I to uker har bymiljøetaten unnlatt å brøyte fortauet i sterkt trafikkerte Drammensveien på Skøyen. Fotgjengere har brukt sykkelfeltet som har blitt brøytet, børstet og saltet. Foto: Carl-Henrik Bastiansen
I to uker har bymiljøetaten unnlatt å brøyte fortauet i sterkt trafikkerte Drammensveien på Skøyen. Fotgjengere har brukt sykkelfeltet som har blitt brøytet, børstet og saltet. Foto: Carl-Henrik Bastiansen

Bymiljøetaten nektet å brøyte fortau – nå legger kommunen seg flat og beklager

I to uker unnlot Oslo kommune å brøyte fortauet utenfor Drammensveien 118 på Skøyen. Naboer klagde skriftlig til bymiljøetaten. Men etaten påstod fortauet var gårdeiers ansvar. Gårdeier hevdet på sin side at fortauet var kommunalt ansvar.

Publisert

Og mens snøen lavet ned over hovedstaden forsøkte fortvilte naboer å få noen til å brøyte det, etter hvert, ufremkommelige fortauet der snøen vokste seg stor og høy.

– Det har kommet snø i flere etapper i to uker uten at det er blitt ryddet. Fortauet vi bruker for å komme oss til og fra kollektivtransport ble mer og mer ufremkommelig. Særlig for bevegelshemmede, eldre og folk med barnevogn. Snøen bare vokste og vokste, samtidig som sykkelveien parallelt med fortauet ble brøytet, børstet og saltet bare timer etter hvert snøfall, forteller Carl-Henrik Bastiansen, som er styreleder for naboene i sameiet Drammensveien 116.

Kommunen avviste klage

Bastiansen klagde via appen bymiljøetaten oppfordrer publikum til å bruke. Men svaret fra kommunen lot vente på seg, mens snøen fortsatte å falle på fortauet.

Styreleder Carl-Henrik Bastiansen i Drammensveien 118 fikk beklagelse fra kommunen, men bymiljøetaten hadde fortsatt ikke brøytet fortauet nær ett døgn senere. Foto: Privat
Styreleder Carl-Henrik Bastiansen i Drammensveien 118 fikk beklagelse fra kommunen, men bymiljøetaten hadde fortsatt ikke brøytet fortauet nær ett døgn senere. Foto: Privat

– Først etter to dager fikk jeg svar. Og jeg ble ganske overrasket over svaret, forteller Bastiansen.

Bymiljøetaten svarte: «Din melding med meldingsnummer 31838 er nå ferdig behandlet. Strekningen du viser til er ikke overtatt til drift og vedlikehold av Bymiljøetatens veiforvaltning, og blir følgelig ikke vedlikeholdt av etaten. Vi har dessverre ikke konkret informasjon om hvem som har forvaltningsansvaret for veien, men et tips er å ta kontakt med tilstøtende gårdeiere/grunneiere. Saken avsluttes herved i vårt meldingssystem».

LES OGSÅ: 27-åring forsøkte å svindle bymiljøetaten for 1 million med falske fakturaer

Kartverket slo fast at fortauet er kommunalt

– Ja,ja, tenkte jeg og sendte en epost til naboens vaktmester. Men gårdeier opplyste at fortauet lå på kommunal grunn. Da var vi jo like langt. Fortauet ble vanskeligere og vanskeligere å forsere. Snøen fortsatte å falle. Så da tok jeg kontakt med VårtOslo, forteller Bastiansen, som også er nestleder for Frogner bydelsutvalg for Høyre.

VårtOslo sjekket eiendomsopplysningene med Statens kartverk på Hønefoss. Koordinater, gårdsnummer, bruksnummer og tegninger viste med all tydelighet at fortauet langs Drammensveien 118 ikke er privat eiendom, men kommunal grunn. Vi kontaktet deretter bymiljøetatens pressevakt per epost. Her er det første svaret VårtOslo fikk fra Oslo kommune:

«Vi tror dette er snakk om misforståelse og feil angivelse i kart. Vi har sett på BYMeldingen det vises til. Denne er angitt inne på privat grunn. Det er nok årsaken til svaret fra vår serviceavdeling. Vi har ikke noe driftsansvar her inne. Vi tror de har tolket meldingen til å gjelde inne på de private p-plassene.

Bymiljøetaten påstod fortauet var blitt brøytet

Gjelder henvendelsen derimot fortauet langs Drammensveien (kjørebanen), så brøyter, strør og vedlikeholder vi dette. Grunnet smalt fortau og store snømengder kan dette fortauet være utfordrende å gå på inntil vi får fjernet snøen.»

E-posten fra bymiljøetaten reiste flere spørsmål enn den ga svar. VårtOslo tok kontakt med Carl-Henrik Bastiansen.

– Jeg ga klart uttrykk for at det dreier seg om fortauet. Det er ingen andre fortau i tilknytning til Drammensveien 118. Det er ikke ryddet eller strødd på to uker og fortauet er ikke noe smalere enn svært mange andre steder i byen hvor snøen er fjernet.

Oslo kommune unnlot å måke i to uker. Mente fortauet i Drammensveien var gårdeiers ansvar. Nå beklager bymiljøetaten og lover å rydde fortauet. Foto: Carl-Henrik Bastiansen
Oslo kommune unnlot å måke i to uker. Mente fortauet i Drammensveien var gårdeiers ansvar. Nå beklager bymiljøetaten og lover å rydde fortauet. Foto: Carl-Henrik Bastiansen

Kommunen beklager og skylder på misforståelse

Igjen tok VårtOslo kontakt med bymiljøetatens pressevakt. Vi forela etaten svaret fra Bastiansen og etter flere dager med mailer, telefoner til styreleder Bastiansen og samtale med eiendomsforvalteren for Drammensveien 118, beklaget bymiljøetaten onsdag at fortauet ikke var blitt ryddet på over to uker:

«Vi beklager. Her har det skjedd en misforståelse internt. Denne meldingen har dessverre ikke kommet frem til våre entreprenører. Vi går nå gjennom våre rutiner slik at dette ikke vil skje i fremtiden. Dette vil bli tatt tak i. Med vennlig hilsen kommunikasjonsrådgiver Anne Sofie Durkis i bymiljøetaten, Oslo kommune».

Har beklaget, men fortsatt ikke måkt

– Det er jo flott at bymiljøetaten og kommunen nå endelig beklager og erkjenner feilen. Men dette har tatt alt for lang tid. To uker uten at fortauet er blitt ryddet er for lenge. Og det har tatt alt for lang tid før bymiljøetaten i Oslo kommune forstod og erkjente feilen, men når det er sagt har de fremdeles ikke måkt. Jeg mistenker at dette dessverre også er tilfellet andre steder i Oslo der det ikke er blitt brøytet og ryddet den siste tiden, sier Bastiansen.

VårtOslo tok også kontakt med selskapet som eier nabogården. De har hele tiden hevdet at det er Oslo kommune som har ansvaret for snørydding, all den tid fortauet ligger på kommunal grunn.

– Det er bra kommunen endelig innser at de tar feil. Nå håper jeg de tar ansvar for fortauet som ligger utenfor vår eiendom, sier forvalter Gry Sundet i Ragde eiendom.