Miljøbyråd Lan Berg Nguyen måtte stå skolerett for opposisjonen i bystyret i forbindelse med søppelkaoset i Oslo. Foto: Nafisa Zaheer og Susanne Skaug
Miljøbyråd Lan Berg Nguyen måtte stå skolerett for opposisjonen i bystyret i forbindelse med søppelkaoset i Oslo. Foto: Nafisa Zaheer og Susanne Skaug

Miljøbyråden lover ingen snarlig ende på hovedstadens søppelkaos

Publisert

Opposisjonen bombarderte miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) med spørsmål om Oslos søppelskandale under bystyrets møte i dag. Men miljøbyråden kunne ikke love noen snarlig bedring.

– Byrådet avventer en ekstern gjennomgang av problemene, svarte Nguyen Berg gjentatte ganger på kritiske spørsmål fra den borgerlige opposisjonen.

Raymond Johansen klager på tømmingen

Miljøbyråden klarte ikke gi et tilfredsstillende svar på når alle Oslo-folks søppelkasser vil bli regelmessig tømt. Til nå har over 30.000 husstander i hovedstaden klaget over manglende søppeltømming. En av klagerne er Nguyen Bergs sjef, byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Kontraktsbrudd

I cirka fire måneder har renovasjonsselskapet Veireno slitt med å oppfylle vilkårene i søppel-kontrakten, inngått med Oslo kommune. Både Høyre, Frp, Venstre og Rødt stilte i bystyrets spørretime spørsmål om miljøbyråden har vurdert lovligheten i kontrakten med Veireno.

– Jeg registrerer at folk både med og uten juridisk kompetanse mener noe om lovligheten. Men byrådet avventer nå den eksterne gjennomgangen, gjentok Nguyen Berg.

Opptatt av arbeidsmiljøloven

Miljøbyråden kunne ikke love når søppelkaoset tar slutt eller om Oslo kommune vurderer å bryte kontrakten med Veireno.

Både Frps Carl I. Hagen og Rødts Bjørnar Moxness stilte spørsmål om hvor mange ganger Veireno kan bryte arbeidsmiljøloven før byrådet reagerer.

Hagen misfornøyd med svar

Da Nguyen Berg gjentok at byrådet avventer den eksterne gjennomgangen gikk en irritert Carl I. Hagen på talerstolen og ba ordfører Marianne Borgen (SV) om å nærmest instruere miljøbyråden til å gi et annet svar.

– Vi får jo ikke ordentlige svar, sa Hagen.

– Hvis du er misfornøyd med byrådens svar kan du be om å få det skriftlig, svarte ordfører Borgen.

Dermed ser ingen noen snarlig ende på søppelrotet, og bystyrets representanter var neppe noe klokere etter spørretimen.