Her er Vinnerne. Disse skal få lov til å forme Kolstadgata de neste par-tre årene. Foto: Oda Berby

Direkte demokrati gir Tøyens beboere muligheten til å bestemme hvordan Kolstadgata gis nytt liv

Fem prosjekter fikk under et folkemøte 250.000 kroner for å gi Kolstadgata på Tøyen nytt liv. Direkte demokrati avgjorde hvilke prosjekter som skal prege gata fremover.

Den 2. september ble Kolstadgata, som går forbi Tøyen skole, stengt for bil- og busstrafikk. Om et par-tre år, etter omreguleringen, vil Kolstadgata få en ny utforming. Men hva som skal skje med gata i mellomtiden, er det opp til Tøyens lokalbefolkning å bestemme.

På et folkemøte i forrige uke fikk Tøyens beboere presentere sine idéer i form av en kort pitch foran publikum på et folkemøte. 11 prosjektsøknader fikk grønt lys til å delta i avstemningen. De av disse prosjektene som fikk flest stemmer, fikk 50.000 kroner hver seg av Områdeløft Grønland og Tøyen til gjennomføringen.

– Folk her er utålmodige. Nå har kommunen stengt gata for biltrafikk, fire-fem års etter at forslaget først ble behandlet i bydelsutvalget Gamle Oslo. I tråd med områdeløftets metodikk, ønsker kommunen nå å gjennomføre endringer nedenfra, sier Lisbeth Åsgård Meidell, kommunikasjonsrådgiver i Områdeløftet.

Hamse (til v.) og Youssef fra Medvirkningsgjengen var kveldens konferansierer. Foto: Oda Berby

– Vi vil påvirke

Det var Tøyens ungdom, samlet i den såkalte Medvirkningsgjengen, som organiserte folkemøtet og avstemningen. Medvirkningsgjengen har fått kursing i politisk medvirkning, konflikthåndtering, motivasjon og mestring.

– Vi ser at det blir tatt valg rundt oss hele tiden uten at vi får være med å påvirke. Det ønsker vi å gjøre noe med. I forkant av møtet har vi gått gjennom søknadene for nye Kolstadgata og vurdert om de oppfyller kriteriene, sier Arafo Ali Jama og Hana Ahmed Farah, begge fra Medvirkningsgjengen.

Arafo Ali Jama og Hana Ahmed delte ut stemmesedler til deltakerne på folkemøtet. Foto: Vegard Vellle

Deres mål og Områdeløftets mål er å styrke den positive utviklingen på Tøyen.

Deltakende budsjettering

– Vi ønsker at ungdom skal delta aktivt i samfunnet og ta eierskap og bygge identitet på Tøyen. Å lære opp lokalsamfunnet i demokratiske prosjekter for å skape et sterkere nærmiljø er verdifullt, sier Åsgård Meidell. Hun kaller beslutningsformen for deltakende budsjettering.

Rundt 50 mennesker i alle aldre deltok på møtet. Søknadene kom fra en miks av folk, de fleste hjemmeboende på Tøyen. Noen av prosjektene handlet om å realisere aktiviteter, andre var faste installasjoner.

Godt oppmøte fra lokalbefolkningen på Tøyen for å bestemme hvem som skal få prege nærmiljøet i de neste par-tre årene. Foto: Oda Berby

Svært effektiv saksbehandling

Til stede på møtet var også byråd for byutvikling, Hanna Marcussen:

– Skoleveien er blitt tryggere som en følge av stengningen av gata. Nå er vi på vei til å lage en reguleringsplan, men den kan ta flere år. Derfor vil vi få til en ny bruk av gata allerede nå. De erfaringene dere gjør her på Tøyen, der folk får bestemme selv, er kan vi bruke i resten av byen.

Hanna Marcussen er spent på hvilken læring som kommer ut av den lokale medbestemmelsen på Tøyen. Foto: Vegard Vellle

Marcussen satte pris på måten beslutningene ble tatt:

– At folk kan stemme på hvilket av 11 prosjekter de liker best, er en effektiv form for saksbehandling. Mer effektiv enn vi er vant til, sier hun.

Fem vinnere

Elleve prosjekter var gode nok til å bli presentert under folkemøtet. De fem som fikk flest stemmer og ble tildelt pengestøtte var følgende:

  1. Du trenger ikke lappen for å kjøre taxi. Av de sosiale entreprenørene Gisken Sofie og Wid Al-Saedy

En møteplass på Tøyen, for alle. På den nå forlatte Taxi-holdeplassen i Kolstadgata, kan det plasseres en gammel bil. Her kan hvem som helst booke seg inn for ulike pop up-konsepter: Konserter, salg av ting og mat, dater eller høytopplesning. Taxien kan i seg selv være en møteplass.

Wid Al-Saedy og Gisken Sofie vil sette ut en gammel taxi i gata. Denne kan fungerer som en møteplass og være et sted folk kan melde inn sine arrangementer. Foto: Oda Berby
  1. Orkestergata. Av Tøyen skole og FAU

Tøyen skoles satsing på musikk og orkester bør markeres visuelt. Orkesteret sitter på en del instrumenter som ikke fungerer lenger, og disse kan bli til en dekorativ og identitetsbyggende installasjon. Elever fra skolen vil bli engasjert gjennom undervisning og sammen med Byverkstedet til å skape en installasjon i Kolstadgata.

  1. Kolstadgata Winter African Cook Out. Av Tøyen-beboer Cecilia Amponsah

Cecilia skal starte restaurant på Tøyen med vestafrikansk mat. Her skal hun ansette kvinner med minoritetsbakgrunn som er utenfor arbeidslivet. Hun ønsker å arrangere en afrikansk matfest i Kolstadgata, med mat fra ulike afrikanske land. Det skal være musikk og dans og afrikansk kultur ut i gata.

Cecilia Amonsah skal lage en afrikansk gatefest. Foto: Oda Berby
  1. Tegn med lys i Kolstadgata. Av Tøyen-beboerne Erlend Ringseth og Marit Silsand

Lysgraffiti er en fotoaktivitet for Tøyenbeboere og en utstilling av fotografier i Kolstadgata. Deltakerne tegner med forskjellige lyskilder i mørket mens kamera står på stativ med lang lukkertid. Aktivitet og kjente elementer i gata fotograferes. Men først workshop over fire uker med inntil ti mennesker hver gang.

  1. Gatefest. Av Oslo Living Lab, ungdom fra Hersleb videregående skole

Gatefest i Kolstadgata. Her skal det serveres gratis og varm halalmat fra ulike kulturer, laget av Tøyenfolk. Med aktiviteter for barn og voksne. Prosjektet skal skape liv i Kolstadgata og midlertidig jobb for lokal ungdom.

Powered by Labrador CMS