Annonsørinnhold

Du trenger ikke nødvendigvis å leve med vonde eller sjenerende åreknuter.
Du trenger ikke nødvendigvis å leve med vonde eller sjenerende åreknuter.

Plages du av åreknuter? Dette er de mest effektive behandlingene

Du trenger ikke nødvendigvis å leve med vonde eller sjenerende åreknuter. Nå finnes det flere moderne behandlinger med minimal tilhelingstid.

Publisert

Åreknuter kan være irriterende og kosmetisk skjemmende, men i de aller fleste tilfeller er de helt ufarlige. Ifølge NHI er dette en svært vanlig tilstand som forekommer hos 20-25 prosent voksne kvinner og menn.

Åreknutene oppstår som oftest på innsiden av leggene eller lårene, og forekommer i ulike alvorlighetsgrader. De kan vise seg som alt fra overfladiske, sprengte blodkar til synlige åreknuter som gir store medisinske plager.

Hvis åreknutene bare er utseendemessig sjenerende, må de ikke behandles, men mange velger å behandle dem uansett. Dersom åreknutene går utover din fysiske eller psykiske helse, bør du imidlertid få undersøkt dem hos en lege.

Kan bli kvitt åreknutene med én behandling

Åreknuteekspertene var Norges første klinikk som spesialiserte seg på behandling av åreknuter. På klinikken jobber karkirurg Thomas Hayes, som er landets mest erfarne karkirurg innen sitt felt.

Han har utført flere enn 6000 åreknutebehandlinger, og tilbyr behandling både i Oslo og Tromsø. Målet er alltid å fjerne åreknutene helt, og i de fleste tilfeller trenger man bare én behandling.

Ulike typer behandlinger

Åreknuteekspertene tilbyr flere forskjellige behandlinger for åreknuter. Ofte gir en kombinasjon av disse behandlingene det beste resultatet.

Laserbehandling

Åreknuter kan behandles med en såkalt endovenøs laser. Siden kirurgen benytter seg av laser, unngår man kutt og sting og dermed skjemmende arr.

Dette gjør at tilhelingstiden blir så kort som mulig. Under behandlingen føres det en laserfiber inn i åren som har forårsaket de synlige åreknutene. Den intense varmen fra laseren «sveiser» sammen åren, og så tar kroppens friske vener over funksjonen til den behandlede venen.

Heklenålsteknikk

Heklenålsteknikk er en metode som gir svært gode resultater på synlige åreknuter. Under behandlingen lages det et lite innstikk på ca. en millimeter i huden, og så fjernes åreknutene ved bruk av et instrument som ligner på en heklenål. Denne metoden gjør at de synlige åreknutene forsvinner på samme dag.

Sklerosering

Mange pasienter ønsker å fjerne sprengte blodkar som ikke nødvendigvis gir noen smerter, men som kan være kosmetisk skjemmende. Dette kan gjøres med en effektiv injeksjonsbehandling som kalles sklerosering.

Behandlingen går ut på at kirurgen injiserer en vevsirriterende væske inn i de synlige årene. Dette utløser en reaksjon i åreveggen som gjør at den kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen kan svi litt, men er ikke smertefull. Prosedyren tar cirka 45 minutter.

Laserbehandling og “heklenål behandling” utføres under lokalbedøvelse.

Hva skjer etter behandlingen?

Disse behandlingene har minimalt med legningstid, og du kan leve som normalt igjen etter kort tid. Det er anbefalt å holde seg i aktivitet for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Noen føler seg litt hoven i bena 6-8 uker etter behandlingen. Støttestrømper kan gjøre dette mer behagelig. Du kan fly den samme dagen, men du bør si fra til klinikken dersom du skal på en lengre flytur etter behandlingen.

Du kan sole deg med høy solfaktor, men du skal ikke bade i sjøen før en uke etterpå.

Årsaker og forebygging av åreknuter

Åreknuter kommer stort sett av arvelige årsaker, men det er enkelte faktorer som gjør at man kan bli mer utsatt for å få det:

  • Overvekt

  • Røyking

  • En stillesittende livsstil

  • Forekomsten øker med alderen

  • Graviditet

Hvis man vil prøve å forebygge åreknuter, er det altså ikke så mye annet å gjøre enn å leve sunt, unngå røyking og overvekt.

Bestill en uforpliktende forundersøkelse

Dersom du har kosmetiske og/ eller medisinske problemer med åreknuter, så bestill en uforpliktende forundersøkelse hos Åreknuteekspertene.

På forundersøkelsen får du undersøkt dine åreknuter med ultralyd, slik at karkirurgen eventuelt kan se hvilken behandling som vil gi deg best resultat.

Åreknuteekspertene holder sentralt til på Majorstua i Oslo, men tilbyr også forundersøkelser og behandlinger på Langnes legesenter i Tromsø. Bestill en forundersøkelse her!

Powered by Labrador CMS