Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) måtte stadig ut av bystyresalen for å bli oppdatert via mobilen om nye forhold i Boligbygg-skandalen. Foto: Arnsten Linstad
Boligbyggskandalen i Oslo vokser. Siktet konsulent leid inn under borgerlig byråd
VårtOslo kjenner til at næringsbyråd Geir Lippestad mottok flere telefoner under gårsdagens bystyremøte der han ble informert om at Boligbyggskandalen trolig er verre enn det som til nå er avdekket.
Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) informerte i går kveld bystyret om innkjøpsskandalen i kommunale Boligbygg. Men etter at Lippestad hadde gått ned fra talerstolen i bystyresalen fikk han beskjed om at omfanget øker i saken, der en innleid konsulent er siktet av Økokrim for grov økonomisk utroskap mot Oslo kommune.
Boligbygg
- Boligbygg Oslo KF er et kommunalt foretak som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger. Foretaket har over 11.000 boliger og er Norges største utleier av boliger.
- Bydelene tildeler kommunal bolig til personer som trenger en tilpasset bolig eller er i en vanskelig livssituasjon, og derfor trenger hjelp til å skaffe seg en bolig.
- Boligbygg investerer rundt to milliarder kroner i nybygging, utvikling og tilpassing av boligporteføljen de nærmeste årene. Boligbygg kjøper boliger i Oslo for rundt 600 millioner kroner i år.
- Den siktede konsulenten var innleid av Boligbygg for å kjøpe leiligheter til Boligbyggs boligportefølje.
– Jeg kan ikke gå inn på detaljer i saken. Men vi skal snu hver eneste stein og komme til bunns i denne svært uheldige saken, sier Lippestad til VårtOslo sent onsdag kveld, rett før bystyremøtet i Oslo rådhus ble avsluttet.
– Men hva er det som nå er kommet frem og som bystyret ikke fikk vite i din redegjørelse onsdag ettermiddag?
– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan gå ut med detaljer i en pågående granskning. Det ville være helt galt av meg når politiet ved Økokrim etterforsker saken, revisjonsfirmaet Deloitte er utpekt som ekstern gransker av kommunen, bystyrets kontrollutvalg og kommunerevisjonen er inne i saken og selvfølgelig gjør både byrådsavdelingen og styret i Boligbygg alt som står i vår makt for å finne ut hva som er skjedd, sier Lippestad.
Siktet konsulent leid inn under borgerlig byråd
Etter sin redegjørelse for bystyret ble næringsbyråd Geir Lippestad utsatt for en tirade av kritiske spørsmål fra Fremskrittspartiet, Høyre og Rødt under bystyrets spørretime. Særlig Frp, med bystyrerepresentantene Peter N. Myhre og Carl I. Hagen, var kritiske til at det rødgrønne byrådet hadde brukt en innleid konsulent.
Konsulenten er nå siktet for grov økonomisk utroskap og kan ha påført Oslo kommune milliontap ved å trikse med summene ved kjøp av leiligheter som skulle benyttes til sosiale boligformål.
Men nå viser det seg at den siktede konsulenten ble leid inn i Boligbygg under det forrige, borgerlige byrådet. Han skal ha blitt leid inn som en del av den politiske hestehandelen "Tøyen-løftet". Det borgerlige Høyre/Venstre/KrF-byrådet fremforhandlet en avtale med SV, der sistnevnte sikret bystyreflertall for bygging av det nye Munch-museet, Lambda, mot at de borgerlige partiene satte av store summer til et områdeløft for Tøyen. Det var etter dette vedtaket at den nå siktede konsulenten ble hentet inn med spesialkompetanse på innkjøp av boliger til det kommunale foretaket Boligbygg.
Alle kommunale leilighetskjøp er stanset
– Jeg kan bekrefte at den siktede konsulenten ble leid inn på vårparten 2015, altså før min tid som næringsbyråd, sier Geir Lippestad.
– Hvor mange kjøp foretatt av konsulenten granskes nå?
– Det kan jeg ikke si. Det vil være å sende feil signaler til de som skal granske Boligbygg og kommunen.
– Men er det mer enn 20 kjøp? Mer enn 50? Hva er omfanget som er avdekket så langt? Hvor store summer dreier det seg om?
– Det vet vi jo ikke. Det er derfor dette granskes. Jeg ser at media opererer med ulike summer, men det kan ikke jeg gjøre. Og vi må ha respekt for at politiet ved Økokrim også har en viktig jobb å gjøre. Jeg har jo en slags ide om hva som kan være omfanget, men det vil jeg ikke gå ut med i media, sier Lippestad.
Kan være Oslos verste korrupsjonssak noensinne
Det var Dagens Næringsliv som avslørte innkjøpsskandalen i Boligbygg for to uker siden. Ifølge avisen skal Oslo kommunes foretak Boligbygg blant annet ha kjøpt eiendom for over 220 millioner kroner fra selgere Dagens Næringsliv omtaler som konkursgjengere. Disse skal ha hatt en fortjeneste på over 60 millioner kroner etter salgene til Boligbygg. Det er i denne sammenhengen den innleide konsulenten er siktet for grov økonomisk utroskap.
Sent onsdag kveld fikk VårtOslo vite at skandalen vokser og at det nå er avdekket nye uheldige sider ved Boligbyggs håndtering av kommunale eiendomskjøp. De siste tiårene har det vært avdekket en rekke misligheter av ulikt omfang i Oslo kommune. Det startet med de såkalte korrupsjonssakene på 1980-tallet. En lang rekke kommunale virksomheter og politikere ble gransket i en årrekke etter påstander om økonomisk rot og utroskap.
Eiendomskjøp for hundrevis av millioner under lupen
Ifølge Dagens Næringsliv granskes nå kommunale Boligbygg for kjøp av eiendom for godt over 600 millioner kroner. Trolig er summen og antallet kommunale kjøp som må granskes langt høyere. Innkjøpene strekker seg bakover i tid til det forrige, borgerlige byrådet. Etter marsjordren om økt innkjøp fra det forrige byrådet og SV i forbindelse med den politiske hestehandelen om Tøyen-løftet og det nye Munch-museet i Bjørvika, har det nåværende rødgrønne byrådet ytterligere økt takten i kommunens kjøp av boliger og eiendom.
Ingen saker i Oslo kommune har derfor noensinne hatt det omfanget som nå avdekkes i Boligbygg-skandalen. I fjor kjøpte Oslo kommune eiendom for tilsammen 926 millioner kroner. I 2017 er det satt av tilsammen 705 millioner kroner til kommunale eiendomskjøp. Samlet blir det godt over 1,6 milliarder kroner bare på to år.
– Men husk at Boligbygg egentlig er et utrolig viktig instrument for å drive sosial boligpolitikk. Derfor er jeg fast bestemt på å få avdekket absolutt alt, sier Geir Lippestad.