Jens Stoltenberg holder rundt kona Ingrid Schulerud etter å ha blitt utnevnt til finansminister i statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) sin nye Ap-regjering tirsdag formiddag.

Her holder Jens Stoltenberg godt grep om kona på Slottsplassen etter å ha gjort overraskende comeback i norsk politikk

En svært profilert Ap-politiker var å se på Slottsplassen tirsdag formiddag, som eneste nye regjeringsmedlem fra Oslo.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen! Last ned for iPhone her og Android her!

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg blir finansminister i Jonas Gahr Støres nye regjering.

Gardister strør og gjør klar for at statsminister Jonas Gahr Støre og de nye statsrådene skal komme ut på Slottsplassen i forbindelse med statsrådskiftet tirsdag formiddag.

Støre overtok som leder for Arbeiderpartiet etter nettopp den tidligere NATO-sjefen og «Katta»-eleven, oppvokst på Frogner og bosatt på Nordberg. Nå har altså Stoltenberg valgt å komme tilbake i regjering.

Stoltenberg har ledet to regjeringer, han var en populær statsminister og regnes som en av de mest fremtredende norske politikerne i moderne tid. 

Det er andre gang Stoltenberg har denne ministerposten. Han var også finansminister i Thorbjørn Jaglands regjering mellom 1996 og 1997.

I 2023 utelukket han et comeback i norsk politikk i to intervjuer. I et intervju med Dagens Næringsliv 22. desember 2023 holdt han fast ved at det ikke var aktuelt med noe rikspolitisk comeback i Norge.

– Jeg kommer ikke tilbake til toppolitikken i Norge. Jeg kan nok finne på å dukke opp på noen lokallagsmøter. Jeg betaler fortsatt kontingenten, sa Stoltenberg.

Noen måneder tidligere sa han det samme til VG.

– Jeg gikk av som Ap-leder i 2014. Jeg har ingen planer om å komme tilbake til norsk politikk, sa Stoltenberg til VG 6. januar 2023.

Hardtarbeidende

Han ble tidlig engasjert i politikken, og han var leder av AUF fra 1985 til 1989.

Stoltenberg er utdannet sosialøkonom ved Universitetet i Oslo. I et intervju med Universitas i 2014 beskrev han seg selv som en «en veldig seriøs ung mann» på den tiden.

– Jeg var så hardtarbeidende den gangen. Da jeg tok eksamen i 87, var jeg leder i AUF, fortalte han.

I 1990, mens han jobbet på et doktorprogram på Statistisk sentralbyrå (SSB), ble han statssekretær for miljøvernministeren Thorbjørn Berntsen.

Jens Stoltenberg var først nærings- og energiminister og senere finansminister Thorbjørn Jaglands første regjering mellom 1993 og 1997.

Han hadde permisjon fra jobben i Statistisk sentralbyrås forskningsavdeling i årene som stortingspolitiker, statsråd og statsminister.

Lederstriden

Stoltenberg forsøkte å bli Ap-leder allerede i 1992 etter at Gro Harlem Brundtland overrasket alle med å si at hun ville gå av som partileder.

Valget den gang sto mellom partisekretær Jagland eller nykommeren Stoltenberg. Det endte med at Stoltenberg trakk sitt kandidatur. Jagland tok over, og styrte partiet i ti år fram til Stoltenberg overtok i 2002. 

Han fikk tolv år som Ap-leder og var statsminister fra 2000 til 2001 og mellom 2005 og 2013, da Arbeiderpartiet måtte gi fra seg makten til Høyre og Erna Solberg etter å ha tapt stortingsvalget. Stoltenberg var statsminister og mistet selv flere nære i terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya i 2011.

I perioden etter at han gikk av som statsminister og før han ble Nato-sjef, var han FNs spesialutsending for klima.

Stoltenberg tiltrådte i 2014 som generalsekretær i Nato, som første nordmann i denne stillingen. Det ble en svært krevende periode for Europa etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014, og Russlands fullskalainvasjon av Ukraina

Etter at han gikk av i Nato, ble han leder av Sikkerhetskonferansen i München. Han tok også på seg vervet som medleder for Bilderberg-gruppen, et nettverk som samler ledere innen politikk og næringsliv hvert år.

Nytt mannskap

Den nye Ap-regjeringen ble presentert på Slottsplassen i formiddag etter at de formelt ble utnevnt av Kongen i statsråd på Slottet klokka 10.00. Dette er de nye statsrådene i Støres Ap-regjering:

  • Jens Stoltenberg (65), Oslo, etterfølger Trygve Slagsvold Vedum som finansminister. Han har vært leder for Arbeiderpartiet i en årrekke, samt statsminister i to perioder. Fra 2014 til 2024 var han generalsekretær i Nato.
  • Astri Aas-Hansen (54), Agder, blir Emilie Enger Mehls etterfølger som justisminister. Hun har vært dommer i Oslo tingrett siden 2017. Aas-Hansen var advokat og partner i Elden i 15 år, fra 2002 til 2017, og var blant annet en av forsvarerne i NOKAS-saken.
  • Lene Vågslid (38), Telemark, blir ny barne- og familieminister. Hun har sittet på Stortinget siden 2010 og er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen.
  • Statssekretær Sigrun Gjerløw Aasland (46), Agder, i Klima- og miljødepartementet blir forsknings- og høyere utdanningsminister og tar over etter Oddmund Hoel (Sp). Hun har en mastergrad i økonomi og internasjonale relasjoner og var tidligere daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.
  • Landbruks- og matminister: Stortingsrepresentant Nils Kristian Sandtrøen (36), Innlandet, blir landbruks- og matminister etter Geir Pollestad (Sp). Han har tidligere vært Aps landbrukspolitiske talsperson på Stortinget.
  • Tore O. Sandvik (55), Trøndelag, blir ny forsvarsminister etter Bjørn Arild Gram (Sp).
  • Åsmund Aukrust (39), Akershus, tar over for Anne Beathe Tvinnereim (Sp) som utviklingsminister.
  • Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng (50), Innlandet, blir ny kommunalminister etter Sps Erling Sande.
  • De øvrige regjeringsmedlemmene fra Arbeiderpartiet fortsetter i sine posisjoner, deriblant de to nestlederne Jan Christian Vestre som helse- og omsorgsminister og Tonje Brenna som arbeids- og inkluderingsminister. 

    De nye statsrådene tar over kontorene fra de avtroppende Senterparti-statsrådene i nøkkeloverrekkelser senere onsdag.

Sp-exit etter kraftkonflikt

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet valgte i forrige uke å kaste kortene og trekke seg ut av regjeringen. De fikk ikke gjennomslag for sitt krav om å utsette behandlingen av tre omstridte EU-direktiver på strømfeltet.

Tilbud om flere innrømmelser og andre politiske gjennomslag, var ikke nok til å lokke Sp-folket til å bli værende i regjering, bare rundt åtte måneder før valget.

– Dette er ikke en utgang jeg hadde ønsket meg, sa Støre da regjeringsbruddet var et faktum.

Powered by Labrador CMS