Besøkende mellom markedsbodene på Norsk Folkemuseum på julemarked et tidligere år. Årets første marked er 30. november.

Venter titusenvis til julemarked på Norsk Folkemuseum på Bygdøy – kommer med klar oppfordring og røper nyheter

– Vi har flere nye ting å tilby i år, sier Anniken Mihle ved Norsk Folkemuseum. Arrangøren kommer med klare råd i forkant av det første av årets fire julemarkeder på Bygdøy.

Publisert

Lørdag 30. november braker det løs med det tradisjonsrike og svært populære julemarkedet på Norsk Folkemuseum.

Også søndag 1. desember, lørdag 7. desember og søndag 8. desember er det julemarked på museet på Bygdøy.

Ikke første for sesongen

Allerede søndag 24. november sto imidlertid Stiftelsen Norsk Folkemuseum som julemarkedarrangør på Bogstad Gård.

Vinterkledd på Bogstad Gård ved en tidligere anledning.

– I fjor hadde vi rekordbesøk, så i år satser vi enda litt mer. Det blir markedsboder, åpent julepyntet museum i hovedbygningen, bålpanner, julegrøt og gløgg, julemusikk, eventyrstund og dyr i fjøset, kunne presse- og kommunikasjonsrådgiver for Stiftelsen Norsk Folkemuseum, Anniken Mihle, opplyse om i forkant.

Julepyntet tre på Bogstad Gård.

Herregården fra 1700-tallet i Sørkedalen, som i dag rommer museum, kafé, butikk og selskapslokaler, ligger under Norsk Folkemuseum.

– Det var 3962 som besøkte Jul på Bogstad i 2023. Året før, var det 2414, utdypet hun overfor VårtOslo.

Vokser seg større

Julemarkedet på Bogstad ser med andre ord ut til å vokse i popularitet. Fjorårets besøkstall utgjør likevel kun en drøy tiendedel i forhold til hva «storebroren» og et av byens mest populære julemarkeder, trekker til seg av besøkende.

– Julemarkedet på Norsk Folkemuseum hadde over 33.000 besøkende i 2023, og Folkemuseet har hatt rekordbesøk på flere arrangementer i år, så vi har store forventninger til årets julemarked, forteller Mihle.

I fjor var det rekordmange boder og utstillere da antallet bikket 120.

Polsk jul i fokus

– Vi har også flere nye ting å tilby i år, blant annet polsk jul og klassiske konserter med unge stjernemusikere, forteller Mihle. 

Stavkirken som polsk julekrybbe.

– Polen har en rik juletradisjon, og det er en stor polsk befolkning i og rundt Oslo. Derfor vil Folkemuseet vise fram polske juletradisjoner på årets julemarked.

– Dette gjør vi i samarbeid med det polske miljøet og den polske ambassaden. Det blir fargerikt polsk juleverksted, og vi byr på smaksprøver på polsk julebakst. Det blir også en miniutstilling av unike polske julekrybber, Szopka Krakowska, i Piperviken.

Møysommelig arbeid ligger bak stavkirken som er laget som polsk julekrybbe.

Klassiske konserter

Foruten mulighet for solid innføring i både norske juletradisjoner gjennom 500 år og polsk jul, julepyntede gamle stuer og tun, et bredt utvalg markedsboder med håndverksprodukter og mat samt juleverksted og ponniridning for de minste, for å nevne noe, vies musikken ekstra stor plass under julemarkedene på Bygdøy i år.

Markedsbodene er populære og har bikket tresifret antall på julemarkedet på Norsk Folkemuseum.

Første julemarkedshelg synger tenorhåpet Ian Bjølsvik, akkompagnert av pianist Sigmund Skjeldrum Toppe, både lørdag og søndag, mens det blir julekonserter med cellist Birgitta Elisa Oftestad og fiolinist Alma Serafin Kraggerud den andre helgen. Konsertene foregår i Collettgården. 

– Konserten er inkludert i inngangsbilletten. Kapasitet på konsertene er 80 plasser, hent derfor fysisk billett i infokiosken på Torget. Vær tidlig ute for å sikre deg plass, lyder oppfordringen.

