Snublesteinene ble ikke bare pusset. Det ble også holdt minnestund der folk tente lys for de norske jødene som ble drept. Foto: Human-Etisk Forbund
Snublesteiner i Oslo pusset på minnedagen for deportasjonen av norske jøder
532 norske jøder ble 26. november 1942 sendt fra Oslo havn og til nazistenes utryddelsesleirer. På dagen 77 år etter ble snublesteinene til minne om de norske jødene pusset.
Journalisten og redaktøren Svein Egil Omdal og Human-Etisk Forbunds Jens Brun-Pedersen tok tidligere i høst initiativ til en felles aksjon over hele landet. Snublesteinene utenfor hjemmene til jøder som ble sendt til nazistenes utryddelsesleirer skulle pusses 26. november.
Samme dato, 26. november 1942 forlot skipet D/S Donau Utstikker 1 i Oslo havn. Ombord var 532 norske jøder. I likhet med jøder over hele Europa ble de sendt i døden i nazistenes utryddelsesleirer. Nesten ingen jøder kom levende hjem igjen til Norge.
Men snublesteinene ble ikke bare pusset. Det ble også holdt minnestund der folk tente lys for de norske jødene som ble drept.
Annonse
Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde eller arbeidet før de ble ført ut av landet. De er en del av et internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under andre verdenskrig.
— Utenfor vårt hovedkontor i Brugata 19 ble det 3. juni 2015 lagt ned snublesteiner til minne om ti ofre for Holocaust. Bygården som fram til 1984 stod på samme adresse, huset både innflyttere fra hele Norge og innvandrere fra forskjellige land, blant dem mange jøder, skriver Human-Etisk Forbund i en pressemelding.
— Ni av disse endte sine liv i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Human-Etisk Forbund (HEF) mener det er viktig at vi har bevissthet om alle krigers lidelser og alle folkemord.
I høst ble snublesteiner på St. Hanshaugen, like ved Oslos enste synagoge, utsatt for hærverk. Tre snublesteiner var malt over slik at navnene på personene ikke syntes.
En av naboene, Birgitte Lerheim, førsteamanuensis i teologi ved Universitetet i Oslo anmeldte hærverket.
— Jeg går jo ofte forbi synagogen i Bergstien, som ligger i mitt nabolag. Der er det nesten alltid en politibil. Og det er forferdelig trist at mine jødiske naboer må ha politibeskyttelse for å kunne be. Samtidig er jeg jo selvfølgelig glad for at vi bor i et land der vi får den beskyttelsen, fortalte Birgitte Lerheim til VårtOslo i høst.