Arbeidere ved Akers Mekaniske verksted, det som i dag er Aker brygge, mens de i 1947 lytter til Filharmonien som spiller i en av verkstedhallene. Foto: NTB / Scanpix
Arbeidere ved Akers Mekaniske verksted, det som i dag er Aker brygge, mens de i 1947 lytter til Filharmonien som spiller i en av verkstedhallene. Foto: NTB / Scanpix

LO i Oslo feirer 100-årsdag med byvandring fra Akerselva til Aker brygge

I dag er det 100 år siden LO i Oslo ble stiftet. Hovedstadens historie er full av både bygninger, steder og minnesmerker over arbeiderne og fagbevegelsens historie.

Publisert Sist oppdatert

Akerselva ved Vaterland er selvfølgelig det opplagte stedet for LO i Oslo å starte sin jubileumsvandring på 100-årsdagen 9. februar.

Klokken 12 starter gåturen med professor Knut Kjeldstadli, supplert av leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen og sekretær i LO i Oslo, Lill Fanny Sæther.

— Ælva som deler byen i øst og vest

Landsorganisasjonen LO ble stiftet den 1. april 1899 under navnet Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon, og hadde ved starten 1 500 medlemmer, men medlemstallet økte raskt etter unionsoppløsningen i 1905.

LO i Oslo er i dag en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo, og ble stiftet 9. februar 1920 som Kristiania Faglige Samorganisasjon.

Skjermdump fra LO i Oslo.
Skjermdump fra LO i Oslo.

— Gjennom stopp flere steder i byen vil vi vise fram viktige begivenheter i LO i Oslos historie knyttet opp til resten av fagbevegelsen. Vandringen varer cirka en og en halv time, opplyser LO i en pressemelding.

— Innimellom blir det sang!

— Vi ser på livet til allmuen på det mørkeste Vaterland før vi fikk fagforeninger, og hører om liv, leveforhold, leieboerkampene og om «Ælva» som deler Oslo i øst og vest, opplyser LO i Oslo.

— Vi får høre om fagforeningene vi passerer på veien: Jern og Metall, Bygningsarbeiderne, LO i Oslos kontorer og LO-bygget. Vi får svar på hva «trekk-frisk-luft-aksjonen» i 1923 var.

— Hvem bygget Rådhuset og hvem bygger Nasjonalmuseet? Hvor lå Verdensteateret og hvorfor er dette teatret og Akers Mekaniske Verksted, som lå på Aker Brygge, relevante steder i LO i Oslos historie? Og innimellom blir det en sang!

LO-tur langs Akerselva