Søppelkaoset

Oslos nyansatte renovasjonsdirektør Arild Sundberg informerte miljøkomiteen om søppelkaos. Foto: Arnsten Linstad
Oslos nyansatte renovasjonsdirektør Arild Sundberg informerte miljøkomiteen om søppelkaos. Foto: Arnsten Linstad

— Kommunale "detektiver" skygger søppelbiler i Oslo, forteller ny søppelsjef

Publisert
Oslos miljøpolitikere trodde knapt sine egne ører da byens nyansatte renovasjonsdirektør, Arild Sundberg, fortalte at kommunalt ansatte skygger det private firmaet Veirenos søppelbiler.

— I tillegg til at våre folk fysisk følger etter Veirenos renovatører har vi også elektronisk sporing av søppelbilene, fortalte Sundberg til bystyrets miljø- og samferdselskomité onsdag kveld.

Klagene fortsetter å strømme inn

Klagene fortsetter likevel å strømme inn fra Oslo-folk, som fortsatt ikke får tømt søpla. Ukentlig får renovasjonsetaten inn rundt 600 klager på manglende tømming.
— Det er faktisk en reduksjon i forhold til tidligere, sa den nyansatte renovasjonsdirektøren
Sundberg har hatt direktøransvar for renovasjon i drøyt tre uker. Den forrige direktøren, Pål A. Sommernes, ble omplassert til en diffus stilling som prosjektleder i Oslo rådhus etter at miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ikke lenger hadde tillit til at han evnet å rydde opp i Oslos søppelproblemer. Med seg på veien fra renovasjonsetaten fikk Sommernes beholde direktørlønnen og en sluttpakke verdt 75.000 kroner. Utbetalingen skal byrådet ha gitt Sommernes for å unngå at eks-direktøren skulle gå til sak mot kommunen.
Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG): — Vi vurderer fortløpende om kontrakten med Veireno skal sies opp, og vi gir dagbøter for manglende renovasjon.
Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG): — Vi vurderer fortløpende om kontrakten med Veireno skal sies opp, og vi gir dagbøter for manglende renovasjon.

— Systematisk lovbrudd

Men problemene med Veireno er langt fra løst med ny direktør, skygging av søppelbiler og elektronisk sporing. Selskapet bryter nærmest systematisk arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid kunne Arild Sundberg opplyse bystyrets miljøkomité.
— Veireno mener selv at de kun har brutt loven 27 ganger siden uke fem i år. Men etaten mener det er over dobbelt så mange lovbrudd, sa Sundberg.

Miljøbyråden: — Jeg blir forbannet

Også miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg møtte komiteen onsdag kveld i Rådhuset for å redegjøre for hva byrådet gjør for å få orden på søppeltømmingen.
— Jeg kan love at bystyret blir løpende orientert. Vi ser svært alvorlig på de gjentatte bruddene på arbeidsmiljøloven, sa Nguyen Berg i komitémøtet.
Etter hvert som spørsmålene fra komiteens medlemmer meldte seg endret miljøbyråden språkbruken.
— Jeg blir selvfølgelig forbannet når selskaper i Norge systematisk bryter loven, sa Berg.

Amper byråd ville ikke svare

Men tross gjentatte spørsmål fra komiteens medlemmer om byrådet vil si opp kontrakten med Veireno, svarte miljøbyråd Berg unnvikende og påpekte at ulike sanksjoner var satt i verk overfor Veireno.
VårtOslo ba etter møtet miljøbyråden derfor spesifisere hvilke sanksjoner hun siktet til i møtet med miljøkomiteen.
— Vi har satt en tidsfrist for når Veireno må få orden på renovasjonen, svarte Berg kort.
— Men en tidsfrist kan knapt kalle en sanksjon? Hvilke sanksjoner var det du siktet til, men som du ikke spesifiserte overfor medlemmene av bystyrets miljøkomite?
— Jeg vet ikke helt om du forstår dette, jeg. Det virker som du ikke forstår saken, svarte en amper Lan Berg på VårtOslos gjentatte spørsmål om sanksjoner. Samtidig brøt Lan Bergs byrådssekretær inn og ville stanse spørsmålene.
— Men hvilke sanksjoner snakker du om, gjentok VårtOslo.
— Vi vurderer fortløpende om kontrakten med Veireno skal sies opp, og det blir gitt dagbøter for manglende renovasjon, svarte miljøbyråden omsider på spørsmålet.
Powered by Labrador CMS