De klassiske innslagene kommer i tillegg til julekonserter i Norsk kirkekunst med vokalensemblet Shadrack, Abelkoret og Traces Gospel Choir samt tradisjonsmusikk i form av kveding og hardingfele ved Arve Moen Bergset. I tillegg kan man se folkedans og høre julejazz ute alle markedsdager.

– Den første helgen kåserer vår egen «julekonservator», Geir Thomas Risåsen, over julebukker og andre julegjester. Den andre helgen forteller konservator Audun Kjus om den skumle jula og Ida Tolgensbakk om den forvirrende juletradisjonen lucia.

– Gleder oss skikkelig

– Vi gleder oss til å gi små og store skikkelig julestemning på vårt tradisjonsrike og magiske julemarked. I år har vi også flere spennende nyheter, uttaler avdelingsdirektør på Norsk Folkemuseum, Tove Wefald Pedersen, som, i tillegg til nevnte fokus på polske juletradisjoner og klassiske julekonserter med unge talenter, trekker fram at det dette året vil bli et større nissetun og husflidhus.

– Det blir boder med flotte varer fra Oslo Regionshusflidslag i form av strikke-, tove- og hekleprodukter som nisser, tøfler, vesker, luer og votter.

Husflidhuset i Gamle Landbruk byr på små verksteder for barn. 30. november kan barna lage et hjerte eller en stjerne med ull og filtenål, 1. desember flette en snor til refleksbrikken eller lage et vennskapsbånd, 7. desember lage egen nisse av ullgarn, filt og trekule og 8. desember lage gavepose av papir og lim for å pakke inn julegave.

På Østerdalstunet skal rampenisser i år invitere barna med på nisseleker rundt om på tunet. Østensjø Janitsjar sørger for julejazz. I tillegg blir det salg av julegrøt og kos rundt peisen hos «nissemor».

Bålkos og aktiviteter utendørs blir det også.

– Vinterens store høydepunkt er det årlige julemarkedet. Da fremstår museet på sitt flotteste, med et bredt og stemningsfullt formidlingstilbud, aktiviteter og underholdning, ifølge arrangøren selv.

Med stor interesse og massivt oppbud om julemarkedene, som for mange er fast førjulstradisjon, er det på sin side også fare for at det oppstår visse logistikkutfordringer.

– Bør vente om du ikke er OBOS-medlem 

Sesongens første markedsdag har en tendens til å trekke ekstra mange som følge av gratis inngang for visse via medlemskap, og arrangøren kommer med en klar oppfordring:

– I år er OBOS-dagen lørdag 30. november. Alle OBOS-medlemmer har gratis inngang med inntil fire i følget. Du behøver ikke å reservere billett, men må vise frem medlemsbeviset ditt ved inngangen. Denne veldig populære julemarkedsdagen er åpen for alle, men er du ikke OBOS-medlem, oppfordrer vi til å besøke oss en av de andre julemarkedsdagene. Tilbudet er det samme alle fire dagene.

I fjor satte Ruter inn ekstra busser for å håndtere pågangen av passasjerer som ville ut til Bygdøy på den første av de fire markedsdagene.

Ber besøkende ta bussen

– Vi oppfordrer publikum til å benytte kollektiv transport, Ruter setter opp ekstra busser denne dagen. Buss nummer 30 har stoppested ved Kongsgården med inngang øvre port og på Folkemuseet ved museets hovedinngang, påminner arrangøren, som håper publikum fordeler seg på de totalt tre inngangsportene med billettsalg til julemarkedet.

Man kan også unngå billettkø ved å forhåndskjøpe billett digitalt. Dessuten kommer barn alltid gratis inn.

For de som likevel har planer om å ta seg til Bygdøy og julemarkedet med bil, vil skilting og parkeringsvakter på stedet vise vei.

– Det er begrensede parkeringsmuligheter ved hovedinngangen til museet, Kongsgården, Huk, Bygdøy skole og ved Vikingtidsmuseet, understreker arrangøren.

Powered by Labrador CMS