H/Frp-regjeringen vil øke avgiftene for Freie sjokoladefabrikk. Det rammer de ansatte. Foto: Wikipedia

Ansatte ved Freia sjokoladefabrikk kan måtte gå om regjeringen øker avgiftene på sjokolade

Publisert

– Dette er dramatisk for Freia sjokoladefabrikk. På kort sikt kan det hende noen ansatte må gå, på lengre sikt kan det få større konsekvenser.

Regjeringen vil øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. Dette rammer sjokoladen hos Freia sjokoladefabrikk. Dagens avgift ligger på kr 20,50 per kilo sjokolade. Med det nye avgiftsforslaget vil den bli liggende på kr 36,90 – en økning på om lag 83 prosent, ifølge NNN-arbeideren.

Kalte inn til allmøte

I går kalte Freias administrerende direktør, Gro Krigsvoll, inn til allmøte i den flotte kantina med alle de originale Munch-bildene, for å informere de ansatte om den alvorlige situasjonen som er oppstått. En dobling av avgiftene vil påvirke salget. Krigsvoll frykter mer svenskehandel.

– Jeg har tro på at det nytter når politikerne skjønner konsekvensene. De har faktisk gått tilbake på avgiftsforslag tidligere. Nå kjemper vi for at et lite stykke Norge skal bli i Norge, sier Gro Krigsvoll, til NNN-arbeideren.

Irene Bokn Haugland, Marit Holter, Sofie Garnes og Mari Morland gleder seg over Walters karamell. Foto: Tarjei Kidd Olsen

– En stor trussel

Avgiftsøkningen vil innbringe rundt to milliarder til statskassa. Om kuttene består, kan det bety at flere av de 200 ansatte ved sjokoladefabrikken på Rodeløkka blir sagt opp.

– Dette er en stor trussel mot våre arbeidsplasser. Det spås en salgsnedgang på 10-15 prosent, sier Gøran Nyberg, klubbleder for Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund på Freia.

– En hjørnesteinsbedrift i Oslo

De ansatte på Freia sjokoladefabrikk lager blant annet sjokoladeplater, Melkerull, Smil, Kvikklunsj, M og Nonstop.

– Freia har ligget her på Rodeløkka i 130 år, og vi vil gjerne bli her litt til. Dette er en hjørnesteinsbedrift i Oslo sier Gøran Nyberg, til NNN-arbeideren.

Freia sjokoladefabrikk har ligget på Rodeløkka i 130 år. Nå går det mot trangere tider. Foto: Wikimedia Commons
Powered by Labrador CMS