Bensin- og dieselbiler kan likevel bli forbudt i Oslo. Illustrasjonsfoto: MPCA https://www.beairawaremn.org/
Bensin- og dieselbiler kan likevel bli forbudt i Oslo. Illustrasjonsfoto: MPCA https://www.beairawaremn.org/

Bensin- og dieselbiler kan likevel bli forbudt i Oslo om seks år

Byrådsleder Raymond Johansen (A) har tidligere avvist at hans byråd vil forby bensin- og dieselbiler i Oslo. Onsdag behandler bystyret likevel et forslag fra Johansens rødgrønne byråd om å utrede et forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor ring 3 innen 2024.

Publisert Sist oppdatert

I Ap/SV/MDG-byrådets kraftig forsinkede plan mot luftforurensing i Oslo står det svart på hvitt at det skal arbeides for å; "utrede veikart for fossilfritt sentrum innen ring 3 i 2024". Denne planen ligger onsdag kveld til behandling hos hovedstadens fremste tillitsvalgte.

Byrådets somling kan føre til tvangsmulkt

Da Ap/SV/MDG-byrådets arbeid med å forby bensin- og dieselbiler ble kjent i januar i år ble det kategorisk avvist av byrådsleder Raymond Johansen. Han la skylden for forvirringen på media.

- Byrådet ønsker ikke et forbud mot fossilbiler i Oslo, slik enkelte medier i dag har hevdet, sa byrådslederen til Aftenposten.

Men nå ligger forslaget fra Johansens rødgrønne byråd likevel til behandling i onsdagens bystyremøte. For øvrig som en del av en plan mot luftforurensing det rødgrønne byrådet skulle ha levert fra seg for ni måneder siden. Ap/SV/MDG-byrådets somling med planen har ført til at Oslo kommune trues med en tvangsmulkt på 50.000 kroner av Miljødirektoratet.

Miljøbyråden bekreftet utredning om bilforbud

Forvirringen var stor da NRK Østlandssendingen gjorde det kjent at Ap/SV/MDG-byrådet ville ha utredet forbud mot fossilbiler samtidig som byrådsleder Raymond Johansen sa det er uaktuelt med et slikt forbud. Det er miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) som har bestilt utredning som ett av flere tiltak mot luftforurensing.

– Jeg har bedt om en utredning fra Klimaetaten om faglige råd til hvordan vi kan gjøre området innenfor Ring 3 fossilfritt fram mot 2024, slik et bredt flertall i bystyret inkludert Høyre har vedtatt. Jeg har ikke bedt om et forbud mot fossilbiler i min bestilling til Klimaetaten, sa Nguyen Berg (MDG) til Aftenposten i januar.

For å unngå tvangsmulkt har det rødgrønne byrådet bedt bystyret om hurtigbehandling av planen mot luftforurensing. Da planen nylig gikk gjennom miljø- og samferdselskomiteen fikk Ap/SV/MDG-byrådet betinget støtte fra Venstre og sine egne representanter: "Disse representantene merker seg byrådets forslag om å utrede et veikart for fossilfritt sentrum innen ring 3 i 2024."

Carl I. Hagen: Åpenbart urealistisk

Fremskrittspartiets medlem i miljø- og samferdselskomiteen, Carl I. Hagen, hadde derimot en kraftig reaksjon mot det rødgrønne byrådets arbeid med å utrede forbud mot bensin- og dieselbiler i Oslo sentrum.

Frp mener hele punktet må strykes fra planen: "Frp reagerer sterkt på at byrådet i saken inkluderer den åpenbart urealistiske målsettingen om å gjøre ring 3 fossilfritt innen 2024".

I planen bystyret behandler onsdag foreslår også byrådet å arbeide for å la staten tillate økning i piggdekkgebyret i Oslo. I tillegg ønsker det rødgrønne byrådet at kun fossilfrie drosjer i fremtiden får løyve til å kjøre i hovedstaden. Det foreligger også flere forslag som blant annet skal redusere utslipp fra vedovner og skip i Oslo havn.

Bystyremøtet i rådhuset er åpent for publikum og starter klokken 15 onsdag 28.februar. Du kan også følge møtet direkte på nettet.