Én av fem i Operaorkesteret har fritak fra å bli eksponert for scenerøyk. Til sammen 23 har medarbeidere ved Den Norske Opera & Ballett dokumenterte helseutfordringer på grunn av røykbruken under forestillinger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk

23 medarbeidere som har dokumenterte helseutfordringer på grunn av røykbruken under forestillinger i Operaen. Omfanget øker.

Publisert

Rapporter fra Arbeidstilsynet forteller om sangere og skuespillere som får problemer med stemmen, og at mange utøvere og scenearbeidere bekymrer seg for de langvarige helseeffektene, skriver Aftenposten.

Typiske symptom er hodepine, hoste, ubehag i luftveiene og redusert lungefunksjon.

Reserverer seg

Det var verneombudet i Operaorkesteret som kontaktet Arbeidstilsynet etter at flere ble syke under forestillingen Tryllefløyten i vår. Saken ble omtalt av Dagens Næringsliv.

Ifølge Klassekampen har én av fem av orkesterets ansatte fritak fra å bli eksponert for røyken. Det har gitt Operaen en utgift på 660.000 kroner for bruk av vikarer. Også i NRK, Nationaltheatret og Det Norske Teatret kan ansatte reservere seg mot forestillinger med scenerøyk.

Begrenser røyken

Den Norske Opera & Ballett opplyser den har gjort flere tiltak for å håndtere de ansattes helseutfordringer. Blant annet blir det jobbet med å begrense og overvåke bruken av røyken. Operaen er også pålagt av Arbeidstilsynet å kartlegge helseeffekter fra røyken.

– I tillegg kartlegger vi bruk og løsninger ved andre nordiske operahus. Så langt ser det ut til at de ikke har tilsvarende utfordringer som vi har, sier HR-sjef Trude Rostad i Operaen til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS