Annonse

Hvordan bør du tenke når pengene forsvinner fortere enn normalt og ikke lengre rekker til?

8 bra sparetips - når prisene stiger

Prisvekst på 7 prosent siden i fjor

Konsumprisindeksen ligger nå hele 7 prosent høyere enn i januar 2021. Prisene på mat, strøm, biler og husleiepriser bidro mest til prisoppgangen i januar.

Matvareprisene steg med hele 12 prosent ifølge SSB, og transportprisene stod for en økning på 11,7 prosent.

Også andre varegrupper som tobakk, alkohol, møbler og klær har steget med over 2 prosent under det siste året.

Det er mange norske husholdninger som sliter. Flere har brukt opp bufferten og økningen i forbruksgjeld viser at flere velger kredittkort eller leter etter billigste forbrukslån som en alternativ løsning for å klare seg.

Hvordan tilpasse økonomien under inflasjonen

Selv om nordmenn har blitt flinkere til å stramme inn på forbruket så krymper marginalene når forbruksvarer koster nesten dobbelt så mye som før.

Hvordan kan du få økt rom og bedre marginaler i din privatøkonomi? Her får du 8 tips som kan gi deg mer spillerom i økonomien.

8 sparetips for bedre økonomi

  • Få oversikt over økonomien – se bankkonto oversikter for tidligere måneder - hvilke kostnader kan reduseres? Ta hjelp av ulike budsjettapper, som f.eks. monefy, der appen holder styr på alt du bruker penger på og presenterer det oversiktlig.

  • Bruk sammenligningstjenester - gå igjennom alle faste avtaler som forsikringer, strøm osv og reforhandle disse, ofte kan du finne bedre tilbud på markedet.

  • Refinansier dyre lån – samle smålån til et større, har du kredittkortgjeld som er rentebærende så kan du refinansiere denne for å senke dine månedlige kostnader ytterligere.

  • Kjøp kun det du virkelig behøver - Det er fort gjort å bruke penger på saker man ikke behøver. Impulskjøp kan skade økonomien mer når man har mindre å rutte med. Spør deg alltid om du virkelig behøver varen, eller om du kan klare deg uten, kanskje du kan kjøpe en billigere variant et annet sted?

  • Kutt ned på daglige utgifter - Dropp den ekstra kaffen eller lunsjen på restaurant – dette kan bli tusener av kroner i året.

  • Sammenlign matvarepriser - lag handleliste og gjør storhandel en gang i uken. Matvarepriser er den kategorien som har steget mest fra i fjor. Her er det penger å spare på å finne billigere varer.

  • Avslutt støttemedlemskap og abonnementer som du ikke bruker – Et treningskort kan for eksempel være en stor og unødvendig lommetyv om du aldri kommer deg til treningssenteret. Unngå “støttemedlemskap” på aktiviteter du ikke deltar på.

  • Spar penger framfor å låne - Ikke fall for fristelsen til å ta mindre smålån selv om du har stram økonomi. Å ta smålån eller bruke kredittkortet kan fungere om man vet man kan betale tilbake relativt hurtig. Men mange ender opp med å betale mye mer tilbake om de må forlenge betalingsfristen, da smålån og rentebærende kredittkort ofte har høye renter. Må du låne penger kan et større forbrukslån være en billigere løsning.

Prisoppgangen vil trolig fortsette

Inflasjonstallene for januar er høye og selv om styringsrenten ble stående uendret på 2,75 prosent i januar, så forventes det en renteøkning i mars og det er stor sannsynlighet for en renteheving også i juni.

Prognosene viser en forventet økning i prisvekst og styringsrenten fram til sommeren 2023.

Dette betyr at matvarer, forbruksvarer, bensin, forbrukslån, refinansiering av lån og andre lån blir enda dyrere ettersom toppen på inflasjonen ikke er nådd.

Det har aldri vært viktigere å bruke mindre, redusere kostnader og holde en bra oversikt over økonomien enn nå.

Powered by Labrador CMS