I mars 2007 ble partiet Rødt etablert som en sammenslåing av AKP, Internasjonale Sosialister, Rød Valgallianse og Rød Ungdom. 
Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
I mars 2007 ble partiet Rødt etablert som en sammenslåing av AKP, Internasjonale Sosialister, Rød Valgallianse og Rød Ungdom. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Rødt Oslo har nesten tredoblet medlemstallet de siste årene

For fem år siden hadde Rødt 765 medlemmer i Oslo. Nå er medlemstallet i hovedstaden nær tredoblet. � Hardt arbeid og vi holder det vi lover, er forklaringen fra Rødts fylkesleder, Siavash Mobasheri.

Publisert

I februar i år var antallet betalende medlemmer i Rødt Oslo 2050 personer, viser nye tall. Det er nesten tre ganger så mange som for drøyt fire år siden.

— Det er fantastiske tall for oss. Og det gir oss noen hyggelige utfordringer. Nå må vi nemlig jobbe hardt med å engasjere alle de nye medlemmene i partiet og bevegelsen vår, sier leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri til VårtOslo.

— Vi har ganske knapt med ressurser i Rødt Oslo. Fylkespartiet har kun en heltidsansatt, så her må alle vi andre stå på ekstra hardt, sier fylkeslederen.

Medlemstall gikk opp etter stortingsvalg

Siden 2014 har Rødts største fylkesparti vokst fra 765 betalende medlemmer til 2050 per februar 2019, viser tallene. Men fylkespartiet vokste jevnt og trutt i 2015 og 2016, og hadde for drøyt to år siden 974 betalende medlemmer. Likevel er det i stortingsvalgåret 2017 kurven går bratt oppover.

� Rødt vil aldri støtte et borgerlig byråd. Men vi er ikke noe heiagjeng for Ap/SV/MDG-byrådet heller, sier leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri. Foto: Ylva Holm Torsteinson
� Rødt vil aldri støtte et borgerlig byråd. Men vi er ikke noe heiagjeng for Ap/SV/MDG-byrådet heller, sier leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri. Foto: Ylva Holm Torsteinson

Bjørnar Moxnes har vist at Rødt kan få gjennomslag på Stortinget. Selv om han er vår eneste stortingsrepresentant. Men det er også blitt jobbet veldig godt i bystyret. Våre tre faste bystyrerepresentanter viser at Rødt er til å stole på. Vi kommer ikke med valgkampløfter vi ikke følger opp, sier Mobasheri.

— Dessuten har våre folk rundt i bydelene stått på. Rødt er aktive i nærmiljøet, og vi jobber godt opp mot fagbevegelsen. Noe ikke minst Veireno-saken viser. Eller striden rundt Manglerudhjemmet. Rødt er tydelige på at vi står på for arbeidsfolks rettigheter, sier fylkeslederen.

Budsjettsamarbeid med Ap/SV/MDG-byrådet

Ap/SV/MDG-byrådet har ikke rent flertall i Oslo bystyre. Derfor er de tre byrådspartiene helt avhengige av Rødts støtte i bystyret for å få gjennom budsjettet for hovedstaden. Og hvert år siden 2015 har forhandlingene endt med et rødgrønt budsjettforlik i bystyret. Men Rødt har samtidig markert tydelig avstand til de tre byrådspartiene i en rekke andre saker som ikke omfattes av budsjettforlikene.

Partileder Bjørnar Moxnes er Rødts eneste stortingsrepresentant i inneværende periode. Her avbildet under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Partileder Bjørnar Moxnes er Rødts eneste stortingsrepresentant i inneværende periode. Her avbildet under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rødt gjør det bra på meningmålinger og prognoser, og med den kraftige medlemsveksten kan det tyde på at dere kan gjøre et veldig bra valg til høsten. Er det aktuelt for Rødt å bli med i et rødgrønt byråd etter valget?

— Det er det ikke opp til meg å avgjøre. Vi har et fylkesårsmøte nå i mars, og det kan bli en diskusjon der, sier Siavash Mobasheri.

— Ikke heiagjeng for byrådet

— Men er Rødt Oslo innstilt på å fortsette det rødgrønne budjettsamarbeidet også etter valget dersom Ap/SV/MDG-byrådet blir sittende?

— La meg svare slik: Rødt har aldri støttet et borgerlig byråd. Det kommer vi aldri til å gjøre. Men vi er ikke noen heiagjeng for et annet byråd heller. Når det er sagt, så er vi fornøyd med det Rødt har fått til i samarbeid med byrådspartiene. Og det betyr at vi kan se for oss et fortsatt samarbeid etter valget også. Men det beslutter vi ikke før valgresultatet foreligger, sier Mobasheri.

— Det viktigste for Rødt er å få mest mulig gjennomslag for vår politikk. Det innebærer blant annet at vi også vil fortsette kampen mot velferdsprofitører, og vi skal sikre gode, offentlige velferdstjenester for folk, avslutter Rødts Oslo-leder.

 

Powered by Labrador CMS