elvebakken og vega 1
Elvebakken-elevene Inga Marie G Evang, Magnus Winther og Jesper Nordang Halvorsen (t.h) er fornøyde med å ha vært med på å endre fasadefargen på nye Vega Scene. Foto: Christian Boger

Arkitektelever på Elvebakken fikk endret fasadefargen på nye Vega Scene

— Vi synes det ikke var noen god idé å få en grå koloss som nærmeste nabo, sier elevene på Elvebakken videregående.

Langs Akerselvas bredd, øverst i Hausmanns gate, er nye Vega Scene i ferd med å reise seg fra grunnen. Som nærmeste nabo får nybygget Elvebakken videregående skole. Her har andreklassingene ved linja for kunst, design og arkitektur det siste året deltatt i en medvirkning rundt scenebygget og Hausmannskvartalet.

— Da vi fikk se planene for bygget, synes vi det var trist at vi skulle få en grå og kjedelig koloss som nærmeste nabo. Det var gøy at vi til slutt fikk gjennomslag for ønsket vårt om en endring i fargen på byggets fasade, sier elev, Magnus Winther, til VårtOslo.

Sammen med elevene Inga Marie G. Evang og Jesper Nordang Halvorsen, møter han VårtOslo på byggeplassen for det nye film- og teaterhuset.

Fra grå til vinrød

Arbeidet med å få endret fasadefargen har vært en lang prosess. I fjor ble klassen invitert til å medvirke i prosjektet av utbyggeren Urbanium og deres arkitekter Asplan Viak. Skolen takket ja til innbydelsen, og siden den gang har det vært mange idémyldringer.

— Det har vært mange møter hos arkitektene. Og hver gang har noen fra oss stilt spørsmålet. Hvorfor kan vi ikke endre fargen. Til slutt tror jeg de gikk litt trøtt av å høre spørsmålet, smiler Inga Marie.

Resultatet ble at Vega Scene nå vil få en vinrød fasadefarge som erstatning for den planlagte grå betongen.

Vega scene - arkitekttegning
Vega Scene slik den vil se ut om vel et år. Illustrasjon: Asplan Viak

— Lite makt i medvirkningen

Gjennom det siste året har elevene fått et førstehånds innsyn i medvirkningen til et utbyggingsprosjekt og hvordan man kan påvirke gjennom en slik prosess. Resultatet synes de har vært ganske nedslående.

— Det høres veldig fint ut med en medvirkningsprosess for brukere og naboer. Men det vi har sett, er at det er veldig få innspill som blir tatt på alvor. Utbyggerne gjør det de kan for å få sine egne ønsker gjennom, koste hva det koste vil, forteller Winther.

Mens medvirkningen i selve utbyggingsprosjektet nå er sluttført, er ikke elevene helt ferdig med prosjekt Vega Scene. Nå deltar de i et interiørprosjekt og håper å kunne bringe elementer fra det gamle veggmaleriet på endeveggen til kulturhuset Hausmania inn i huset.

— Det er trist at graffitimaleriet på Hausmania forsvinner med utbyggingen. Nå håper vi at interiørprosjektet kan hente sin inspirasjon fra dette, sier Nordang Halvorsen.

— En lærerik prosess

Etter å ha brukt vel en tredjedel av forrige skoleår på prosjektet, går nå innsatsen mot slutten. For de aspirerende arkitektene har det siste året vært en spennende og lærerik opplevelse.

elvebakken og vega scene 2
Kunst, design og arkitekturelevene på Elvebakken er fornøyde med et spennende og lærerikt prosjekt. Foto: Christian Boger

— Til tider har kanskje lærerne vært litt for entusiastiske, men alt i alt har vi hatt godt utbytte av prosjektet, sier Winther.

En ting elevene garantert kan ta med seg ut i arbeidshverdagen etter endt skolegang, er det faktum at de nå har vært del av et virkelig prosjekt. De lå ikke bare teori i skolesekken, men også praksiskunnskaper.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer