— Logistikken blir enklere av at Oslo får alle de første dosene av Moderna-vaksinen som en del av sin totalandel, forklarer helseminister Bent Høie (H).
— Logistikken blir enklere av at Oslo får alle de første dosene av Moderna-vaksinen som en del av sin totalandel, forklarer helseminister Bent Høie (H).

Tirsdag kommer 4.000 doser av Moderna-vaksinen til Norge. Alle dosene skal til Oslo

Tirsdag kommer de 4.000 første dosene av Modernas koronavaksine til Norge. De skal brukes i Oslo og vaksinere eldre i risikogruppen.

Publisert

— Jeg er glad for at den andre koronavaksinen nå kommer til Norge. Dette innebærer ingen endring i vaksinestrategien, sier helseminister Bent Høie (H) i en skriftlig kommentar til NTB.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) har flere ganger utfordret den nasjonale fordelingsstrategien. Men Høie står fast på at vaksinene skal fordeles jevnt til alle kommunene.

Logistikk årsak til at Oslo får alle dosene

Statsråden viser til at Folkehelseinstituttet (FHI) mener det er logistisk lettere å la Oslo få alle Moderna-dosene, men at Oslos totale andel av vaksiner vil være den samme.

— Logistikken blir enklere av at Oslo får alle de første dosene av Moderna-vaksinen som en del av sin totalandel. I sum blir det med den nye vaksinen flere vaksiner til alle. Oslo får samme andel vaksinedoser som andre kommuner, sier Høie.

Fra før er Pfizer/Biontechs vaksine tatt i bruk i Norge.

— Veldig mye er likt med den som kommer fra Pfizer og Biontech. Det er en mRNA-vaksine bygget på samme type teknologi. Den har ganske lik effekt, altså at den beskytter like godt, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI til NTB.

— Og den har tilsvarende bivirkningsprofil, mange får vondt i armen og en del føler seg utslått og slappe og får småfeber de første dagene, legger FHI-overlegen til.

Moderna trenger ikke samme kulde

Mens den første vaksinen som kom til Norge, måtte fraktes i temperaturer helt ned i under 70 minusgrader, er det 20 minusgrader som gjelder for Moderna-vaksinen.

— Det gjør det litt lettere, sier Are Stuwitz Berg.

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de 4.000 første dosene av Modernas koronavaksine kommer til Norge tirsdag. De skal brukes i Oslo og vaksinere eldre i risikogruppen.
Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de 4.000 første dosene av Modernas koronavaksine kommer til Norge tirsdag. De skal brukes i Oslo og vaksinere eldre i risikogruppen.

Spesielt for Moderna-vaksinen er at den skal holdes ved den lave temperaturen helt fram til der den skal brukes. Også denne vaksinen skal tas i to doser. Mens Pfizer/Biontech-vaksinen skal ha et opphold på minst 21 dager fra første til andre dose, er tiden for Moderna-vaksinen minst 28 dager.

— Moderna har selv bedt oss om å holde tilbake halvparten, siden de ikke kan garantere for neste levering ennå. Så da blir det i underkant av 2.000 doser som går ut til Oslo i morgen, opplyser Are Stuwitz Berg.

— Grunnen til at det blir Oslo, er logistisk. Det er en relativt begrenset levering og ingen stor grunn til å smøre det tynt utover. Og i og med at den må fraktes i biler med 20 minusgrader, er vi ikke helt klare for å distribuere den videre akkurat nå, fortsetter han.

Helsebyråd glad for dosene

Neste leveranse av Moderna-vaksinen, der Norge får levering fra Belgia, er ventet allerede om to uker. Da skal det etter planen komme cirka 6.000 doser. I alt får Norge 67.000 doser av Moderna-vaksinen i januar og februar.

I Oslo er helsebyråd Robert Steen (Ap) glad for at hovedstaden får 4.000 nye doser, uansett om strategien med det endres eller ei.

— Med det smittetrykket vi har i Oslo, og for at vi skal kunne beskytte de eldste og mest sårbare innbyggerne våre så raskt som mulig, er vi veldig glad for at Oslo får de første Moderna-vaksinene. Vi er klare til å ta imot og planlegger nå for hvordan vi raskest mulig skal benytte dosene, sier Steen i en skriftlig kommentar til NTB.

Pfizer-vaksinen kom til Norge i romjula, og andre juledag ble den første norske vaksinedosen satt. Siden da har 20.833 personer fått første dose av vaksinen, viser FHIs statistikk mandag ettermiddag.

Høie avviser at vaksinering går tregt

Moderna-vaksinen ble godkjent til bruk i Norge og EU onsdag forrige uke. Tempoet i vaksineringen har fått kritikk både i Norge og i andre land som får doser via EU.

Høie vil ikke gå med på den kritikken.

— Gjennom EU-samarbeidet som Norge er en del av, har vi startet vaksinering mot korona raskere enn vi hadde turt å håpe på. Dersom alle avtalene blir godkjent får vi tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger, sier Høie.

— Gitt at alt går etter planen, vil vi ha nok vaksinedoser til å kunne vaksinere alle voksne innbyggere som ønsker det til sommeren, sier Høie.

Powered by Labrador CMS