Ensomme eldre i Oslo skal få klippekort på ulike aktiviteter sammen med hjelpepleier. Foto/illustrasjonsbilde: Pixabay
Ensomme eldre i Oslo skal få klippekort på ulike aktiviteter sammen med hjelpepleier. Foto/illustrasjonsbilde: Pixabay

Ensomme eldre skal få klippekort på aktiviteter i Oslo

Inntekt fra eiendomsskatten i Oslo skal gi ensomme eldre et kommunalt klippekort på aktiviteter sammen med hjelpepleiere, lover det rødgrønne byrådet.

Publisert Sist oppdatert

Ap/SV/MDG-byrådet vil at det såkalte klippekortet skal kunne løses inn i ulike aktiviteter som kino- eller kafebesøk sammen med for eksempel en hjelpepleier eller andre kommunalt ansatt innen eldreomsorgen.

Klippekort til kino og kafe med hjelpepleier

— Målet er å forebygge isolasjon og ensomhet og dermed gi økt livskvalitet, sier Oslos eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til radiostasjonen P4.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) vil gi ensomme eldre et bedre aktivitetstilbud med kommunale klippekort. Foto: Wikipedia
Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) vil gi ensomme eldre et bedre aktivitetstilbud med kommunale klippekort. Foto: Wikipedia

Tilbudet innebærer at eldre med hjelpebehov får et såkalt klippekort som gir 30 minutter aktivitetstid sammen med en hjelpepleier hver uke, skriver P4. Aktivitetstiden kan også løses inn i bistand til å besøke familie og venner.

Frps eldreminister roser rødgrønt byråd

— Fantastisk hvis det fungerer. I utgangspunktet er det et kjempegodt tilbud for de som bor hjemme og mottar hjemmetjenester, sier kommunikasjonssjef Christin Engelstad i organisasjonen Senior Norge.

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) roser det rødgrønne byrådets planer for å hjelpe Oslos ensomme eldre, og oppfordrer andre kommuner til å følge etter. Men Frp-statsråden vil ikke pålegge andre kommune å gjøre som Oslo, skriver P4.

— Allerede i dag er det jo et stort problem i hjemmetjenesten at det ofte kommer 10 til 15 ulike personer hjem til de som trenger hjelp. At de skal følge eldre ut og være med, tja, vi får se hvordan det går, sier Engelstad i Senior Norge.

Rapport avdekket mangler ved eldreomsorg i to bydeler

Tidligere i år behandlet Oslo bystyre en sak der kommunervisjonen hadde en meget kritisk rapport om kommunens hjemmetjeneste i to av hovedstadens bydeler. Den avdekket at enkelte hjelpetrengende eldre i omsorgsleiligheter i snitt fikk besøk 27 ulike ansatte i løpet av en måned.

I tillegg hadde flere ansatte i de to bydelene svake norskkunnskaper og kommuniserte dårlig med de hjelpetrengende eldre. Rapporten avdekket også manglende journalføring og feilmedisinering.