I fjor viste Oslo-målinger dødt løp mellom de rødgrønne og borgerlige partiene i Oslo. Men på de siste meningsmålingene er det rødgrønt flertall. Det oppsiktsvekkende er at Sp kan få en vippeposisjon i bystyret etter valget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo-målinger gir Raymond Johansen og Ap åpning for å danne byråd uten støtte fra Rødt
Senterpartiets oppslutning på målinger i Oslo gir et annerledes rødgrønt bystyreflertall. Tidligere har byrådsleder Raymond Johansen vært avhengig av Rødt. Men etter høstens valg kan maktbalansen mellom rødgrønne flertallspartier være forskjøvet.
Poll of polls har fått tilgang til overgangsmatrisene, det vil si underlagsmaterialet, fra målinger gjort av Norstat for NRK og Aftenposten. Matrisene viser at Arbeiderpartiet nå lekker færre velgere til SV og Rødt enn i tidligere.
Ap i Oslo er riktignok svekket siden valget i 2015, men går frem 1,3 prosentpoeng siden en måling i februar i år, og får en oppslutning på 27,8 prosent. Men det oppsiktsvekkende er hvordan Senterpartiet forrykker maktbalansen mellom de rødgrønne partiene, dersom målingen speiler resultatet ved høstens valg.
SV, Rødt og MDG like store som Ap
Riktignok viser samlede tall fra de siste meningsmålingene i Oslo at SV, Rødt og MDG samlet er omtrent like store som Ap. De tre partiene får tilsammen 27 prosent oppslutning i hovedstaden. På landsbasis får SV, MDG og Rødt derimot bare en samlet oppslutning på 15 prosent.
Men det er Senterpartiet som nå utgjør jokeren i Oslo dersom meningsmålingen fra 12. april ville vært valgresultatet. Sp har ikke vært representert i bystyret siden 1995. Men har fått vind i seilene igjen i landets desidert største by. På Norstat-målingen gjort for NRK og Aftenposten i april får Sp en oppslutning på 2,6 prosent.
Annonse
Dersom Sp får samme oppslutning i høstens valg, vil partiet få to mandater i Oslo bystyre. Det kan innebære at Sp-toppkandidatene Bjørg Sandkjær og Morten Edvardsen får en vippeposisjon. En vippeposisjon som kan skyve Rødt ut av den rødgrønne varmen.
— Radikal ungdom i Oslo
I inneværende periode har byrådsleder Raymond Johansen og de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG vært avhengig av støtte fra Rødt. Sistnevnte har ikke vært interessert i å sitte i byråd. Men Rødt har, gjennom en samarbeidsavtale, sikret byrådspartiene budsjettflertall i bystyret hvert år siden 2015.
Samlet viser den siste målingen fra NRK og Aftenposten at de rødgrønne har 32 mandater i bystyret, mot høyresidens 25. Tendensen over tre målinger hittil i år viser en tydelig endring fra fjorårets meningsmålinger, som viste dødt løp i landets hovedstad. Det blåser en rødgrønn vind over Oslo.
— Både ungdom og høyt utdannede beveger seg i mer radikal retning, og ved skolevalgene så vi at ungdom støtter de radikale venstrepartiene. Oslo har mange velgere i begge grupper, sier valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.
— MDG er venstresidens Frp
Riktignok ville Ap med den siste målingen som valgresultat mistet tre av sine 20 plasser i bystyret i forhold til valgoppslutningen i 2015, men samlet sett er den rødgrønne blokken styrket.
Det betyr at det er en blokkforskyvning fra borgerlig side mot de rødgrønne i forhold til tidligere målinger. Og det er denne forskyvningen som er avgjørende for Aps byrådsleder Raymond Johansen dersom han skal beholde byrådsmakten etter Oslo-valget i høst.
— Miljø er blitt stadig viktigere. Og i Oslo har MDG stått for en politikk folk ikke stiller seg likegyldige til, sier han, og mener partiet har inntatt rollen som "venstresidens Frp". De er blitt et parti man enten elsker eller hater. Da gjør det ikke noe at noen hater deg, så lenge noen også elsker deg, fastslår Johannes Bergh overfor Aftenposten.
Manglet 30-talls stemmer
Men målinger gir ikke nødvendigvis det samme bildet som et endelig valgresultat. Ved høstens valg kan det se ut som Sp er inne med to mandater i bystyret, dersom målingene legges til grunn. Slik så det ut for KrF også før 2015-valget.
Kristelig Folkeparti, som i dag kun har en representant i bystyret, fikk smertelig erfare hvor små marginer det er som avgjør. Før 2015-valget lå KrF an til å kunne få inn to personer i bystyret. Med omlag 8.000 stemmer trodde "alle" at Erik Lunde, partiets toppkandidat, ville få selskap av en partifelle i bystyresalen. Men da opptellingen var unnagjort, manglet KrF et fattig 30-talls stemmer på å ha en dobbelt så stor bystyregruppe som de endte med.