— Teksten har gått under radaren for meg. Jeg ble først gjort oppmerksom på den i går. Og endret teksten umiddelbart, sier rektor Ellen Lysne til VårtOslo.

Sentrumsskole ba søkere oppgi helseopplysninger: - En beklagelig glipp, sier rektor

I utlysningstekst krevde Edvard Munch videregående skole: "Helse som er forenlig med å jobbe i skolen". — Dette er en beklagelig glipp, og teksten er nå endret, sier rektor Ellen Lysne.

Publisert

I lovverket slås det fast at arbeidstakeren har en plikt til å gi opplysninger om sin arbeidsevne, men ikke om sykdom.

Kun dersom en arbeidstaker trenger tilrettelegging kan arbeidsgiver spørre om helse. Det gjelder for eksempel etter en sykemelding grunnet ryggplager der arbeidstakeren trenger spesialtilpasset stol eller lignende.

Kan ikke innhente helseopplysninger

I Arbeidsmiljølovens paragraf 9 står det;

— Arbeidsgiver må ikke i utlysningen etter nye arbeidstakere eller på annen måte be om at søkerne skal gi andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente helseopplysninger på annen måte.

Skjermdump fra passusen i utlysningsteksten Edvard Munch videregående skole nå har fjernet.

Men i utlysningsteksten til en 60 prosent stilling ved Edvard Munch videregående ba skolen om å få opplysninger om blant annet sykdom: "Helse som er forenlig med å jobbe i skolen".

— Teksten har gått under radaren for meg. Jeg ble først gjort oppmerksom på den i går. Og endret teksten umiddelbart, sier rektor Ellen Lysne til VårtOslo.

— Ikke i tråd med rekrutteringspraksis

— Normalt skal en utlysningstekst godkjennes av ulike organer, blant annet ansattes organisasjoner. Det har i\dessverre ikke skjedd i dette tilfelelt. Det er en beklagelig glipp fra skolens side, sier Lysne.

VårtOslo har iløpet av helgen forsøkt å få svar på flere spørsmål fra utdanningsetaten.

Blant annet om formuleringen i den første utlysningsteksten er i tråd med Oslo kommunes regler for hvilke spørsmål som kan stilles søkere. Etaten svarer imidlertid kort.

— Dette er ikke i tråd med vår rekrutteringspraksis, og vi glad for at annonsen nå er endret, skriver kommunikasjonsdirektør Randi Hagen Eriksrud til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS