Hva skal skje med Filipstad bak Kielfergen? Hva skal skje med fergeterminalen? Det er noen av de store byutviklingssakene Oslos bystyrepolitikere må ta stilling til i nær fremtid. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons

Filipstad-konferanse koster 5.000 per deltaker: - Kun for makteliten. Beboerforeninger har ikke råd

� Filipstad-konferansen er et kosearrangement for makteliten der prisen umuliggjør deltakelse fra beboerforeninger og andre frivillige organisasjoner, mener Audun Engh.

Publisert

Audun Engh er ingen hvem som helst når det gjelder Filipstad. Sammen med blant andre arkitekt Niels Torp og sivilarkitekt Arne Sødal har Engh stått i spissen for at beboer- og velforeninger må bli hørt i utviklingen av Filipstad.

De tre står bak forslaget kalt Fjordbyparken.

— Vi som har jobbet i en årrekke med Norges største beboerinitierte byplanforslag noensinne, Fjordbyparken, kan konstatere at forslaget er blitt systematisk sabotert og rakket ned på av Oslo kommune, sier Audun Engh.

Ingen frivillige representert

� Kosearrangement for makteliten, sier Audun Engh. Foto: Privat

Nå reagerer Engh kraftig på en konferanse om Filipstad i slutten av november. Konferansen "Hva skjer på Filipstad" arrangeres av statlige Bane Nor Eiendom og eiendomsbransjeavisen Estate.

— Dette blir et kosearrangement der makteliten, inkludert det rødgrønne byrådet, kan fordele profitten - økonomisk eller politisk - seg i mellom, sier Audun Engh.

Filipstad-konferansen åpnes med foredrag av det kommunale foretaket Oslo Havns styreleder Roger Schjerva og administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i statlig eide Bane Nor Eiendom. Deretter fortsetter konferansen med foredrag fra det rødgrønne byrådet og eiendomsdirektøren i Oslo Havn.

— 5.000 er markedspris

Ikke en eneste frivillig organisasjon, hverken velforeninger eller beboerforeninger, står på listen over foredragholdere.

Heller ikke de som står bak Norges største beboerinitierte byplanforslag noensinne, Fjordbyparken, er invitert.

Samtidig er prisen per deltaker satt til nesten 5.000 kroner per person.

Fjordbyparken er et alternativt forslag til hvordan Filipstad kan se ut. Tegning: Ole Krogness

— Deltakerprisen på 4.950 kroner er markedspris. Filipstad-konferansen er ikke rettet mot velforeninger, men mot profesjonelle eiendomsaktører, sier fagansvarlig Antonella Anselmo Stokstad i Estate Media til VårtOslo.

— Men forstår du hvorfor det reageres mot en deltakeravgift på 5.000 kroner? Og at det som sikkert er en fillesum for store bedrifter er enormt mye penger for frivillige organisasjoner?

— Alle er velkomne til Filipstad-konferansen, men som sagt, hovedpoenget med konferansen er å arrangere for eiendomsaktører, sier Antonella Anselmo Stokstad.

— Ingen åpenhet

— Men har du forståelse for at organisasjoner uten penger føler seg ekskludert fra en konferanse der offentlige Bane Nor er medarrangør?

— Det er eventuelt mulig å ta kontakt direkte med oss, slik kan vi vurdere fra case til case. Men prisen er en ordinær markedspris på en konferanse, sier Stokstad.

Audun Engh og de andre bak beboerinitiativet Fjordbyparken frykter at utbygging på Filipstad skjer utelukkende på kommersielle utbyggeres premisser dersom grunneierne stat og kommune kun selger tomter med økonomisk gevinst som mål.

— Byrådet har bundet seg til en kontrakt med kommersielle aktører før det foreligger politisk vedtak om byplan, høyder og utnyttelse. Det var ingen åpenhet, debatt eller medvirkning før avtalen ble inngått i juni, sier Audun Engh.

— Avtalen blir dermed et pressmiddel for å tvinge bystyret til å godta en byplan basert på avtalen. Dette er nok et eksempel på at byrådet allierer seg med utbyggere for å oppnå politiske målsetninger, sier Engh.

Powered by Labrador CMS