Mari Moen Holsve er barneskolebarnas mest populære forfatter. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les
Mari Moen Holsve er barneskolebarnas mest populære forfatter. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les

Tøyen-forfatteren Mari Moen Holsve (32) er kåret til barnas favoritt-forteller

«Vinnerboka er så skummel at den har fått det til å grøsse nedover ryggene våre og hjertet til å slå litt hardere. Den er sykt bra, mener vi», sier elever i 5. og 6. klasse.

Publisert Sist oppdatert

Nylig delte Foreningen !les ut Bokslukerprisen. Vinneren ble Mari Moen Holsve for grøsseren Ingen sover trygt i natt.

Vinnerboken ble kåret etter at ti juryklasser på 5. og 6. trinn fikk i oppdrag å lese fem bøker for aldersgruppen 10-12 år og gi poeng til dem. På bakgrunn av poenggivningen ble vinneren av Bokslukerpisen kåret.

Mari Moen Holsve debuterte i 2006, 19 år gammel, med Skjelka-Agenten. Senere har hun gitt ut Rasp og fantasyserien Halvgudene og sist Ingen sover trygt i natt.

Skapte redsel og tristhet

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Vinnerboka er så skummel at den har fått det til å grøsse nedover ryggene våre og hjertet til å slå litt hardere. Den er sykt bra, mener vi. Den har alt en grøsser burde ha, spenning og action, dessuten er den tankevekkende. Den fikk frem både redsel og tristhet i oss».

Elevene i ti klasser leste bøkene til Mari Moen Holsve og fire andre forfattere. Holsve var favoritten. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les
Elevene i ti klasser leste bøkene til Mari Moen Holsve og fire andre forfattere. Holsve var favoritten. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les

Blant de ti klassene som kåret boka til vinner var 6b på Hasle skole. En av elevene som har lest boka til Holsve og omtalt den, er Armand Hauk Velle. Han oppsummerer følgende: «Jeg likte at boka var skummel. Det gjorde at boka var vanskelig å legge fra seg. Men boka var for kort. Jeg håper det kommer en toer».

Spørsmålene du leser under, er hans spørsmål til forfatter Holsve.

Ble superglad

– Hva tenkte da du fikk høre at du vant?

– Jeg ble superglad. Og som jeg sa på prisutdelingen, er det ekstra gøy med priser fra Foreningen !les, fordi da er det leserne som velger. Ekstra gøy er det med Bokslukerprisen, siden det er barna selv som har kåret meg. Og barna er jo de jeg ønsker å imponere med denne boka.

– Hvorfor ble du forfatter?

– Jeg var en av dem som hadde det som barndomsdrøm å bli forfatter. Fra jeg gikk på barneskolen og ble lest for av foreldrene mine, drømte jeg om det. Jeg husker jeg skrev historier om familien til venninna mi og leste høyt for dem. Ønsket har alltid vært der.

– Har du skrevet noen andre bøker?

– Ja, med Ingen sover trygt i natt gjorde jeg et lite sidesprang. Tidligere har jeg skrevet fem bøker som alle var i fantasy-sjangeren. Det er egentlig her hjertet mitt ligger. Jeg er glad i det episke og i det overnaturlige, og fantasy gir meg mange muligheter som forfatter. Jeg kan skrive om alle de samme temaene som i realistiske bøker – emosjonelle, relasjonelle og politiske temaer. I tillegg kan jeg hente inn magi, forbannelser, drager og spådommer i historien, så det gir et enormt boltringrom.

– Fantasyuniverset i de fem tidligere bøkene mine lagde jeg da jeg var 16 år gammel. Da jeg skrev den siste boken, var jeg litt glad for å få litt distanse til fantasyuniverset.

Mari Moen Holsve har tidligere skrevet i fantasy-sjangeren. Det vil hun fortsette med. Foto: Privat
Mari Moen Holsve har tidligere skrevet i fantasy-sjangeren. Det vil hun fortsette med. Foto: Privat

– Hva synes du selv om boka? Er du fornøyd med den?

– Jeg tror alle forfattere føler de kunne gjort det bedre. Jeg skrev boka i en periode av livet mitt hvor jeg hadde en del personlige utfordringer, og da var det gøy å kunne forsvinne inn i universet til en blodig grøsser. Forlagets (Cappelen Damm) tilbakemelding var heldigvis at den satt som et skudd. Jeg var opptatt av å fange en norsk småbygdstemning, noe ala Twin peaks og Stranger things. Og det er jeg fornøyd med at flere av leserne synes jeg har klart.

– Hva handler historien om?

– Den handler om et mord i en liten by, på unge mennesker, som tar saken i egne hender for å finne ut hvem som står bak. Det er historien kort oppsummert.

– Kommer det en oppfølger?

– Ja, jeg er allerede i gang med en oppfølger, som forhåpentligvis kommer til høsten. Det blir en ny, selvstendig historie fra samme bygd, men med nye hovedpersoner.

– Tror du det kommer en film basert på boka?

– Det er det nok ikke jeg som bestemmer. Da må et filmselskap kontakte meg og si de vil bruke penger på det. Men da vil det nok ikke bli en film for samme målgruppe, siden historien er såpass blodig og visuelt ekkel. Men det hadde selvsagt vært gøy.

– Er det noen som synes boken er for skummel?

– De aller fleste av barna har det gått veldig fint med. Jeg har fått et par tilbakemeldinger fra barn som skulle ønske de ikke hadde lest boka. Men de fleste kommer bort til meg og sier de har fått mareritt, med stor entusiasme. At det er en grøsser, gir dem også lyst til å lese. Det er verdt å notere.

– Hva synes du om å bo på Tøyen?

– Jeg er kjempeglad i Tøyen. Jeg bodde på St. Hanshaugen før, men var bestemt på å flytte til Tøyen. Her vokste min mor opp, det samme gjorde min mormor og en grandtante. Tre kvinner i familien min vokste opp i området. Det er noe med atmosfæren her, et engasjement og en stolthet over å bo her. Man blir raskt grepet av Tøyen-patriotismen når man flytter hit, sier Holsve. Som senere samme dag er på farten til å treffe barn på en skole i Tønsberg.