Er kredittkort en god ide eller ikke?

Å bruke kredittkort kan være svært lønnsomt - og ulønnsomt. Her gir vi deg en oversikt over alle fordelene du kan få, men også fellene du må være obs på ved bruk av kredittkort.

Du kan lese mer om ulike kredittkort på Kredittkort360 som tilbyr en lettfattelig og oversiktlig sammenligning av de beste kredittkortene på det norske markedet.

Når du bruker kredittkort tar du opp et lån

Det mange ikke tenker på, er at bruk av kredittkort i realiteten er å ta opp lån. Hver gang du trekker kortet betaler du med penger som du ikke har. Disse pengene skal betales tilbake når kredittkortregningen kommer.

Skyhøy rente

Dersom du ikke betaler hele kredittkortregningen ved forfall, begynner rentene å løpe. Disse rentene er skyhøye og ligger for tiden på mellom 16-35%. I tillegg kommer innbetalingsgebyrer. Dette er grunnen til at du aldri bør belaste kredittkortet for større beløp enn du har råd til å betale tilbake.

Bruk av kredittkort forutsetter god kontroll på økonomien

Bruk av kredittkort forutsetter at du til enhver tid har god kontroll på din økonomi og hva du bruker pengene på. Dersom du ikke greier å betale renter og avdrag vil kredittkortregningen gå til inkasso. Da legges det til ytterligere gebyrer, strafferenter og salærer. På den måten kan selv små beløp raskt vokse seg store. Du har heller ikke mulighet til å forlenge nedbetalingstiden på kredittkortgjeld. Dessverre er det mange som har kommet i økonomisk knipe på grunn av uvettig bruk av kredittkort.

Kredittkortgjeld kan ødelegge boligdrømmen

Innvilget kreditt telles som gjeld, også den delen av kreditten som du ikke har brukt. Dersom du har 2 kredittkort med en kredittgrense på 50 000 kroner hver, har du på papiret 100 000 kroner i gjeld, selv om du ikke har brukt en eneste krone av kreditten. Dette kan påvirke hvor mye lån du vil få dersom du skal søke boliglån eller andre typer lån. Har du mye kreditt, vil du få innvilget et mindre boliglån og kan i ytterste konsekvens miste muligheten til å kjøpe boligen som du ønsker deg. Dette er grunnen til at du bør redusere kredittgrensene på dine kredittkort før du søker boliglån.

Fordeler med å bruke kredittkort

For deg som har god kontroll over økonomien, kan bruk av kredittkort være lønnsomt på mange måter. Her er noen av de viktigste fordelene:

Du får rentefri kreditt

De fleste kredittkort operer med en såkalt rentefri periode. Det betyr at rentene ikke begynner å løpe før kredittkortregningen forfaller. Dersom du betaler hele kredittkortregningen ved forfall, får du i praksis et midlertidig rentefritt lån.

Du kan utsette betalingen

Å bruke kredittkort er en måte å kjøpe det du ønsker deg på uten å måtte betale med en gang. Selv om kostnadene knyttet til kredittkortgjeld er høy, kan det i noen situasjoner være fordelaktig å ha muligheten til å betale på et senere tidspunkt. Dersom for eksempel bilen må repareres, kan det være praktisk å kunne betale for reparasjonen med en gang i stedet for å måtte betale for alternativ transport.

Kredittkort er den sikreste måten å betale på

Betaler du med kredittkort har du flere rettigheter. Dersom du ikke mottar varen eller tjenesten du har kjøpt, dersom selger går konkurs eller om du blir utsatt for svindel kan du rette et krav mot utstederen av kredittkortet. Du får også full oversikt over hva du bruker pengene på.

Gode forsikringsordninger

Mange kredittkort kommer med gode forsikringsordninger. Du kan få alt fra reise- og avbestillingsforsikringer til betalingsforsikring, netthandelsforsikring til tannhelseforsikring. Slike forsikringer kan ha høy verdi dersom du får bruk for de og koster mye dersom du skulle ha kjøpt de fra en annen tilbyder.

Rabatter og cashback

Flere kredittkort gir deg gode tilbud, rabatter og cashback. Disse rabattene kan være knyttet til en bestemt kategori av varer, for eksempel matvarer eller drivstoff. Andre rabatter kan være knyttet til utvalgte bedrifter og kjeder. Betaler du for disse varene og tjenestene med kredittkortet, kan det altså være mye penger å spare. Noen ganger får du direkte avslag i form av rabatt når du handler. Andre ganger får du penger trukket fra på kredittkortregningen eller poeng som kan brukes på bestemte varer og tjenester som for eksempel flybilletter eller hotellovernattinger.

Kredittkort på reise

Kredittkort kan være spesielt lønnsom for deg som reiser mye. Mange kredittkort har gode reiseforsikringer inkludert, forutsatt at du betaler minst 50% av reisekostnadene med kredittkortet. Videre kan du få gode rabatter på hoteller, leiebil og andre tjenester som du trenger på reisen. Hos noen kredittkorttilbydere får du gebyrfrie kontantuttak i utlandet og gunstigere valutaveksling. De mer ekslusive kredittkortene gir deg også lounge-tilgang på utvalgte flyplasser. I tillegg er det tryggere å betale med kredittkort på reisen. Du har full oversikt over alle kjøp og har flere rettigheter dersom du skulle bli utsatt for svindel.

Hvilket kredittkort bør du velge?

Det finnes hundrevis av kredittkort på det norske markedet med ulike fordeler og vilkår. Hvilket kredittkort du bør velge avhenger av hvordan du har tenkt å bruke kortet. Dersom du er mye på reise, finnes det mange kredittkort som gir deg spesielt gode fordeler knyttet til reising. Kjører du mye bil, kan du vurdere et kredittkort med drivstoffrabatt. Det er heller ikke noe i veien for å skaffe seg flere kredittkort for å utnytte flere fordeler. Dersom du alltid kommer til å betale kredittkortregningen ved forfall, spiller det ingen rolle hvor høy rente kredittkortet har. Dersom du derimot har behov for å utsette betalingen en gang i blant, bør du også tenke på hvor høy renten er. Før du går til anskaffelse av kredittkort, bør du altså sammenligne flere kredittkort og velge det kortet som passer deg best.

Powered by Labrador CMS