Med munnbind, appeller og fakler markerte folk Krystallnatten utenfor Nationaltheateret.

Krystallnatten markert utenfor Nationaltheateret: - Jøder i Norge skal ikke utsettes for hets og trusler

Statsminister Erna Solberg (H) tok et oppgjør med antisemittisme i Norge og i verden under en markering utenfor Nationaltheateret i kveld. Snart skal bystyret vedta egen plan mot antisemittisme i Oslo.

Publisert

— Vi trodde lenge at antisemittismen ble utryddet da andre verdenskrig var over, bortsett fra i noen små og marginale nynazistiske miljøer. Dessverre er det ikke slik, sa statsminister Erna Solberg (H) under markeringen utenfor Nationaltheateret.

Natt til 10. november 1938 gikk man løs på mer enn 1.400 synagoger, bedehus, forsamlingssteder, flere tusen butikklokaler, private leiligheter og jødiske gravsteder i Tyskland og Østerrike. Aksjonen var koordinert av nazistiske myndigheter som ga raseringene navnet Krystallnatten på grunn av alt det knuste glasset i gatene.

Krystallnatten var opptakten til Holocaust

— Det er alvorlig. Jøder i Norge skal være trygge og ikke utsettes for hets og trusler fordi de er jøder, sa statsministeren.

Natt til 10. november omtales også som Novemberpogromen. 91 jødiske personer ble drept, ifølge offisielle tall. Det var også bokbål på offentlige plasser i små og store byer, der man brente jødiske bøker og bøker av jødiske forfattere.

— Dessverre er ikke antisemittismen utryddet, sa statsminister Erna Solberg (H) under markeringen utenfor Nationaltheateret.

Kveldens markering i Oslo var begrenset på grunn av smitteverntiltak. Men ble i sin helhelt streamet på Facebook-siden til Antirasistisk senter.

— Det var en sterk markering, og viktig at Antirasistisk senter og Det mosaiske trossamfunn gjennomførte til tross for begrensningene korona har gitt oss, sier leder av Oslo KrF, Espen Andreas Hasle.

— Handlingsplan mot antisemittisme i Oslo

— Vi må aldri glemme, hverken den uretten jødene ble utsatt for denne natten for 82 år siden, men ikke minst det dette var opptakten til med nazistenes grusomme forfølgelser og folkemord på det jødiske folket, sier KrF-politikeren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) sammen på markeringen.

— Kun ved å huske kan vi hindre at dette skjer igjen. Jeg synes også det var flott at flere av talene løftet den bredere kampen mot hat og diskriminering, og jeg er glad for de gode handlingsplanene regjeringen har lagt mot islamfobi og antisemittisme, sier Espen Andreas Hasle.

— Nå står Oslo for tur med en egen handlingsplan mot antisemittisme, og jeg ser fram til å følge det arbeidet fra bystyret, sier KrFs gruppeleder i bystyret.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS