Her brennes hijaber foran Stortinget i protest mot iransk moralpolitis behandling av 22 år gamle Mahsa Amini, som døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet for feil bruk av hijab.Foto: Javad Parsa / NTB
Brente hijaber i stor markering mot Iran foran Stortinget
Mange hundre personer møtte opp for å støtte iraneres kamp mot prestevelde og ufrihet foran Stortinget lørdag. Både hijaber og flagg ble satt i fyr.
Bakteppet for demonstrasjonen var skjebnen til 22 år gamle Mahsa Amini, som døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet av Irans moralpoliti, angivelig for feil bruk av hijab.
Blant de frammøtte var mange eksiliranere, som på symbolsk vis kastet flere hijaber og iranske flagg på bålet.
Flere profilerte politikere, blant dem Oslo Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen, var også å se blant demonstrantene.
Annonse
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier på Twitter at han fordømmer Irans brutale håndheving av hijab-påbudet og er bekymret for kvinners rettigheter i landet.
— Min dypeste medfølelse med Mahsa Aminis familie i Iran og hennes slektninger i Norge. Jeg er svært bekymret for kvinners rettigheter i Iran og fordømmer iranske myndigheters brutale håndhevelse av hijab-påbudet, skriver Støre.
Fredag kom også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) med en oppfordring til det iranske regimet.
— Iran må lytte til folket. Vold, undertrykkelse, arresterte journalister og nedstengt internett øker demonstrantenes harme. Ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet må respekteres, sa hun.
Anniken Huitfeldt sier til NTB at hun tok opp Mahsa Aminis dødsfall da hun torsdag møtte Irans utenriksminister i New York.
— Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på. Det er viktig at hendelsen etterforskes. De som står bak, må stilles til ansvar, sier utenriksministeren, som også mener det er svært urovekkende at flere skal ha omkommet i forbindelse med iranske sikkerhetsstyrkers reaksjoner på demonstrasjonene etter dødsfallet.
— Protestene gir et kraftig signal til Irans myndigheter om at hijabpåbudet og dagens håndhevelse av det er noe mange iranere opplever og reagerer på som et overgrep mot individets frihet, sier Huitfeldt.
Mange drept i Iran
I Iran har det vært en rekke større protester den siste tiden, der minst 54 personer er blitt drept, ifølge den Oslo-baserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights.
Iranske myndigheter oppgir at 35 personer er drept.
I Guilan-provinsen nord i Iran er 739 demonstranter pågrepet siden demonstrasjonene brøt ut for litt over en uke siden, opplyser politisjefen i provinsen. Blant de pågrepne er 60 kvinner.