Et nytt prosjekt i bydel St. Hanshaugen hjelper barnevernsbarn og innvandrere inn i arbeidslivet og bort fra stønad. Daniel Alizhade (16) er en av dem.
Daniel ble født i Afghanistan, men flyttet med familien til Pakistan da han var liten. Som 14-åring reiste han alene til Norge, blant annet via Iran. Han hadde ikke ID og måtte skjule seg for politiet ved landegrensene.
I dag går Daniel på skole i Oslo, men i påska fikk han i tillegg betalt deltidsjobb i fruktdisken på Coop Mega Sandaker.
Mangler voksennettverk
— Prosjektet er forebyggende. Målet er å møte unge mennesker i bydelen som har et svakt eller manglende voksennettverk, eller som av ulike grunner ikke kan eller vil forholde seg til nettverket. Ungdommer som vi ønsker å åpne vei inn til arbeidslivet for ved siden av skole, forteller prosjektmedarbeider i Bydel St. Hanshaugen, Tor Einar Høystad.
Annonse
Bydelen opplever at ikke alle har like gode sjanser til å finne seg en jobb selv om de er flinke, motiverte og pålitelige. De ser at ungdommer som vokser opp i familier med innvandrerbakgrunn, svak økonomi og uten nettverk sliter med å komme inn på jobbmarkedet. Ungdommer med foreldre som har god utdannelse eller jobb derimot, tilbyr ungdommene sitt nettverk og de kommer lettere til sin første jobberfaring.
Skal klare seg selv
— Å komme inn i et arbeidsmiljø er veldig dannende for alle ungdommer, men erfaringer viser at noen ikke kommer seg inn i arbeidsmarkedet fordi de ikke kjenner kodene eller nettverket som skal til. Vi ønsker å være det voksennettverket, slik at de kommer seg i jobb før det eventuelt blir et problem, sier Høystad.
Prosjektet, som heter Rett i jobb, er også fokusert på å hjelpe ungdommene på det prosjektmedarbeideren kaller en «bærekraftig måte». Det vil si en måte som hjelper ungdommene til å bli uavhengige voksne som ikke lever på stønad.
— Vi ønsker ikke å lage et tiltak hvor vi lønner dem for denne erfaringen. Per i dag er det en større risiko for å forbli på stønad hvis man kommer inn på en stønadsordning i tidlig alder. Det kan virke som en enklere løsning der og da, men vi ønsker å åpne de ordinære jobbarenaene hvor alle egentlig skal være. Vi tror det er mer motiverende for mange og at det er bedre læring i det, sier han.
Skaffer seg god CV
— De får også mye bedre referanser og en bedre CV. De skal få referanser fra det reelle arbeidslivet som tas videre til neste jobb, og som kan gjøre skolevalg lettere senere.
— Så vi vet at næringslivet har en unik og veldig viktig samfunnsoppgave. Og det er vår hovedoppgave også å gi ungdom en mulighet, på grunn av forbildene de får i vanlig jobb, til å stole på egne ressurser. I vanlig jobb må de stole på de ressursene, lære å forholde seg til reglene i næringslivet og bli selvstendiggjorte blant annet økonomisk, slik at de ikke behøver å få hjelp av det offentlige i fremtiden. Den sjansen er mye større hvis de har det voksennettverket på plass.
Lærer norsk raskere
— Jeg vil jobbe her frem til jeg blir sivilingeniør, som jeg har søkt studiespesialisering i. Jeg er flink i matte, så jeg tror søknaden blir godkjent, sier Daniel, som jobber på Coop Mega Sandaker omtrent en dag per uke totalt.
16-åringen sier at han liker alle oppgavene han får på Coop Mega Sandaker, men at han for det meste jobber med plassering og organisering i fruktavdelingen.
— Jeg synes det er veldig greit her. Jeg hadde lyst til å jobbe og ba om å få bli med på prosjektet. Her blir jeg kjent med mange folk og motivert til å lære av flinke kolleger. Jeg lærer om mat fra forskjellige land, for vi har rundt 9000 varer, sier han.
— Det er vanskelig å huske alt, men jeg får mye informasjon og merker at jeg blir flinkere i norsk, sier Daniel.
— Daniel er målbevisst og smart
Per Magne Kirkhus er butikksjef på Coop Mega Sandaker. Han så potensiale i Daniel og valgte å gi ham en sjanse.
— Han er ivrig og interessert i alt. Han lærer fort og er veldig glad i å jobbe, rett og slett. Han har jobbet mye før i hjemlandet, man begynner i vesentlig lavere alder der. Det kom veldig tydelig frem i intervjuet; han blir veldig fornøyd av å jobbe og utrette ting og er veldig klar på hvor han vil hen. Han fremstår som en veldig målbevisst, smart og aktiv ung man, sier Kirkhus.
— Det er noe av det jeg også vil frem til, tilføyer Høystad. — Det gjør noe med selvbildet ditt å bli trodd av voksne og deretter bli belønnet for det. Vi vil at de skal bli sett mer på grunn av deres egeninnsats, sier han.
— Daniel hadde ingen vanlig arbeidserfaring fra før, men han hadde hatt praksis med vedskjæring i DNT gjennom bydelen. Sånn sett kom han inn med en annen erfaring enn en som aldri har vært ute før. Det ga et inntrykk av at han var til å stole på, at han kom på jobb når han skulle og jobbet når han var på jobb. I denne typen stilling ansetter jeg ikke nødvendigvis på kvalifikasjoner men på holdninger, sier Kirkhus.
Etterlyser flere arbeidsgivere
Prosjektmedarbeider Høystad vil gjerne samarbeide med flere arbeidsgivere. — Har du et arbeidskraftbehov, prøv gjerne en av våre, sier han.
— Vi kaller prosjektet Rett i jobb fordi de som får bli med er de vi mener har rett til jobb. Vi tester ungdommene for motivasjon og etterrettlighet for å vise at de vil ha jobb, og etter det presenterer vi dem for arbeidsgiverne. For å komme med må du vise at du er klar for det, understreker han.
— Det er faktisk ikke lett å få napp hos arbeidsgivere. Vi jobber med 14 ungdommer og har fått en løsning på 6 stykker hos et par andre arbeidsgivere. Fra vårt perspektiv håper vi at flere arbeidsgivere velger å ta inn en av våre som sommervikar, for eksempel, sier Høystad.
— For min del har det vært en veldig positiv erfaring, sier butikksjef Kirkhus. – Det er ikke lett å finne gode folk, heller. Så å finne en som er bra er verdifullt. Det blir litt som et rekrutteringsbyrå som gjør den første silingen, for å si det litt enkelt. De fire ungdommene som bydelen lot meg velge mellom fremsto alle som veldig tydelig interesserte mennesker, over snittet aktive og kvikke, sier han.
— Det at du ikke har et nettverk betyr ikke at du ikke er motivert. Du kan ha opplevd vanskelige ting, men fortsatt mestre livet ditt og ha behov for å bli sett, avslutter Høystad.
Hvis du er en arbeidsgiver og ønsker å gi en av ungdommene Høystad jobber med en sjanse, kan du ringe du Rett i jobb på97 59 86 30.