Daniel Alizhade (16) i fruktdisken på Coop Mega Sandaker. Her trives han best. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Daniel Alizhade (16) i fruktdisken på Coop Mega Sandaker. Her trives han best. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Daniel kom alene til Norge som 14-åring. Nå har han deltidsjobb på Coop Mega Sandaker takket være gode hjelpere

� Det gjør noe med selvbildet ditt å bli trodd av voksne og deretter bli belønnet for det.

Publisert

Et nytt prosjekt i bydel St. Hanshaugen hjelper barnevernsbarn og innvandrere inn i arbeidslivet og bort fra stønad. Daniel Alizhade (16) er en av dem.

Daniel ble født i Afghanistan, men flyttet med familien til Pakistan da han var liten. Som 14-åring reiste han alene til Norge, blant annet via Iran. Han hadde ikke ID og måtte skjule seg for politiet ved landegrensene.

I dag går Daniel på skole i Oslo, men i påska fikk han i tillegg betalt deltidsjobb i fruktdisken på Coop Mega Sandaker.

Mangler voksennettverk

— Prosjektet er forebyggende. Målet er å møte unge mennesker i bydelen som har et svakt eller manglende voksennettverk, eller som av ulike grunner ikke kan eller vil forholde seg til nettverket. Ungdommer som vi ønsker å åpne vei inn til arbeidslivet for ved siden av skole, forteller prosjektmedarbeider i Bydel St. Hanshaugen, Tor Einar Høystad.

Bydelen opplever at ikke alle har like gode sjanser til å finne seg en jobb selv om de er flinke, motiverte og pålitelige. De ser at ungdommer som vokser opp i familier med innvandrerbakgrunn, svak økonomi og uten nettverk sliter med å komme inn på jobbmarkedet. Ungdommer med foreldre som har god utdannelse eller jobb derimot, tilbyr ungdommene sitt nettverk og de kommer lettere til sin første jobberfaring.

Butikksjef på Coop Mega Sandaker, Per Magne Kirkhus, Daniel Alizhade og prosjektmedarbeider i bydel St. Hanshaugen, Tor Einar Høystad. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Butikksjef på Coop Mega Sandaker, Per Magne Kirkhus, Daniel Alizhade og prosjektmedarbeider i bydel St. Hanshaugen, Tor Einar Høystad. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Skal klare seg selv

— Å komme inn i et arbeidsmiljø er veldig dannende for alle ungdommer, men erfaringer viser at noen ikke kommer seg inn i arbeidsmarkedet fordi de ikke kjenner kodene eller nettverket som skal til. Vi ønsker å være det voksennettverket, slik at de kommer seg i jobb før det eventuelt blir et problem, sier Høystad.

Prosjektet, som heter Rett i jobb, er også fokusert på å hjelpe ungdommene på det prosjektmedarbeideren kaller en «bærekraftig måte». Det vil si en måte som hjelper ungdommene til å bli uavhengige voksne som ikke lever på stønad.

— Vi ønsker ikke å lage et tiltak hvor vi lønner dem for denne erfaringen. Per i dag er det en større risiko for å forbli på stønad hvis man kommer inn på en stønadsordning i tidlig alder. Det kan virke som en enklere løsning der og da, men vi ønsker å åpne de ordinære jobbarenaene hvor alle egentlig skal være. Vi tror det er mer motiverende for mange og at det er bedre læring i det, sier han.

Skaffer seg god CV

— De får også mye bedre referanser og en bedre CV. De skal få referanser fra det reelle arbeidslivet som tas videre til neste jobb, og som kan gjøre skolevalg lettere senere.

— Så vi vet at næringslivet har en unik og veldig viktig samfunnsoppgave. Og det er vår hovedoppgave også å gi ungdom en mulighet, på grunn av forbildene de får i vanlig jobb, til å stole på egne ressurser. I vanlig jobb må de stole på de ressursene, lære å forholde seg til reglene i næringslivet og bli selvstendiggjorte blant annet økonomisk, slik at de ikke behøver å få hjelp av det offentlige i fremtiden. Den sjansen er mye større hvis de har det voksennettverket på plass.

