Fransk-algirske Monsieur Baguette er blant bandene som spiller under Oslo International Free Jazz festival på Kampen Bistro lørdag. Foto: Monsieur Baguette
Fransk-algirske Monsieur Baguette er blant bandene som spiller under Oslo International Free Jazz festival på Kampen Bistro lørdag. Foto: Monsieur Baguette

Norges ukjente humorkonger med musikkfestival på Kampen

Trodde du kjendisene i NRKs Nytt på nytt fant på morsomhetene selv? Feil. Bak vitsene står ukjente tekstforfattere som også er musikere.

Publisert

— Høstens minste, beste og morsomste festival for alle som liker tullball, svensk prat mellom sangene og playback frijazz. Stedet er Kampen Bistro lørdag klokka 18, sier Askild Hagen til VårtOslo.

For den store gemene hop er navnet Askild Hagen ukjent. Men det skal godt gjøres å finne en nordmann som de siste tiårene ikke har dratt på smilebåndet minst en gang av en vits eller god replikk signert Askild Hagen. Han og medarrangør av Oslo International Playback Free Jazz Festival, forkortet OIPFJF, Håkon Johnsen, utgjør halvparten av humortekst-forfatterkvartetten De Gyngende Seismologer.

Skrev for Hallo i Uken

Seismologene, som trives best når bakken svinger, står bak vitsene du hører kjendisgjestene i Nytt på nytt tilsynelatende ubesværet lire av seg på NRK1, i beste sendetid hver fredag kveld. Askild Hagen og Håkon Johnsen var også i mange år sentrale tekstforfattere i NRKs nå nedlagte, geniforklarte satireprogram Hallo i Uken.

Bak programlederne Pernille Sørensen, Bård Tufte Johansen og Johan Golden står tekstforfatterne som lørdag arrangerer playback frijazz-festival. Foto: NRK
Bak programlederne Pernille Sørensen, Bård Tufte Johansen og Johan Golden står tekstforfatterne som lørdag arrangerer playback frijazz-festival. Foto: NRK

Men denne helgen er det ikke vitseskriving, men musikk som står på tapeten for Johnsen, Hagen og sistemann i trioen bak helgens OIPFJF på Kampen Bistro, Stein Viem. En rekke internasjonale artister skal stå på scenen og fremføre playback frijazz. Og for de som ikke helt forstår konseptet, har Askild Hagen en enkel forklaring.

— Playback bedre enn live

— Hele poenget med playback er jo at ingen av freejazz-artistene som opptrer på lørdag ønsker å sitte hundrevis av timer i studio og file på ting og deretter å gå ut på en scene og spille en dårlig kopi av det perfekte studioresultatet. Det er umulig å oppnå et like godt resultat live. Derfor bruker disse internasjonale artistene playback.

— Så dette er en slags live-versjon av playback freejazz?

— Nei, nei, nei. Ikke skriv det. Akkurat det er en utbredt misforståelse hos journalister som deg. Dette er ikke live. Det er jo hele poenget. Det er playback. Men det er playback live. Hvis du skjønner, sier Hagen.

— ???

— Ja, dette er et stort anerkjent miljø internasjonalt. Særlig i Berlin og de tre baltiske statene er denne formen for playback freejazz utbredt, hevder humorforfatteren, mens VårtOslo forsøker å forstå om dette er alvor eller skjemt.

Fikk lus og meldte avbud

Uansett spøk eller ikke spøk, finnes det dokumentasjon på at Askild Hagens tidligere musikkprosjekter faktisk eksisterer. På Spotify ligger blant annet Hagens jazzband Mingus Schulze Trio ute med verket Riga, Vilnius og Kazmus.

Mingus Schulze Trio består av Stein Viem (til venstre), Håkon Johnsen og Askild Hagen. Foto: Mingus Schulze Trio
Mingus Schulze Trio består av Stein Viem (til venstre), Håkon Johnsen og Askild Hagen. Foto: Mingus Schulze Trio

På lørdagens playback freejazz-festival vil artister som fransk-algirske Monsieur Baguette, hviterussiske The Animal Trio, nevnte Schulze Trio og andre fra det voksende freejazz playback-miljøet opptre. Men arrangørene har meddelt at ett av trekkplastrene, amerikanske Nick Lammerson Purple Experience, har meldt avbud.

— Ja, rett og slett fordi hovedpersonen Nick Lammerson har fått lus. Men fortvil ikke. I stedet har vi fått et kjempenavn som erstatter, sier Askild Hagen entusiastisk, før han avbrytes av VårtOslo.

Mye alvor i tullball

Men måtte ikke Nick Lammerson avlyse sin opptredenen også før fjorårets playback frijazz-festival? Hva var årsaken den gangen?

— Ja, nei, si det. Det husker jeg rett og slett ikke i farten. Men det er ikke så viktig. Få med at vi nå får inn nært beslektede Pikk Hammerson Purple Experience. Også de amerikanske. Det er ingen dårlig erstatning, sier Hagen entusiastisk.

— Og det er ingen grunn til å kreve refusjon for forhåndskjøpte billetter til lørdagskvelden på Kampen Bistro, sier Hagen mens VårtOslos journalist klør seg litt i hodet og undres på hva slags festival som egentlig arrangeres.

— Men det finnes mye alvor i god skjemt. Og mye tullball i alvor. Du kan finne ut mer på lørdag klokka 18 når dørene åpnes på Kampen Bistro. Billetter kjøpes i døra eller kan forhåndskjøpes på ticketco.

Powered by Labrador CMS