Arbeidere ved Akers Mekaniske verksted, det som i dag er Aker brygge, mens de i 1947 lytter til Filharmonien som spiller i en av verkstedhallene. Foto: NTB / Scanpix
Arbeidere ved Akers Mekaniske verksted, det som i dag er Aker brygge, mens de i 1947 lytter til Filharmonien som spiller i en av verkstedhallene. Foto: NTB / Scanpix

LO i Oslo feirer 100-årsdag med byvandring fra Akerselva til Aker brygge

I dag er det 100 år siden LO i Oslo ble stiftet. Hovedstadens historie er full av både bygninger, steder og minnesmerker over arbeiderne og fagbevegelsens historie.

Publisert

Akerselva ved Vaterland er selvfølgelig det opplagte stedet for LO i Oslo å starte sin jubileumsvandring på 100-årsdagen 9. februar.

Klokken 12 starter gåturen med professor Knut Kjeldstadli, supplert av leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen og sekretær i LO i Oslo, Lill Fanny Sæther.

— Ælva som deler byen i øst og vest

Landsorganisasjonen LO ble stiftet den 1. april 1899 under navnet Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon, og hadde ved starten 1 500 medlemmer, men medlemstallet økte raskt etter unionsoppløsningen i 1905.

LO i Oslo er i dag en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo, og ble stiftet 9. februar 1920 som Kristiania Faglige Samorganisasjon.

Skjermdump fra LO i Oslo.
Skjermdump fra LO i Oslo.

— Gjennom stopp flere steder i byen vil vi vise fram viktige begivenheter i LO i Oslos historie knyttet opp til resten av fagbevegelsen. Vandringen varer cirka en og en halv time, opplyser LO i en pressemelding.

— Innimellom blir det sang!

— Vi ser på livet til allmuen på det mørkeste Vaterland før vi fikk fagforeninger, og hører om liv, leveforhold, leieboerkampene og om «Ælva» som deler Oslo i øst og vest, opplyser LO i Oslo.

— Vi får høre om fagforeningene vi passerer på veien: Jern og Metall, Bygningsarbeiderne, LO i Oslos kontorer og LO-bygget. Vi får svar på hva «trekk-frisk-luft-aksjonen» i 1923 var.

— Hvem bygget Rådhuset og hvem bygger Nasjonalmuseet? Hvor lå Verdensteateret og hvorfor er dette teatret og Akers Mekaniske Verksted, som lå på Aker Brygge, relevante steder i LO i Oslos historie? Og innimellom blir det en sang!

LO-tur langs Akerselva

Powered by Labrador CMS