Per-Willy Amundsen (Frp) sier det er «vanskelig å forstå» hvorfor PST ikke varslet Oslo politidistrikt om et forestående terrorangrep før skytingen natt til 25. juni i fjor.

Per-Willy Amundsen (Frp) om PST før skytingen mot London pub og Per på hjørnet: – De har et forklaringsproblem

Lederen for justiskomitéen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), vil ikke konkludere om PSTs handlinger før skytingen mot London pub og Per på hjørnet natt til 25. juni i fjor. Men han stiller spørsmål.

Publisert

— PST har et forklaringsproblem hva gjelder deres håndtering av terrorvarselet fra E-tjenesten, skriver Per-Willy Amundsen (Frp) i en epost til NTB.

— Selv om det ikke kan konkluderes om PST håndtering før ekspertutvalgets vurderinger foreligger, fremstår det uforståelig at PST ikke benyttet alle virkemidler i sitt arsenal da de mottok et så alvorlig varsel fra det som er en svært troverdig kilde, mener lederen av Stortingets justiskomité.

E-tjenesten varslet PST

Torsdag avslørte VG at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottok et varsel om et terrorangrep i dagene før skytingen mot Per på hjørnet og London pub 25. juni, der to mennesker ble drept.

Varselet kom fra E-tjenesten, og PST vurderte det til at det var såpass vagt at de ikke varslet Oslo politidistrikt.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit legger ned blomster ved åstedet for skyteangrepet mot Per på hjørnet og London pub.

Amundsen stiller spørsmål ved hvorfor PST ikke gjorde mer for å overvåke miljøet rundt Arfan Bhatti, ettersom PST hadde rettet blikket mot dette nettverket i dagene forut for angrepet.

Lurer på hvorfor Oslo-politiet ikke ble varslet

Frp-politikeren mener de burde benyttet seg av mer aktiv spaning eller bedt om domstolsgodkjenning for å drive overvåking.

Han sier også at det er «vanskelig å forstå» hvorfor ikke Oslo politidistrikt ble varslet, og hvorfor PST ikke oppjusterte trusselvurderingen for radikal islam etter å ha mottatt varselet.

— Det kan være grunnlag for at saken bør granskes nærmere når ekspertutvalgets vurderinger blir kjent, det er imidlertid for tidlig å mene noe nå om PST har tatt lærdom av kritikken etter hendelsene 22. juli 2011, skriver Amundsen.

PST: – Mottar daglige meldinger

Et utvalg har fått i jobb å evaluere PSTs og politiets håndtering av masseskytingen.

— PST mottar daglig meldinger om personer som kan utgjøre en trussel mot samfunnet. All informasjonen vi mottar, blir vurdert fortløpende, og de fleste opplysningene blir sjekket ut, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NTB.

Assisterende PST-sjef Hedvi Moe sier PST sjekker ut de aller fleste tips som mottas.

— Men i en del tilfeller kan det føre til videre oppfølging. Det er ikke noe automatikk i at disse meldingene videreformidles til politiet. Det er ikke uvanlig at meldinger mangler opplysninger om tid og sted, noe som ofte gjør det umulig for politiet å forholde seg til, sier Moe.

Hun legger til at slik informasjon ofte er gradert, og at man selvsagt deler den med politiet dersom det er mulig for politiet å iverksette sikkerhetstiltak.

Flere retter skyts mot Mehl

Flere opposisjonspolitikere, deriblant Amundsen, har bedt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om å svare på hva hun visste, og hvordan hun vil håndtere saken videre.

Frp-politikeren uttalte til VG fredag at han mener Mehl må ha vært orientert om terrorvarselet, og at hun dermed har medansvar for hvordan saken ble håndtert.

Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik har allerede stilt skriftlig spørsmål til Mehl om senkingen av terrortrusselnivået fra «mulig» til «lite sannsynlig» kort tid før angrepet.

Hun ber også om at justisministeren tar initiativ til en evaluering av samhandlingen mellom etterretningstjenesten, PST og Oslo politidistrikt.

Også Rødts Tobias Drevland Lund uttaler til NTB at han mener det er nødvendig med en granskning, mens Høyres Ingunn Foss sier opplysningene til VG reiser en rekke spørsmål.

Powered by Labrador CMS