Kommunikasjonsrådgiver ved Folkemuseet på Bygdøy, Anniken Mihle, viser fram en av boksene de bruker på juletreet på Folkemuseet i år.

Gjenbruksjul: Blikkbokser lyser opp juletreet på Folkemuseet

Idag, første søndag i advent, ble juletrær tent ute hele byen. På Norsk Folkemuseum på Bygdøy feirer de juletreets 200-årsjubileum. Sitt eget juletre pynter de med hullete blikkbokser.

Publisert

— Det ble tent klokka 11 idag, dekorert med blikkbokser, forteller en stolt og nissekledd kommunikasjonsrådgiver på Norsk Folkemuseum, Anniken Mihle.

Årets juletre på Norsk Folkemuseum er i rett og slett et blikkfang i år.

Å pynte det åtte meter høye juletreet på museet med gjennomhullete blikkbokser, var en idé som kom på bordet fordi Anniken bruker det som blomsterpotter hjemme.

— Vi har stått på hodet i containere for å finne store hermetikkbokser, i hotellbakgårder og på restauranter, forteller hun.

Blikkboksene har blitt modifisert, delvis på dugnad, delvis av håndverkerne på Folkemuseet. Nå stråler boksene i kapp med lyslenkene.

— Vi har laget hull i dem, både runde og hjerteformete hull. Så har vi montert lyslenkene våre slik at det er en lyspære inni hver boks. Vi var veldig spent på hvordan dette kom til å bli, men det ser forbausende fint ut, sier en stolt kommunikasjonsrådgiver.

Brukte blikk før også

Anniken forteller at det er god tradisjon for å lys i blikkbokser i Norge.

— Det er gammel tradisjon å lage lykter av blikk. Gjennomhullet blikk skulle hindre flammen fra å slukke i fjøslykta, forteller hun.

Gjengen på Folkemuseet står foran årets mest hektiske helger nå. Først og andre helgen i desember er det julemarked. Det innebærer at nesten alle stuene og husene er åpne og bemannet. Det betyr salgsboder med mat og gaver, forestillinger og arrangementer, omvisninger og konserter.

Juletreet fyller 200 år

I år har de også en helt spesiell juleutstilling ved museet. Den er laget julekonservator ved museet, Geir Thomas Risåsen, i anledning 200-årsdagen for juletreet. Det vil si juletre av den typen man plasserer inne i stua.

— I 1822 fortelles det om en tysk dame i Christiania som hadde et pyntet tre i stuen sin, og som inviterte barn inn for å se på det, sier Anniken.

Hun røper at det antakelig fantes pyntete trær inne i noen stuer helt fra 1811-12, og at det ble en folkelig tradisjon først på 1930-tallet. Den tyske kvinnen i Christiania i 1822 trumfer likevel de andre historiene, og den legges til grunn for jubileet.

Hver tirsdag, onsdag og torsdag fram til jul, har museet i tillegg spesialomvisninger med juletema på museet.

Hvis du skal på en av de to julemarkedene på Folkemuseet på Bygdøy blir det god anledning til å gå rundt blikkbokstreet.
Powered by Labrador CMS