FNB fikk inn fire representanter, men utmanøvreres av de rødgrønne i konstituering av bystyret. Nå avspises Bjørn Revil (i midten) og Cecilie Lyngby (halvt vendt bort) med å måtte dele et heltidsverv med Frp i fire år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rå maktkamp i bystyret: FNB og Frp med sju representanter må dele ett heltidsverv. Sp, med en representant, får heltidsverv alene

Før Oslos nye bystyre konstitueres har det pågått et rått maktspill i kulissene. En rødgrønn manøver sikrer at Sp med bare ett mandat får fire år med heltidsverv. Mens bompengepartiet FNB, med fire representanter, må dele et heltidsverv med Frp.

Publisert

Trodde du at din stemme ved kommunevalget i Oslo ville gjenspeile hvordan ditt parti fikk innflytelse i bystyret?

Da må du tro om igjen. Slik er ikke det politiske spillet i Oslo-politikken.

Bompengepartiet FNB gjorde en brakdebut som parti i Oslo-valget, og fikk fire representanter i bystyret. Mens Senterpartiet klarte å kapre ett mandat.

Sp med i rødgrønn blokk

Bjørg Sandkjær (Sp). Foto: Privat

Men styrkeforholdet mellom de to partiene gjenspeiler ikke hvilke verv som tildeles.

Bompengepartiet FNBs fire representanter avspises med å måtte dele et heltidsverv som nestleder i en komité med Frp i fire år.

Samtidig får Senterpartiets ene representant, Bjørg Sandkjær, sitte fire år på heltid som nestleder i helse- og sosialkomitéen.

Dette er et resultat av at de rødgrønne partiene fikk Sp over på sin side i forhandlinger før konstitueringen.

7-5 til de rødgrønne i bystyret

I bystyret er det 12 betalte heltidspolitikere. I lang tid har det vært klart at SVs Marianne Borgen går på fire nye år som ordfører. Men det har inntil mandag kveld vært uklart om Kamzy Gunaratnam (Ap) fortsetter som varaordfører.

Kamzy Gunaratnam (Ap) og Marianne Borgen (SV) blir onsdag formelt valgt til henholdvis Oslos varaordfører og ordfører i fire nye år. Foto: Arnsten Linstad

Og det har vært uklart hvordan 10 leder- og nestlederverv i bystyrets komitéer skulle fordeles. Samlet ser det nå ut til at de rødgrønne kaprer sju av 12 verv, mens de borgerlige partiene får fem verv å fordele.

Det innebærer trolig at Høyre får tre heltidsverv, Venstre får ett verv på heltid mens FNB og Frp altså må dele et verv. KrFs ene representant Espen Andreas Hasle vil måtte lønnes av eget parti når han skal drive heltidspolitikk i bystyret.

Utvidet byråd gir flere rødgrønne heltidspolitikere

På rødgrønn side er det klart at både ordfører Marianne Borgen og varaordfører Kamzy Gunaratnam blir sittende. Rødts Eivor Evenrud blir leder av kultur- og utdanningskomitéen. Da gjenstår fire heltidverv å fordele mellom byrådspartiene i bystyret; SV, MDG og Ap.

Fordelingen av de 12 heltidsvervene blir formelt vedtatt når bystyret konstitueres førstkommende onsdag.

Det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet er mandag ferdig med sin byrådserklæring, eller politiske plattform. Men foreløpig er byrådskabalen ukjent. Det eneste som er sikkert er at Raymond Johansen er byrådsleder. Men hvorvidt Ap mister byrådsposter mens SV og MDG får flere poster blir ikke kjent før erklæringen legges frem.

Den borgerlige opposisjonen i bystyret har uttalt skepsis til en utvidelse av det rødgrønne byrådet. Det innebærer nemlig ansettelser av flere byrådsseksretærer. Noe de borgerlige mener vil ytterligere forrykke maktbalansen der de rødgrønne fra før av har flere heltidspolitikere i bystyret.

Powered by Labrador CMS