Skjermbilde av det som skal være mannen som er mistenkt for forsøk på spionasje for Kina.

Spionsiktet meldte seg inn i lokallag i Oslo Arbeiderparti i 2010

Oslo-mannen i 30-årene som nå er siktet for forsøk på spionasje for Kina meldte seg inn i Aps lokallag høsten for 14 år siden.

Publisert

Tidspunktet for innmelding, september 2010, kommer frem av dokumenter VG skal ha fått tilgang til.

Siktelsen mot mannen i 30-årene, som er født og vokst opp i Oslo, ble kjent tirsdag denne uken. Samme dag ble det kjent at mannen har verv i et lokallag i Oslo Arbeiderparti sammen med sentrale profiler i partiet, blant dem utenriksminister Espen Barth Eide.

Arbeiderpartiet i Oslo vil ikke kommentere saken.

– Denne saken er under politietterforskning, og vi ønsker ikke å kommentere dette nå, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, til avisen. Han uttalte tidligere denne uken imidlertid følgende til samme avis:

– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap.

Taust i Ap-toppen

NTB rettet tidligere denne uken flere spørsmål til Arbeiderpartiet om saken.

– Vi har ingen kommentar til en pågående politietterforskning, opplyste kommunikasjonssjef Emma S. Giskås i Arbeiderpartiet i en e-post.

Heller ikke partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kommentere saken.

– Vi henviser alle spørsmål om denne saken til PST, opplyser Statsministerens kontor.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) henviser til partikontoret i saken.

Mannens forsvarer, Marius Dietrichson, vil heller ikke kommentere VGs opplysninger om partimedlemskap.

– Jeg som siktedes forsvarer har ingen kommentar til dette. Når det gjelder siktede selv, så kan ikke jeg formidle hans synspunkter ut. Det har jeg ikke anledning til gitt de restriksjoner han er underlagt, sier Dietrichson.

Pågrepet mandag

PST pågrep mannen mandag da han kom tilbake til Norge etter et opphold i Kina. Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker. Politiet frykter bevis skal gå tapt i etterforskningen mot ham.

Politiadvokat Thomas Blom i PST stilte villig opp på spørsmål fra pressen etter fengslingsmøtet, men ga få konkrete svar.

– Det er en omfattende etterforskning, og vi er helt i en innledende og svært sårbar fase. Det er det som begrunner at vi er nokså ordknappe nå og kommer ikke til å si så veldig mye, sa Blom på trappa utenfor Oslo tingrett.

Han betegner saken som den første av sitt slag i Norge.

Nekter straffskyld

Den siktede nekter straffskyld og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet, men Oslo tingrett mente det var skjellig grunn til å mistenke ham etter siktelsen om forsøk på grov spionasje.

Retten ga derfor PST medhold i kravet om varetekt i fire uker med brev- og besøksforbud, samt full isolasjon de to første ukene. Mannen ble imidlertid ikke ilagt medieforbud.

– Sett hen til sakens karakter – forsøk på ulovlig etterretningsvirksomhet på vegne av kinesisk etterretning – mener retten det er stor sannsynlighet for at han vil bruke denne muligheten dersom han løslates nå, slår dommeren fast i kjennelsen.

Tiden fremover skal politiet bruke til å sikre bevis fra flere digitale enheter som er sikret.

Ifølge Dagbladet og TV 2 er mannen tidligere straffedømt. Dommen er over ti år gammel.

– Kjenner ham fra forskjellige miljøer

Da PSTs politiadvokat møtte pressen etter fengslingsmøtet tidligere i uken, kommenterte han ikke den politiske tilknytningen direkte.

– Vi er klar over at dere vil finne ut at han er ganske kjent og kjenner ham fra forskjellige miljøer. Det er ikke riktig av meg å gå ut med sånne opplysninger nå, sa Blom til NTB.

– Vedkommende har beveget seg i bestemte kretser. Har det noe sammenheng med siktelsen eller den tilgangen vedkommende kan ha hatt?

– Jeg tror jeg skal la være å kommentere det nå, sier Blom.

– Ingen agent

PST mener at mannen hadde opplysninger som var tiltenkt kinesisk etterretning, men vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger det er snakk om. Han ble pågrepet på Oslo lufthavn etter en reise til Kina, hvor han tidligere har studert.

Siden pågripelsen mandag og frem til fengslingsmøtet hadde den siktede ikke forklart seg for PST. Da kjennelsen ble lest opp, tok mannen betenkningstid.

– Han nekter straffskyld og for å ha vært agent for Kina. Han begjærte seg løslatt i retten, og det blir naturlig at vi vurderer å anke kjennelsen, sa mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB da.

Ambassaden i Oslo vil ikke kommentere

Pressekontoret ved den kinesiske ambassaden i Oslo velger å ikke kommentere saken direkte.

– Vi har notert oss de relevante rapportene. Det har nylig vært flere tilfeller hvor enkelte europeiske land har fabrikkert og hausset opp såkalte «kinesiske spionsaker» og bevisst svertet og krenket Kina. Vi motsetter oss slike handlinger på det sterkeste, heter det fra pressekontoret i en e-post til NTB.

De legger til at enkelte myndighetsorganer i Norge «gjentatte ganger har kommet med uansvarlige anklager uten å presentere konkrete fakta».

– De har spredt ideen om «Kina-trusselen», noe som i stor grad har forstyrret den normale samarbeidsatmosfæren mellom Kina og Norge.

Kineserne skriver imidlertid at de tror Norge kommer til å basere sine standpunkt på fakta.

Powered by Labrador CMS