Ungdommene i Kultursommerjobb spiller hver dag denne uken mellom klokken ett og seks. Foto: Emilie Pascale
31 ungdommer opptrer i tre dager i Oslo sentrum
31 ungdommer danser, rapper og synger rundt omkring i Oslo sentrum i dag, morgen og på fredag. — Vi spiller resten av uka, så det er bare å høre på oss, for vi er overalt.
Forestillingene er en del av prosjektet Kultursommerjobb 2019 i regi av bydel St. Hanshaugen, og finansiert av Barne- ungdoms- og familedirektoratet (Bufdir).
Ungdommene i alderen 14-20 er rekruttert fra hele byen. De ansettes av Bydel St. Hanshaugen og har sommerjobben i tre uker, hvorav to av ukene innebærer liveopptredener i sentrum.
— Vi syns jo kultur er veldig viktig, og det er ikke et så godt tilbud til unge i dag når det gjelder sommer- og deltidsarbeid. Det som er tilgjengelig passer heller ikke for alle, sier Tine Rakstad, prosjektleder for Kultursommerjobb 2019.
Hver av gruppene opptrer både onsdag, torsdag og fredag denne uken mellom klokken ett og seks på henholdsvis Jernbanetorget, Youngstorget, Arbeidersamfunnets Plass og Nationaltheatrets Paviljong.
Ønsker å jobbe med musikk og dans
Annonse
Prosjektet, som er kopiert fra et lignende initiativ i Gøteborg, har som mål å gi unge en alternativ sommerjobb hvor de kan drive med det de er mest glad i — nemlig kreative uttrykk og opptredener.
— Jeg har mer motivasjon til å drive med dette nå enn det jeg hadde før, forteller Abdolah Ceesay (18), som har skrevet og sunget egne raplåter i snart fem år. Han og kompisen plukket opp flyeren til Kultursommerjobb i øvingslokalene til Trikkehallen på Kjelsås.
En av breakdanserne i gruppa, Aaron K. Østgård (15), er med i dansestudioet Subsdans Crew på fritiden, og er også ganske sikker på at det er det kreative yrket han skal satse videre på i livet.
— Jeg vil starte mitt eget dansesenter eller jobbe for Subsdans, sier han bestemt og i fargesprakende skjorte.
Stella Barrett Brachel (16), som allerede har spilt på Notodden Bluesfestival, behøver heller ikke særlig mye betenkningstid når det gjelder hva hun vil drive med i fremtiden. Men hun ønsker særlig å fremheve hvor fornøyd hun er med bydelens prioriteringer.
— Jeg tenker at dette er en veldig fin mulighet for ungdom til å vise frem talentene sine, for det er ikke alle som går på kulturskolen. Her får de muligheten til å opptre, så det er kult at dette blir satt i gang, sier Stella.
31 kreative, unge sjeler
Etter at en rekke videoer, lydklipp og motivasjonsbrev ble sendt inn tidligere i år, satt 31 kreative, unge sjeler igjen med jobb som artister i bybildet. Deretter ble de satt sammen i tre ulike grupper hvor både dans, rap, sang og ulike musikkstiler er kombinert.
— Vi syns det er veldig fint i grupper hvor man kan lære av hverandre, for sånn er jo arbeidslivet og, så det har vi hatt veldig fokus på, sier Rakstad.
Sara-Elisabeth Smith-Ånesland (18), som bor i Son og går på Oslo By Steinerskole, er også glad for at prosjektet har valgt å prioritere mangfold.
— Det er så mye bedre nå etter at vi har blitt kjent, og det er kjempegøy å få se alt det som de andre kan, sier hun.
Noe Fortuna Ama Dion Ativi (16) også stiller seg bak: — Det har vært veldig stressende og jeg har lært mye nytt sier hun, og forteller at arbeidserfaringen har gitt henne kunnskaper i alt fra opprigg og nedrigg til tillit i gruppesamarbeid.
— Sara-Elisabeth her har pushet meg masse og det har hjulpet skikkelig på selvtilliten min, sier Fortuna mens hun imiterer sin nye, musikalske venninne til latter fra begge: «Ikke bøy hodet ned sånn, se opp, og ikke stå sånn med beina, løft deg frem!».
Spiller Hendrix, Elton John, DeLillos og egenskrevne låter
«Det var en gang en grå fugl, og bevegelsene var for brå. Den ville være gul, men så var den bare grå» synger bandet OBS Sånn Passe. Bandet er en sammensmeltning av de eksisterende bandene Obs Saxophonia og Sånn Passe, som samarbeider i en av gruppene i prosjektet.
— Det er veldig spennende og gøy å spille så mye. Jeg har aldri hatt noen jobb før, så det er ekstra morsomt å få betalt samtidig som jeg får gjøre det jeg liker best, forteller Andrea Borchgrevink Wedén (17) i OBS Saxophonia.
Idet publikum samler seg opp ved plassen foran Sentrum Scene, tar en ung kar iført runde, søttitallsinspirerte solbriller og korte bukser plutselig til seg mikrofonen.
— Vi spiller resten av uka, så det er bare å høre på oss, for vi er overalt. Og vi gjør også spillejobber, så fortvil ikke om dere trenger noe musikk!
Deretter trår blåserne fra OBS Saxophonia i gang et siste nummer suggererende og svingende toner.