Laksefisker og advokat Jan Arhaug var en av de som skaffet seg kortreist middag fra Akerselva. Foto: Jan Arhaug

Årets første laks er fanget i Akerselva. Daglig kommer flere laks hjem til sin barndoms elv

Publisert

Nå strømmer laksen opp Akerselva som aldri før. Snart har 150 glade lakser passert fisketelleren ved Nedre Foss, men noen blir fisket opp før de kommer så langt.

Med regnværet kom laksen, og med laksen kom fiskerne også tilbake til Akerselva. To av de første til å få fisk i Akerselva i år var Jan Arhaug og Karl Andreas Lundvold.

19.august fikk Arhaug til og med to laks på første forsøket i Akerselva. Arhaug fisket med mark, og fikk først en hun-fisk på rundt tre kilo.

En spinnvill storlaks midt i hovedstaden

Arhaug skriver på sin blogg:

"Parkerte i parkeringshuset på mathallen og betalte for 2 timer. Tross alt, vi skulle leie tilhenger og pusse opp senere. Her gjelder det å være effektiv. Ned til den beste fiskeplassen i elva og der. Jaggu meg hoppa det en laks rett foran øynene på meg. To ganger hoppet den før jeg fikk lurt den. Himmel så morsomt. Denne elva døde for 6 år siden. Nå sto jeg der plutselig og kjørte en spinnvill storlaks (over 3 kilo) med en liten haspelstang. Flere ganger var den oppe i lufta og prøvde å komme seg både oppover og nedover i elva. Jeg må bare innrømme at dette var noe av det kuleste jeg har opplevd i år. Svær fisk midt i hovedstaden. Høye plask og hvinende snelle. Jeg forbannet meg selv for ikke å ha tatt på vadere eller tatt med håv, men fikk tilslutt kontroll. En diger feit og nygått blank hun-laks. Den fikk svømme videre. Litt fordi jeg ble rørt av hvor fin den var. Litt som takk for kampen. Jeg vil ikke anklages for å "leke med maten", men denne må få bli mamma til masse små laksebebisker i elva vår".

Kortreist laks i Akerselva. Foto: Jan Arhaug

Kommer med bok om laksefiske

Arhaugs andre laks var en liten han, og den fikk bli med hjem til middag.

Jan Arhaug har rundt 60 døgn med laksefiske i året. Han reiser mye rundt, fisker og prater med sportsfiskere. I høst kommer en bok om laksefiske signert Jan Arhaug.

Laks på ett kilo

Karl Andreas Lundvold (20) fikk sin laks på spinner 18. august. Oslomarkas fiskeadministrasjons anleggsbestyrer, Dag Øivind Ingierd, møtte Lundvold like etter at laksen var landet. Han kunne fortelle om en glad 20-åring med en laks på noe over ett kilo.

Lundvold fisker vanligvis med flue, men akkurat på fredag var det haspelstangen som fikk være med på fisketur. Han lover at den neste laksen han tar i Akerselva blir på flue.

Karl Andreas Lundvold med laks fra Akerselva og med fin, urban Rolling Stones T-skjorte. Foto: Dag Øivind Ingierd

Fanget laks for første gang

— Jeg er vokst opp på Bjølsen, og det å kunne få fiske laks midt i byen er fantastisk og ganske unikt. Jeg har fisket i elva siden jeg var liten gutt. Laks har jeg bare fisket etter én gang tidligere. Det var i Namsen i Nord-Trøndelag, men jeg har ikke fått laks før nå, sier Lundvold.

Han synes Oslomarkas fiskeadministrasjon gjør en kjempejobb med kultiveringen av elva og er imponert over all kunnskapen de har.

— Jeg hørte om en som hadde fått en laks på litt over to kilo allerede den 16. august, så jeg vet ikke om jeg var førstemann, sier Lundvold.

Obs: Rykter om fiskefangst er vanligere enn fast fisk i Norges lakseelver.

Laksen er vokst opp midt i byen

Etter å ha passert fisketelleren i Nedre Foss svømmer laksen inn på det fredede området mellom Øvre og Nedre Foss. Her vil den oppholde seg til den har gytt ferdig, en gang seinhøstes. Under Kjærlighetsbroen kan du senhøstes se at laksen forbereder seg til gyting med slåssing og kurtise.

Laksen vender tilbake til elva hvor den er vokst opp for å føre generasjonene videre. Laksen som nå kommer inn fra havet og til Akerselva er oppvokst midt i Oslo.

Mens laks fra berømte lakseelver som Lærdalselva og Alta er vokst opp med storslått natur omkring elva, har laksen i Akerselva vokst opp med lyden av trafikk, latter og musikk fra utestedene langs elva. Det er kanskje dette den lengtet tilbake til, for det er her den føler seg hjemme.

Powered by Labrador CMS