Det nye Munchmuseet i Bjørvika er nominert til en arkitekturpris, men ikke for sine gode kvaliteter. Foto: Berit Roald / NTB
Det nye Munchmuseet i Bjørvika er nominert til en arkitekturpris, men ikke for sine gode kvaliteter. Foto: Berit Roald / NTB

Munchmuseet kan få Grøss-medaljen, Arkitekturopprøret mener det «skjemmer sine omgivelser»

Nå lanserer Arkitekturopprøret to nye priser: Grøss-medaljen og en Hederspris. Oslo har ingen bygg på listen over nominerte til sistnevnte, men Økern portal og Munchmuseet er på listen over nybyggene som ifølge opprøret «er styggest og mest skjemmer sine omgivelser».

Publisert

Arkitekturopprøret har offentliggjort de nominerte til de to nyopprettete prisene denne uka. At Munchmuseet står i fare for å få Grøss-medaljen, begrunner juryen blant annet ned at bygningen avkrefter teorien om at grådige boligutbyggere har skylda for all dårlig samtidsarkitektur. Juryen mener byggherre Oslo kommune har reist «et eksosgrått skuldertrekk som antakelig må totalrenovereres lenge før 100-årsjubileet ».

De sier videre at Økern portal er «en skalaløs kontorbygning som har tatt i bruk mange av de verste arkitektoniske virkemidlene fra de siste 100 årene».

Ti kandidater til hver pris

Navnet Grøss-medaljen spiller på navnet til en av de aller høyest hengende arkitekturprisene i Norge, Grosch-medaljen, som deles ut av Groschselskapet. Prisen er oppkalt etter Christian Heinrich Grosch (1801-1865) som tegnet bygninger i klassisstisk stil.

Alle har kunnet nominere kandidater til prisene. Deretter har Arkitekturopprørets råd bestående av fire personer plukket ut ti kandidater i hver kategori.

Grøss-medaljen skal tildeles et nybygg «som skjemmer sine omgivelser». Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien.

Når Hedersprisen skal utdeles, vil Arkitekturopprøret prioritere nybygg i tradisjonell stil, skriver de på nettsidene sine. Vinnerne skal kåres gjennom en folkeavstemning hvor alle kan stemme på én kandidat i hver kategori. Prisen skal gis til «et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter.»

— Stjeler uten å gi noe tilbake

Munchmuseet får på pukkelen for at man valgte bort kvalitet til fordel for «et forsøk på provokasjon», mens Økern portal får skussmålet «kalde glassfasader, ubrukelige utearealer under tunge tak og retningsløs ignoranse for byen rundt.» Kontorbygningen bekyldes for å stjele plass og lys fra offentligheten, «uten at man får noenting tilbake.»

Arkitekturopprøret srkiver på netttsidene sine at hensikten med å etablere disse to prisene er å bringe befolkningens stemme inn i debatten om arkitektur og stedsutvikling.

— Men samtidig ønsker vi å både skremme og inspirere offentlige beslutningstagere, utbyggere og arkitekter til å prestere bedre, skriver de.

Prisutdeling finner sted 26. november på Gamle Rådhus i Oslo.

Dronefoto av enorme Økern Portal, som Arkitekturopprøret har nominert til Grøss-medaljen.
Dronefoto av enorme Økern Portal, som Arkitekturopprøret har nominert til Grøss-medaljen.
Powered by Labrador CMS