� Dette handler om nestekjærlighet og medmenneskelighet. De norske barna av IS krigere er uskyldige ofre for krigen, sier ordfører Marianne Borgen (SV). Her avbildet under feiring av kongeparets 80-årsdag i Operaen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo-ordfører Marianne Borgen krever at barn av norske IS-krigere hentes hjem

� De norske barna av IS-krigere er uskyldige ofre for krigen, sier Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Men regjeringen står fast på at det er uaktuelt å hente norske IS-mødre og barn som er internert i Syria.

Publisert

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) har lang erfaring fra arbeid med barn. Før den erfarne og rutinert SV-politikeren ble valgt til å være Oslos ordfører i 2015, hadde hun tilsammen jobbet i tre tiår hos Barneombudet, Redd Barna og hos Fylkesmannen med særlig fokus på å bedre barns hverdag.

— Uenigheten innad i den norske regjeringen rammer barna brutalt. Mødrene må bli med og ta sin fortjente straff, og barna må sikres hjelp og trygghet, skriver ordføreren på sin Facebook-side tirsdag.

— Ingen enkle løsninger

— De norske barna av IS-krigere er uskyldige ofre for krigen, derfor må de hentes hjem så fort som mulig, mener Marianne Borgen.

Skjebnen til barna født i terrorkalifatet Den islamske staten (IS), av kvinner med norsk statsborgerskap, har vært en politisk vrien sak for regjeringen den siste uken. Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria, skrev VG sist lørdag

Ifølge VG har ikke utenriksminister Ine Søreide Eriksen besvart avisens skriftlige spørsmål om de norske IS-barna og deres mødre. Men på sin egen Facebook-side skriver utenriksministeren at saken er kompleks. Til venstre statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

De fire partiene i regjeringen - Høyre, Frp, Venstre og KrF - er tilsynelatende ikke enige om hvordan situasjonen med de norske IS-barna skal håndteres. Men mandag skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på sin Facebook-side at det er uaktuelt å hente hjem IS-barna nå, og at situasjonen er kompleks.

— Det finnes ingen enkle løsninger. Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å hente hjem norske fremmedkrigere eller barna deres. Men vi er veldig bekymret for barnas situasjon, skriver utenriksministeren.

— Nestekjærlighet og medmenneskelighet

— Det er en utfordring knyttet til å fastslå identitet for de som sitter i leirene. Det er både utfordrende å kunne fastslå norsk statsborgerskap, og det er stor usikkerhet knyttet til hvor mange av de som befinner seg i leirene som er norske statsborgere. Flere av de som antas å ha en norsk tilknytning, er trolig ikke norske statsborgere, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Men Oslos ordfører er sterkt uenig med utenriksministeren og regjeringen. Marianne Borgen påpeker blant annet at Norge forpliktes av FNs barnkonvensjon. Hun mener også at barnas mødre skal hentes til Norge.

— Mødrene må bli med og ta sin fortjente straff, og barna må sikres hjelp og trygghet. Det er barns rett etter barnekonvensjonen artikkel 3. Dette handler om nestekjærlighet og medmenneskelighet, skriver Oslos ordfører.

Powered by Labrador CMS