I 40 år har Grünerhaven drevet utesrevering på Olaf Ryes plass. I vinter fryktet innehaveren kroken på døra med de nye skjenkereglene som var foreslått. Men reglene ble endret og i stedet ble det en drømmesommer. Foto: Arnsten LInstad

I vinter fryktet Grünerhaven nedleggelse. I stedet ble det en drømmesommer

� Nytt av året er også at mange utenlandske turister har funnet veien til oss her på Grünerløkka, sier innehaver Silvia Jøhl Fartum.

Publisert

— Turistene spør alltid om norske matretter. Og i år har vi hatt kjempesukess med den hjemmelagde, kremte fiskesuppen vår. Det er veldig artig å servere gjestene vår egenkomponerte rett, sier eieren av Grünerhaven, Silvia Jøhl Fartum til VårtOslo.

Men la oss spole tilbake noen måneder. I et møterom i Rådhusets vestre tårn var stemningen forknytt og nesten hatsk 3. april i år. Eierne av karaokestedet Syng, Bar Fontes og Grünerhaven var fortvilet og hadde fått til et møte med bystyrets finanskomite.

— Trodde VårtOslo kom med dårlig aprilspøk

Byrådets forslag til nye skjenkeregler inneholdt et sett med innskrenkninger i uteserveringen. Skjenkenæringen på Grünerløkka, og i de andre sentrumsnære bydelene i Oslo, var fortvilet. Med seg på laget hadde de bydelspolitikere som også fryktet store tap for næringen og at arbeidsplasser skulle forsvinne.

— Jeg trodde det var en dårlig aprilspøk da VårtOslo ringte meg i påsken. Men skjønte straks alvoret da jeg satte meg inn i forslaget. Dersom reglene hadde blitt vedtatt, ville 40 års drift ved Grünerhaven på Olaf Ryes plass vært over, sier Jøhl Fartum.

� Nytt av året er det at også mange utenlandske turister finner veien til oss her på Grünerløkka, sier innehaver av Grünerhvane, Silvia Jøhl Fartum. Foto: Arnsten Linstad

Men næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) lyttet til utelivsnæringen og justerte reglene. Kort tid etter vedtok et samlet bystyre skjenkeregler utelivsbransjen i sentrumsnære bydeler kunne leve med. Og med ett så alt lysere ut. Men det er ikke bare skjenkeregler som kan true driften ved en uteservering. Dårlig vær er minst like skummelt.

— Vi måtte ansette flere folk

— Det har vært en drømmesommer for oss på Grünerhaven. En ting er at vi har tjent gode penger, men aller gledligst er det at vi har hatt så mange ansatte som har fått jobbet 100 prosent stilling. Vi har til og med måttet ansette flere folk. Med stort og smått har vi sysseslsatt et trettitalls mennesker denne sommeren, sier Silvia Jøhl Fartum.

En smilende næringsbyråd, Kjetil Lund (Ap), møtte utelivsbransjen da reglene hadde blitt endret og innskrenkningene skrinlagt. Foto: Arnsten Linstad

— Omsetningen hittil i sommer har gjort at vi nådde budsjettet vårt allerede i begynnelsen av august. Og vi hadde et ganske ambisiøst budsjett, så det sier jo noe om en usedvanlig god sommer. Men med økt omsetning må vi ansette flere folk. Det er jo god service vi lever av, forteller innehaveren av den populære uterestauranten.

Populær drink i kobberkrus

— Men hva har vært mest populært foruten den hjemmelagde fiskesuppen?

— Utvilsomt Cesar-salat og laks. Det har vært utrolig populære retter i sommer. Daglig har vi servert omlag 200 matretter. Det er veldig hyggelig å ha så mange som kommer hit for å spise.

— Men det er klart at mange kommer også for å bare ta seg en utepils eller et glass vin. Men vi har også solgt mye av drinken Moscow Mule, forteller Jøhl Fartum.

Nå snakker du gresk for en journalist som ikke er særlig sofistikert. Er det en slags cocktail?

— Hahahaha, ja, det er det. Det er en cocktail i et kobberkrus. Vodka, ingefærøl, lime og masse isbiter. Ved siden av Mojitos har dette vært sommrdrinken her på Grünerhaven, avslutter en travel, men fornøyd innehaver.

Powered by Labrador CMS