Oslo. Foto: Wikipedia
Oslo. Foto: Wikipedia

Oslo Ap vil slåss for byene på moderpartiets landsmøte

Publisert

Senterpartiets fremgang på meningsmålinger gjør at mange i Ap vil kreve mer distriktspolitikk på landsmøtet. Nå advarer Oslo Aps leder, Frode Jacobsen, mot at de store byene kan bli taperne.

– Jakten på en god distriktspolitikk må ikke gå på bekostning av en god bypolitikk. Ofte er det heller ingen motsetning, sier Frode Jacobsen til VårtOslo.

Når han i ettermiddag går på talerstolen under Aps landsmøte, vil det være for å rette en advarende pekefinger mot partifeller han frykter vil la byene lide for å vinne velgere med mer distriktspolitikk. Det er Senterpartiets kraftige fremgang på en rekke landsdekkende meningsmålinger som har fått landsmøtedelegater i Ap til å kreve en tydeligere distriktspolitikk fra sitt eget parti.

Over 100.000 stemte Ap i Oslo

Ved kommune- og fylkesvalget i 2015 fikk Arbeiderpartiet 790.000 stemmer på landsbasis. Men mer enn hver åttende stemme kom fra Oslo-velgere. Ganske nøyaktig 102.000 stemmer sanket Arbeiderpartiet i landets hovedstad.

Frode Jacobsen. Foto: Rådhuset
Frode Jacobsen. Foto: Rådhuset

— Dersom Ap skal vinne høstens stortingsvalg og valg i fremtiden, er partiet nødt til å være relevante også for Oslo-folk. Vi var det i 2015 da vi tok tilbake makten i Oslo, sier Jacobsen.

En tredel av nordmenn bor i fem byer

Landsmøtedelegater fra Hammerfest i nord til Moss i sør gikk dagen før landsmøtet ut og krevde tydeligere satsing på distrikts-Norge. Men Oslo Arbeiderpartis leder mener det ikke er noen motsetning mellom urban politikk og god distriktspolitikk. Han er derimot opptatt av at det samme som skjer i resten av verden også skjer i Norge. Folk vil bo i byen.

— Urbanisering er en av vår tids sterkeste drivkrefter, og i Norge bor allerede over en tredel av befolkningen i Norges fem største byområder, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS