Stort politioppbud under demonstrasjonene ved Stortinget fredag ettermiddag og kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Stort politioppbud under demonstrasjonene ved Stortinget fredag ettermiddag og kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Flere pågrepet etter slåsskamp under demonstrasjon ved Stortinget

Politiet måtte gripe inn i en slåsskamp mellom flere personer under Antirasistisk senters demonstrasjon mot nynazisme i Oslo fredag ettermiddag.

Publisert

Under en time etter at demonstrasjonen begynte utenfor Stortinget klokka 16, måtte ordensvakter og politi gripe inn da flere personer begynte å slåss, melder TV 2.

Ifølge kanalens reporter på stedet var åtte til ti personer involvert i hendelsen. Vitner har forklart at det startet med at en kvinne angrep noen av demonstrantene med spray.

Demonstrasjoner meldt til politiet

Sist søndag barket demonstranter sammen i Oslo da flere personer møtte opp til en politisk markering mot at Norge signerer Marrakech-avtalen. Dette er en FN-avtale om migrasjon som medlemslandene, inkludert Norge, signerer i Marokko 10. og 11. desember.

Senere fredag holdt Folkeaksjonen mot Innvandring også en markering i Oslo.

Innvandringsmotstandere demonstrerer mot FNs Global Compact for Migration i Oslo, den såkalte Marrakech-avtalen som signeres av medlemslandene i Marokko 10. og 11. desember. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Innvandringsmotstandere demonstrerer mot FNs Global Compact for Migration i Oslo, den såkalte Marrakech-avtalen som signeres av medlemslandene i Marokko 10. og 11. desember. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Begge demonstrasjoner er meldt inn til politiet. Vi har nok ressurser til å håndtere dem. Vi har tatt høyde for at det kan skje uforutsette ting, sa operasjonsleder Gjermund StokkliOslo politidistrikt til Aftenposten.

Antirasistiske vakter forsøkte å stanse bråk

Innsatsleder Tore Barstad opplyser at to personer er pågrepet for ordensforstyrrelser og kjørt til arresten.

Antirasistisk Senters leder Rune Berglund Steen sier til NTB at de to – en mann og en kvinne – tilhører grupperingen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

– De kommer regelmessig på våre arrangementer og vi var forberedt på det. Det er andre gang i år at vi har måttet få hjelp fra politiet for å få dem fjernet. De filmer tett opp i ansiktet på folk, og det kan oppleves som provoserende. Vaktene våre prøvde å stoppe slåsskampen, sier han.

Han beskriver arrangementet som en fin og sterk markering.

– Det var et godt oppmøte og tjukt med folk foran Stortinget. En fin, bred og fredelig protest, akkurat som vi ønsket, sier Steen.

Demonstrasjon mot nynazisme

Antirasistisk Senter skriver på sin hjemmeside at de tok initiativet til markeringen for å vise at nynazistene ikke er velkomne i Oslo. Over 50 organisasjoner deltok for å synliggjøre byens felles front mot nynazisme. Omkring 300 personer hadde møtt opp i regnet fredag.

«I Oslo skal alle borgere føle seg trygge, uten frykt for å støte på nynazister i bybildet. Oslo er vår by og vårt hjem, ikke nynazistenes. Oslo skal være en by for mangfold og fellesskap, ikke fordommer og hat. Nynazister skal derfor ikke få møte opp her uten bred, fredelig motstand», heter det i oppropet fra Antirasistisk senter.

Forrige helg var flere nynazister med på en demonstrasjon utenfor Stortinget. Nynazister har også opptrådt åpent i flere andre byer i Norge de siste par årene, blant annet nylig i Moss og Fredrikstad.

Powered by Labrador CMS