Med tykke granittmurer som fundament, bygget av tømmer i dragestil, fremsto restauranten Hasselbakken som et av Oslos flotteste og mest spesielle bygg før det brant i 1936. Foto: Digitalt museum
Dragehuset Hasselbakken på St. Hanshaugen kan gjenoppstå som restaurant og kulturbygg
For 82 år siden brant en av Oslos mest spesielle bygninger delvis ned, og mange trodde dragehuset Hasselbakken på St. Hanshaugen aldri ville gjenoppstå.
Men takket være noen ildsjeler, som i årevis har jobbet for at en av sentrale Oslos største attraksjoner skal gjenreises, kan det spesielle bygget bokstavelig talt reise seg som en fugl Føniks av asken.
Eller kanskje mer som en drage fra asken. Hasselbakken var nemlig et svært populært serveringssted bygget av tømmer i såkalt dragestil. Helt frem til brannen i 1936 hadde Hasselbakken en magisk tiltrekningskraft på byen befolkning der det lå i den flotte byparken på St. Hanshaugen.
Får byantikvarens støtte
— Vi har fått et stort gjennombrudd etter år med jobbing. Nå sier nemlig byantikvar Janne Wilberg at hun støtter arbeidet med å gjenskape Hasselbakken. Men byantikvaren forutsetter at det nye bygget er en nøyaktig rekonstruksjon, sier Morten Rolfsen Wedén til VårtOslo.
Wedén har, sammen med blant andre Audun Engh, i årevis jobbet for å gjenskape det spesielle bygget. Derfor er støtten fra byantikvaren svært viktig når Hasselbakkens venner nå går i gang med å få på plass en finansiering av rekonstruksjonen.
— Det finnes mange kultur- og historieinteresserte, potensielle investorer som har penger til å satse på dette prosjektet i Oslo. Egentlig vil jeg oppfordre alle interesserte investorer til å stille seg i kø. Dette er nemlig usedvanlig spennende nå nettopp fordi byantikvaren er så positiv, sier Wedén.
Byens første ordentlige park
På 1850-tallet ble St. Hanshaugen anlagt som en bypark i en engelsk landskapsstil. Skapt for promenader for byens borgere. Faktisk var de opparbeidede grøntområdene på St. Hanshaugen det første kommunen tok et slags parkansvar for. I 1890-årene tegnet arkitekt Holm Hansen Munthe et tømmerbygg i dragestil, og Hasselbakken ble oppført i den bratte bakken opp til det folk i våre dager kjenner som utserveringen på Haugen.
— Det er viktig å si at en rekonstruksjon av Hasselbakken ikke vil komme i konflikt med lekeplassen som ligger på vei opp bakken i dag. Det gjenreiste bygget vil ligge på oversiden av lekeplassen. Egentlig var det jo bare deler av bygget som ble skadet i brannen i 1936. Men den gjenværende bygningsmassen ble revet etter brannen, sier Morten Rolfsen Wedén.
— Men hva har dere i Hasselbakkens venner tenkt at et rekonstruert dragebygg skal brukes til?
— Vi mener jo at det bør være et levende bygg med restaurantdrift. Og med muligheter for andre kulturaktiviteter. Men dette er det jo ikke vi som bestemmer. Her må jo folk bli med å bestemme, vi ønsker et engasjement fra folk som bryr seg om byen og St. Hanshaugen. I tillegg til at vi vil gå ut og kontakte potensielle investorer, sier Wedén.
Kan gi helårsdrift på St. Hanshaugen
I sommer har St. Hanshaugen stått uten uteservering fordi den forrige driveren gikk konkurs, og fordi Oslo kommune ikke fikk på plass en ny restaurant-aktør i tide. Men bymiljøetaten bedyrer at kommunen neste år har en langsiktig kontrakt en restaurant-aktør på St. Hanshaugen.
— Vi ser jo dette i sammenheng. En aktør som skal drive uteserveringen bør være interessert i også å kunne ha helårsdrift på St. Hanshaugen. Det vil man jo få til dersom Hasselbakken gjenreises, påpeker Morten Rolfsen Wedén.