Maskinsjef Ansgar Sletteberg legger ned en krans ved krigsseilermonumentet.

– Mange ofret alt. Mange måtte kjempe en kamp med seg selv

– Jeg husker da freden brøt løs. Alle var glade og klemte hverandre, fortalte maskinsjef Ansgar Sletteberg (92) under 8. mai markeringen ved krigsseilermonumentet på Bygdønes.

Publisert

Maritimt museums leder Tove Wefald Pedersen ønsket velkommen til et helt annet 75-års jubileum enn det hun og hennes medarbeidere hadde planlagt i år. På grunn av korona-bestemmelsene var det ingen offisielt innbudte. Men begivenheten ble streamet på Maritims museums hjemmeside.

Maskinsjef Ansgar Sletteberg (92) la ned en krans fra Oslo maskinistforening. Han seilte ikke under krigen, men husket godt dagen for 75 år siden da freden brøt løs. Alle var glade og klemte hverandre. Slettberg gikk tidlig til sjøs – 18 år gammel.

Direktør for Holocaust-senteret Guri Hjeltnes (t.v), maskinsjef Ansgar Sletteberg og Maritimt museum-leder Tove Wefald Pedersen.

Siden seilte han i Wilh. Wilhelmsen, blant annet på båten Tarifa. Deretter fortsatte han i 40 år i Den Norske Amerikalinje, på Sagafjord og Vistafjord, som maskinsjef.

To salongpiker på 16

– Av 500 barn som omkom under andre verdenskrig var 80 barn påmønstret norske handelsskip under krigen. Deriblant to salong-piker på 16 år, sa Guri Hjeltnes, direktør for HL-senteret.

HL-senterets leder Guri Hjeltnes mintes barna blant krigsseilerne.

Norske Talabot (Wilh. Wilhelmsen) var et av skipene i konvoi i Middelhavet, mellom Alexandria i Egypt og Valletta på Malta. Etter bare én tur ble hun skutt i brann i havnen i Valletta.

Margit Johnsen får British Empire Medal – korrekt antrukket.

De siste som gikk fra borde var kaptein Toft, salongpike Margit Johnsen og skipskatten. Salongpike Margit hadde tidligere spurt om hun kunne få bruke shorts, «for da er det lettere å svømme hvis jeg kommer i sjøen». Egentlig en uhørt forespørsel, siden en salongpikes uniform er sort kjole og et lite hvitt forkle. Det hadde hun også på seg da hun fikk British Empire Medal for sin krigsinnsats.

Hjeltnes minnet om at mens frigjøringen foregikk fredelig i Sør-Norge, skjedde ikke det samme i Nord. Russerne kom som frigjørere inn over Grense-Jacobs elv i oktober 1944. Men tyskerne ødela alt under retretten. Det var harde kamper, blant annet i Hammerfest.

Mange ofret alt

Flaggkommandør Bjørn-Erik Marthinsen la ned en krans fra Sjøforsvaret.

– 8. mai takker vi alle dem som ga en ekstra innsats for fred, sikkerhet og våre demokratiske verdier. 8. mai minnes vi også dem som måtte ofre det ytterste – sitt eget liv, sa flaggkommandør Marthinsen. Han minnet om at mange av dem som kom hjem måtte kjempe en kamp med seg selv.

Flaggkommandør Bjørn-Erik Marthinsen minnet om at mange måtte kjempe en kamp med seg selv etterpå.

Det Norske Sjømannskor var til stede og sang først «Gud signe Noregs land og avrundet høytideligheten med Ja vi elsker.

Powered by Labrador CMS