— Med denne dommen kan vi legge ti års uenighet bak, sier forbundsleder i Bibliotekarforbundet Veronicha Angell Bergli.
— Med denne dommen kan vi legge ti års uenighet bak, sier forbundsleder i Bibliotekarforbundet Veronicha Angell Bergli.

Bibliotekarforbundet vant rettssak mot Oslo kommune. – Vi er veldig fornøyde

Da Oslo kommune utvidet åpningstidene i Deichman Bjørvika, førte dette til flere vakter på kveld, helg og helligdager for bibliotekarene. Etter at Bibliotekarforbundet vant over Oslo kommune i retten kan de legge ti års uenighet bak seg.

Publisert

Bibliotekarforbundet og Oslo kommune har siden 2012 vært uenige om hvem som skal bestemme arbeidstidsordninger som går utover ordinær arbeidstid. Da politikerne i Oslo ba om utvidede åpningstider i Deichman Bjørvika førte dette til flere vakter på kveld, helg og helligdager.

Endringene i arbeidstid ble fastsatt ensidig av arbeidsgiver, og Bibliotekarforbundet mente dette var et brudd på tariffavtalen, som regulerer arbeidsforholdene.

Bibliotekarforbundet møtte Oslo kommune i Arbeidsretten 3. og 4. november. Saken gjaldt hvorvidt arbeidsgiver ensidig kan fastsette arbeid utover ordinær arbeidstid, som i henhold til tariffavtalen er kl. 7–17. Dommen ble avsagt 5. desember i Bibliotekarforbundets favør.

— Vi kan legge ti års uenighet bak oss

Den enstemmige dommen gir Bibliotekarforbundet fullt medhold i at dette må avtales med deres tillitsvalgte.

— Vi er veldig fornøyde med avgjørelsen fra Arbeidsretten. Med denne dommen kan vi legge ti års uenighet bak oss og sammen komme frem til ordninger som er gode for både bibliotekets brukere og våre medlemmer, sier Veronicha Angell Bergli, forbundsleder i Bibliotekarforbundet, i en pressemelding.

Bergli understreker at saken ikke handler om at bibliotekarer ikke skal jobbe kveld og helg.

— Vi ønsker et bibliotek som er tilgjengelig for brukerne våre. Men vi mener at all arbeidstid utover normalarbeidsdagen forutsetter en avtale med de tillitsvalgte. Det er gledelig at Arbeidsretten støtter vår forståelse, fortsetter Bergli.

Bibliotekarforbundet er et fagforbund for bibliotekarer med 1700 medlemmer over hele landet. Bibliotekarforbundet er tilknyttet hovedorganisasjonen Unio.

Powered by Labrador CMS