Mange var ute etter gode kjøp på Vestkanttorvet denne lørdagen. Foto: Susanne Skaug

Bli med på Vestkanttorvet, Oslos eldste faste marked

Publisert

I snart 30 år har lørdagsmarkedet vært åpent på Vestkanttorvet på Frogner. VårtOslo tok turen og snakket med noen av selgerne og hun som står bak det hele. 

Selv om det er midt i fellesferien, yrer det av folk rundt teltene på Vestkanttorvet. Det er mye spennende å få kjøpt, alt fra krydder og franske oljer, til antikviteter og brukte klær.

  • Plassen heter egentlig Amandus Nielsens plass, oppkalt etter den norske kunstneren ved samme navn.
  • Under krigen var Vestkanttorget oppholdsplass for den tyske okkupasjonsmakten.
  • Markedet er åpent hver lørdag fra ca. klokken 9.00-17.00, fra mars til desember.
  • En bodplass koster 600 kroner, og må holdes av minst tre dager i forveien.

I løpet av en dag kan det komme 10.000 mennesker innom, så det er tydelig at folk tiltrekkes av de mange tilbudene, det sosiale, og ikke minst de eksepsjonelt gode vaflene.

Spesielt populære er bodene midt på torget, hvor man får kjøpt et klesplagg for ti kroner. I en av bodene treffer vi Li Zhang og hennes datter Frida Kvernmo.

Li Zhang fra Hasle, har solgt antikviteter og klær på Vestkanttorvet i tre år. Denne lørdagen fikk hun hjelp av sin datter, Frida Kvernmo, som ellers studerer på NTNU i Trondheim. Foto: Susanne Skaug

Kommer for å gjøre et kupp

— Jeg har vært interessert i antikviteter i 20 år, og synes det er hyggelig å stå her på lørdagene, forteller Zhang.

Mens vi står der og prater, kommer det ivrige kunder bortom for å kikke. Zhang smiler og viser fram varene, som koster rundt 40-50 kroner. Vi finner også en gammel leketraktor, til det noe stivere 600 kroner.

— Vi har en bra plassering på torget, og får solgt en del. Folk som liker antikviteter og fine klær, kommer gjerne hit for å gjøre et kupp, sier Zhang.

Prisen for å leie en salgsbod er 600 kroner om dagen, men forretningene går alltid i pluss, kan Zhang fortelle. Hun opplever at de samme kundene kommer igjen og igjen.

— Det er veldig mange hyggelige folk som kommer hit, og vi verdsetter dem alle sammen.

De yngste selgerne på torget

Ikke alle har et telt å stå under. De tre yngste selgerne på torget står i åpent landskap, men humøret er på topp for det.

Søsknene Leah og Noah Kopperud med fetter Nicolai Grimsmo. Foto: Susanne Skaug

Familien bor på Romerike, og har med seg hjemmestrikkede sokker og pannebånd som de selger i tillegg til klær. De har ikke solgt på dette markedet før.

— Det er gøy å være selger, men vi kunne fått litt mer penger, mener Noah Kopperud (11).

— Sånn er det på bruktmarked, forklarer mor Ann-Kristin og smiler.

— Det har vært mye folk her, til tross for at det er ferie. Vi har hatt et bra salg i dag og er strålende fornøyd, legger hun til.

Søsteren Leah (8) er også med, men liker å gå rundt å utforske området. Fetteren Nicolai (13) er den som tar mest ansvar og får solgt flere ting mens VårtOslos journalist står der.

— Den dyreste varen vi har koster 2000 kroner, forteller han.

Erfaren dame med mye kunnskap

Du får fylt opp bæreposene med klær for en relativt billig penge på dette stedet, men du kan også finne kostbare varer. Nederst på torget står en av de mer erfarne selgerne. Käthe Bleken har hatt plass på torget siden markedets oppstart i 1989.

Käthe Bleken fra Gamlebyen i salgsboden på Vestkanttorvet. Foto: Susanne Skaug

— Jeg har drevet mange år med antikviteter, og synes det er fint å kunne stå her og få solgt litt. Det er veldig koselig med gjenbruk, sier Bleken.

Hun er en dyktig selger, og informerer kundene detaljert om varene som er utstilt. En kunde er interessert i de hvite linhåndklærne med rødt broderi, som ligger pent brettet i en kasse.

— Disse tar jeg 50 kroner stykket for, det er ekte lin som jeg har vasket og stivet selv. Det som er fantastisk er at de kan leve i 100 år.

Bleken finner mange av varene sine på dødsbo og markeder i utlandet. Det er ikke mangel på kunder som vil kjøpe varene hennes.

— Det er mange ålreite kunder som kommer innom, både lokale og turister.

Ildsjelen bak det hele

Ingrid-Anne Minde fra St. Hanshaugen har arrangert Vestkanttorvet i 30 år. Foto: Privat

Daglig leder av det tradisjonsrike markedet, Ingrid-Anne Minde, har drevet Vestkanttorvet AS siden oppstarten i 89. Torget har åpningstid mellom 09 og 17 på lørdager, i tillegg kommer timene med rigging av bodene. Man blir sliten etter en lang dag, men ifølge Minde er det også veldig hyggelig.

— Det blir en livsstil ut av det til slutt. Jeg tilbringer 44-46 lørdager i året på denne plassen og trives godt med det.

Minde forteller at folk har sluttet å invitere henne til bryllup og lignende for mange år siden. Alle vet at hun alltid er opptatt i helgene.

— I begynnelsen var vi tre stykker som drev markedet, men nå er det bare meg igjen. Jeg står opp klokka fem på morgenen og drar til torget for å rigge til. Det følger en del administrering med i jobben, men det har blitt til en rutine med årene.

Det er et stort mangfold av både folk og ting på torget. Minde er opptatt av at varene skal være av kvalitet og passe enhver lommebok.

Skal ikke stenge med det første

— I begynnelsen var markedet litt frika, en variant av dagens hipsterstil. Kjøpte man brukte klær på et marked, var man enten rødstrømpe eller fattig, ikke sant? Men i dag er det blitt moderne med gjenbruk, noe som er veldig positivt. Bruk og kast-mentaliteten har vært høy i Norge litt for lenge. 

Minde er pensjonist om tolv år og håper hun får holde på fram til da. Vestkanttorvet har blitt mer enn et antikk- og bruktmarked med årene.

— Mange av beboerne i området får nesten panikk i januar og februar når vi holder stengt. Vi har blitt en møteplass hvor folk kan komme å få seg en vaffel og slå av en prat på lørdagene. Det er veldig ålreit.

Selgerne på markedet har begynt å pakke ned varene sine, og det er på tide å ta avskjed for denne gang. Før vi går, blir vi fortalt at det kun finnes to regler for selgerne på torget: Ta med godt humør når du kommer – og ta med deg søpla når du drar.

En god generell leveregel som burde gjelde oss alle, synes vi.

Powered by Labrador CMS