Naturperlen Solvik på Malmøya har fått arkitektpris for et garderobeanlegg som åpner opp stedet for personer som trenger universell utforming.
Innovasjonsprisen deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) i morgen. Flux Arkitekter mottar prisen i kategorien arkitektur. Men det er flere oslobaserte virksomheter blant kategorivinnerne. Utenom garderobeanlegget på Solvik, har Kolonial.no vunnet kategorien for tjenestedesign, FINN.no mottar pris i kategorien interaksjonsdesign og digitale tjenester og Aftenposten Junior får pris for grafisk design.
– Det nye anlegget med toaletter, vask og dusjfasiliteter gjør det mulig for en større gruppe å ta del i den fantastiske opplevelsen det er å være på Solvik friluftsområde og badeplass. Anlegget gagner beboerne på campingplassen, dagsbesøkende fra områdets mange institusjoner og privatpersoner som kommer for å oppleve roen og den flotte naturen, sier sivilarkitekt Atle Woldseth i Flux Arkitekter.
Yndet campingsted for funksjonsnedsatte
Solvik ligger på Malmøya i Oslo, og har i flere tiår vært et yndet campingsted for personer med funksjonsnedsettelser og andre.
Annonse
Flux Arkitekter har tegnet det nye garderobeanlegget, på oppdrag fra Oslo kommune og i dialog med Solviks Venner og Blindeforbundet. Ifølge Atle Woldseth var de tidligere fasilitetene trange og trekkfulle, og dermed dårlig tilpasset for mange personer med funksjonsnedsettelser. Heller ikke funksjonsfriske syntes det var særlig hyggelig å bruke det gamle, utdaterte anlegget.
– Det nye anlegget har lett tilgang via automatiske skyvedører, og terrenget er skånsomt tilpasset for å unngå behovet for ramper og terskler. For oss er det viktig at arkitekturen skal være en berikelse for stedet, sier han.
Inkluderer flere
– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og mer inkluderende samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i DOGA.
I jurykjennelsen roses prosjektet for å skape et innovativt, tilgjengelig og spennende anlegg, til tross for både stramme budsjetter og spesielle forutsetninger som sårbar natur og kulturminnevern.
Knuser myter
«Arkitektene har, i godt samarbeid med brukerne, tatt utgangspunkt i et unikt behov. Ved en bevisst bruk av design og arkitektoniske virkemidler, har de skapt en løsning som fungerer bedre for alle. Løsningen knuser myten om at universell utforming nødvendigvis er kostnadsdrivende og teknisk komplisert,» skriver juryen.
«Med en økende andel eldre i befolkningen, er garderobeanlegg for offentlige badeplasser og friluftsanlegg en utfordring fremover. Her vises det tydelig at universell utforming kan brukes som en hovedløsning som både inkluderer og er bedre for alle,» står det i jurykjennelsen.