— Dette er en krise. Vi følger med på det, og vet at det kan komme bølger med overdoser, forteller Foreningen for human narkotikapolitikks Arild Knutsen.

Foreningen for human narkotikapolitikk er bekymret over byens økning av overdoser. — En krise, sier styrelederen

Oslo universitetssykehus opplyste om å ha registrert uvanlig mange overdoser i Oslo den siste tiden. Styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, sier det er ekstra viktig med nok informasjon, slik at man vet hvilke brukergrupper det er snakk om.

Publisert

Torsdag registrerte Oslo Universitetssykehus fem overdoser på noen få timer.

— Vi har sett en uvanlig økning i overdoser i Oslo på kort tid. Vi oppfordrer brukere til å være forsiktige og ta vare på hverandre, skriver OUS på Twitter torsdag kveld.

Les også: Oslopolitiets nye post på Tøyen lovprises. – Dette er skikkelig nærpoliti, mener Byrådsleder Raymond Johansen

— En krise

Styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, sier han er rystet over nyheten, men er ikke overrasket.

— Dette er en krise. Vi følger med på det, og vet at det kan komme bølger med overdoser, forteller han.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, sier det er viktig å oppfordre brukergruppene til å være forsiktige, og se ektra godt til hverandre. Oppfordre heller til å røyke enn injisere, og ikke gå alene med rusen under en bro.

Knutsen sier det er ekstra viktig at hjelpeapparat og de som jobber med rusbehandling, får den informasjonen som er nødvendig, slik at de vet hvilke brukergrupper det er snakk om at opplever overdoser.

— Det går mest i pulverheroin og tabletter i de åpne rusmiljøene, som de som eksempelvis henger i Storgata. Så er det et mye større miljø man ikke ser noe til. Vi ser også at flere dør av overdose fra medikamenter enn pulverheroin. Hvis vi hadde hatt mer info hadde det vært lettere å vite hvilke grupper vi skal rette oss mot, forteller Knutsen.

— Derfor hadde det vært fint med en indikasjon på hvem og hvor disse overdosene skjer, slik at vi vet hvilke grupper vi skal rette oss mot.

Håper man kan spytte inn flere ressurser

Videre forteller Knutsen at å se ekstra til hverandre, og heller røyke enn å injisere, også er tiltak man som rusarbeider kan oppfordre til.

— Man må oppfordre brukere til å være forsiktige og se ekstra til hverandre. Hjelpeapparatene må også være mer fleksible. Det er også viktig at alle som jobber i rusomsorg er bevisste på dette og kan informere videre om det.

— Dette er veldig bekymringsverdig. Er det ekstra mange dødsfall på andre områder, for eksempel i trafikken, hadde vi spyttet inn ressurser og tiltak. Det håper jeg vi gjør her også, sier Knutsen.

I 2020 var det en overdosetopp med 324 overdoser, som er det høyeste på 20 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS