En bevæpnet mann stjal denne ambulansen. Men den ville kjøreturen, der en barnevogn ble rammet, ble til slutt stoppet av politiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
En bevæpnet mann stjal denne ambulansen. Men den ville kjøreturen, der en barnevogn ble rammet, ble til slutt stoppet av politiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Oslopolitiet og PST etterforsker trusselbrev med høyreekstremt og rasistisk innhold sendt før ambulansekapringen på Torshov og Sandaker

Et trusselbrev skal ha blitt sendt ut til en rekke medier og andre aktører før ambulansekapringen i Oslo. Politiet og PST etterforsker saken.

Publisert Sist oppdatert

— Det er innholdet i dette trusselbrevet som gjør det naturlig å undersøke om det kan settes i sammenheng med dagens hendelse, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere innholdet. Ingen er foreløpig pågrepet i forbindelse med trusselbrevet.

Dagbladet: Høyreekstremt og rasistisk innhold

Seniorrådgiver Annett Aamodt i PST sier at det er Oslo-politiet som håndterer brevet og hendelsen.

— Inntil videre ser man på om disse hendelsene kan ha en sammenheng. Vi bistår Oslo-politiet og gjør vurderinger for å se om det har en effekt på det totale trusselbildet. Vi har ikke vurdert det dit hen nå, sier hun.

I den ville ferden over Torshov og Sandaker kjørte den kaprede ambulansen ned en barnevogn. De to åtte måneder gamle barna ble fraktet til sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd. Foto: MIkkel Bay Vold
I den ville ferden over Torshov og Sandaker kjørte den kaprede ambulansen ned en barnevogn. De to åtte måneder gamle barna ble fraktet til sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd. Foto: MIkkel Bay Vold

Dagbladet er kjent med at det uttrykkes høyreekstreme og rasistiske sympatier i brevet, som nylig skal ha blitt sendt ut via en kryptert adresse.

Dette vet vi så langt om ambulansekapringen:

 • Klokken 12.30 tirsdag fikk politiet melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil hadde havnet på taket.
 • Politiet fikk så meldinger om en mann som stakk fra stedet til fots, mens han siktet på folk med et våpen. Denne mannen kapret en ambulanse på stedet. Ambulansepersonellet ble ikke skadd.
 • Væpnet politi fulgte ambulansen til Torshov, der kapreren kjørte på en barnevogn med et tvillingpar på sju måneder. Begge ble lettere skadd. Et eldre ektepar ble kjørt til legevakt med lettere skader.
 • Med hjelp av ambulansetjenesten lyktes politiet å kjøre inn i ambulansen fra to sider og stanse den i Krebs gate rundt klokken 12.45. Politiet hadde avfyrt tre skudd mot ambulansen, gjerningsmannen ble pågrepet, men ble ikke skadd.
 • Gjerningsmannen er en 32 år gammel mann som er siktet for drapsforsøk. Han beskrives som en gammel kjenning av politiet. Han var sent tirsdag ettermiddag ennå ikke avhørt.
 • En 25 år gammel kvinne som var etterlyst, ble pågrepet i en dagligvarebutikk senere på ettermiddagen. Hun er siktet for befatning med skytevåpen, og er også hun godt kjent av politiet.
 • I ambulansen fant politiet to skytevåpen – en hagle og en Uzi maskinpistol. Det ble også funnet «vesentlige mengder narkotika».
 • Spesialenheten for politisaker skal rutinemessig undersøke politiets maktbruk, og har fått bistand fra Kripos. Avhør av polititjenestemenn startet samme ettermiddag.
 • Forsvareren til 32-åringen som er siktet etter ambulansekapringen, sier at mannen ønsker å bli avhørt, men at dette ikke vil skje før tidligst onsdag.
 • Et trusselbrev skal ha blitt sendt ut til en rekke medier og andre aktører før ambulansekapringen i Oslo. Politiet og PST etterforsker saken.
 • Overfor Aftenposten avviser forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen at hans klient har noen som helst tilknytning til ytre-høyre-miljøer: — Han har ingen høyreekstreme tilknytninger eller tilbøyeligheter. Jeg vil på det sterkeste avvise slike anklager, sier Bergøy Pedersen.