– Etter påtalemyndighetens syn var Arfan Bhatti (t.v.) hovedmann bak angrepet, sier statsadvokat Sturla Henriksbø (t.h.).Foto: Kyrre Lien / Fredrik Varfjell / NTB
Utpeker Arfan Bhatti som hovedmann. Tiltales for medvirkning til terrorangrep i Oslo i 2022
Islamisten Arfan Bhatti er tiltalt for medvirkning til terror etter at Zaniar Matapour skjøt mot to utesteder i Oslo sentrum 25. juni 2022.
Islamisten Arfan Bhatti er tiltalt for medvirkning til terror etter at Zaniar Matapour skjøt mot to utesteder i Oslo sentrum 25. juni for tre år siden.
– Etter påtalemyndighetens syn var Bhatti hovedmann bak angrepet.
Det sa statsadvokat Sturla Henriksbø på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sammen med statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås.
– Felles planlegging
Det var natt til 25. juni i 2022 at Zaniar Matapour skjøt og drepte to menn og påførte ni andre skuddskader da han skjøt mot mennesker i og utenfor Per på Hjørnet og London pub i Rosenkrantz gate og ved C.J. Hambros plass.
Annonse
Han ble i fjor dømt til 30 års forvaring for terror.
Statsadvokat Sturla Henriksbø og statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås i Oslo statsadvokatembeter under tirsdagens pressekonferanse.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
– Påtalemyndigheten mener at angrepet fant sted etter felles planlegging, bistand og støtte fra Bhatti, sa statsadvokaten.
– Han skal ha bistått i anskaffelsen av våpen og forsøk på å opprette kontakt med terrororganisasjonen IS for at de skulle påta seg ansvaret for handlingen, forklarte statsadvokat Henriksbø.
Elden: – Overraskende
Bhatti befant seg i Pakistan da Matapour skjøt mot utestedene, men ble i mai i fjor utlevert til Norge og har sittet varetektsfengslet siden.
Han har hele tiden nektet straffskyld for medvirkning til terror.
– Tiltalen er overraskende. Bhatti hadde regnet med at dette ikke skulle ende med en tiltalebeslutning. Han har ikke erkjent straffskyld for medvirkning til terrorhandlingen og mener altså at han og Matapour ikke har hatt kontakt forut for handlingen som gjør at dette kan være medvirkende, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden.
Bhatti har så langt nektet å forklare seg for norsk politi etter at han ble utlevert fra Pakistan.
Arfan Bhattis forsvarer John Christian Elden får med seg direktesendingen der tiltalebeslutningen mot hans klient kunngjøres.Foto: Mette Estep / NTB
– Bhatti har sagt at politiet må hente inn de avhørene han har gitt til pakistansk politi, som han ga etter at norsk politi hadde bedt om at de avhørte ham. Det er der han står, og han vil ha alle saksdokumentene før han eventuelt sier noe mer. Men når det blir en hovedforhandling, så vil han naturligvis måtte forklare seg, sier Elden.
Stoltenberg-angrep
Bhatti er også tiltalt for forsøk på å inngå en avtale om ytterligere terrorhandlinger i Norge og Pakistan, opplyser Henriksbø.
Planene skal ha omfattet selvmordsangrep, angrep mot Jens Stoltenberg og planer om å kidnappe norske journalister i Pakistan.
– Det er et sentralt bevis i saken mot Bhatti, disse chattene og meldingsutvekslingene mellom Arfan Bhatti og det han trodde var en IS-leder, men som var en agent for etterretningstjenesten, sier statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås til TV 2.
Elden sier at hans klient heller ikke erkjenner straffskyld for dette.
– Han må selv få forklare seg om han har hatt kontakt med vedkommende, sier Elden.
– Spørsmålet er hvilken provikasjonshandlinng som foreligger fra Etterretningstjenestens side, sier han videre.
Forvaring aktuelt
Henriksbø sa på pressekonferansen at det kan bli aktuelt å be om forvaring også for Bhatti.
Zanair Matapour i rettssaken der han ble dømt til 30 års forvaring. Nå kan han måtte forklare seg i rettssak mot Arfan Bhatti.Foto: Lise Åserud / NTB
– Jeg tror nok ikke forvaring blir relevant når man kommer til slutten. Da skal det være en farlighet til stede etter at han har sonet en full dom, og her på en påstand om 30 år. Det skal i hvert fall mye til, sier Elden.
Under rettssaken i fjor, nektet Zaniar Matapour å forklare seg for retten.
Henlegger saken mot to menn
Elden sier at han nå håper at angrepet 25. juni 2022 blir bedre opplyst i en ny rettsrunde.
– Matapour, som er domfelt i saken, vil ha forklaringsplikt og vi kan håpe at hans forklaring vil kunne bidra til å forklare hvorfor han begikk denne handlingen, sier han.
Tre andre har også vært siktet for medvirkning til angrepet. Alle nekter straffskyld.
Oslo sentrum natt til 25. juni 2022: Tungt bevæpnet politi mens ambulansefolk hjelper skadde.Foto: Javad Parsa / NTB
For to dem av, begge menn er bosatt i Norge, er saken henlagt på bevisets stilling, opplyser statsadvokatene.
Den siste siktede, en kvinne, er fremdeles siktet for medvirkning til grov terror og tilslutning til en terrororganisasjon. Saken mot henne er ikke ferdig etterforsket, men hun oppholder seg i dag i Syria.
Støttegruppa: – Lettelse
Lederen for Støttegruppa 25. juni, Espen Evjenth, ser det som en lettelse at Bhatti tirsdag ble tiltalt for medvirkning til terrorangrepet.
– Vi forventet en tiltale mot Bhatti, men det er en lettelse at beslutningen nå er tatt. Det betyr at også han må svare for sin rolle i terrorangrepet i en rettssak.
Han overlevende terrorangrepet i 2022 og sier det blir tungt å gå gjennom en ny rettssak, men mener det er bedre enn at det ikke skjer. Det ble også klart i dag at to av de fire medsiktede ikke blir tiltalt. Sakene deres er henlagt på bevisets stilling.
– Vi stoler på at påtalemyndigheten har gjort grundige vurderinger av de bevisene som foreligger for de to. Det er nok noen som kommer til å være bekymret etter denne beslutningen, men dette er noe vi må tåle i en rettsstat, sier Evjenth.