Lærer norsk raskere

— Jeg vil jobbe her frem til jeg blir sivilingeniør, som jeg har søkt studiespesialisering i. Jeg er flink i matte, så jeg tror søknaden blir godkjent, sier Daniel, som jobber på Coop Mega Sandaker omtrent en dag per uke totalt.

16-åringen sier at han liker alle oppgavene han får på Coop Mega Sandaker, men at han for det meste jobber med plassering og organisering i fruktavdelingen.

Daniel Alizhade frakter frukt til fruktdisken på Coop Mega Sandaker. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Daniel Alizhade frakter frukt til fruktdisken på Coop Mega Sandaker. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Jeg synes det er veldig greit her. Jeg hadde lyst til å jobbe og ba om å få bli med på prosjektet. Her blir jeg kjent med mange folk og motivert til å lære av flinke kolleger. Jeg lærer om mat fra forskjellige land, for vi har rundt 9000 varer, sier han.

— Det er vanskelig å huske alt, men jeg får mye informasjon og merker at jeg blir flinkere i norsk, sier Daniel.

— Daniel er målbevisst og smart

Per Magne Kirkhus er butikksjef på Coop Mega Sandaker. Han så potensiale i Daniel og valgte å gi ham en sjanse.

— Han er ivrig og interessert i alt. Han lærer fort og er veldig glad i å jobbe, rett og slett. Han har jobbet mye før i hjemlandet, man begynner i vesentlig lavere alder der. Det kom veldig tydelig frem i intervjuet; han blir veldig fornøyd av å jobbe og utrette ting og er veldig klar på hvor han vil hen. Han fremstår som en veldig målbevisst, smart og aktiv ung man, sier Kirkhus.

— Det er noe av det jeg også vil frem til, tilføyer Høystad. — Det gjør noe med selvbildet ditt å bli trodd av voksne og deretter bli belønnet for det. Vi vil at de skal bli sett mer på grunn av deres egeninnsats, sier han.

— Daniel hadde ingen vanlig arbeidserfaring fra før, men han hadde hatt praksis med vedskjæring i DNT gjennom bydelen. Sånn sett kom han inn med en annen erfaring enn en som aldri har vært ute før. Det ga et inntrykk av at han var til å stole på, at han kom på jobb når han skulle og jobbet når han var på jobb. I denne typen stilling ansetter jeg ikke nødvendigvis på kvalifikasjoner men på holdninger, sier Kirkhus.

Foto: Tarjei Kidd Olsen
Foto: Tarjei Kidd Olsen

Etterlyser flere arbeidsgivere

Prosjektmedarbeider Høystad vil gjerne samarbeide med flere arbeidsgivere. — Har du et arbeidskraftbehov, prøv gjerne en av våre, sier han.

— Vi kaller prosjektet Rett i jobb fordi de som får bli med er de vi mener har rett til jobb. Vi tester ungdommene for motivasjon og etterrettlighet for å vise at de vil ha jobb, og etter det presenterer vi dem for arbeidsgiverne. For å komme med må du vise at du er klar for det, understreker han.

— Det er faktisk ikke lett å få napp hos arbeidsgivere. Vi jobber med 14 ungdommer og har fått en løsning på 6 stykker hos et par andre arbeidsgivere. Fra vårt perspektiv håper vi at flere arbeidsgivere velger å ta inn en av våre som sommervikar, for eksempel, sier Høystad.

— For min del har det vært en veldig positiv erfaring, sier butikksjef Kirkhus. – Det er ikke lett å finne gode folk, heller. Så å finne en som er bra er verdifullt. Det blir litt som et rekrutteringsbyrå som gjør den første silingen, for å si det litt enkelt. De fire ungdommene som bydelen lot meg velge mellom fremsto alle som veldig tydelig interesserte mennesker, over snittet aktive og kvikke, sier han.

— Det at du ikke har et nettverk betyr ikke at du ikke er motivert. Du kan ha opplevd vanskelige ting, men fortsatt mestre livet ditt og ha behov for å bli sett, avslutter Høystad.

Hvis du er en arbeidsgiver og ønsker å gi en av ungdommene Høystad jobber med en sjanse, kan du ringe du Rett i jobb på97 59 86 30.

Powered by Labrador CMS