En av minst seks steder hvor noen har laget bålplass med stener fra ruinene av St. Hallvardskatedralen i Middelalderparken. Foto: Oslo byes vel

«Full fart i middelalderparken i kveld også. Virker ikke som om noen bryr seg»

Onsdag anmeldte kulturetaten bålbrenning og hærverk i ruinparken ved St. Hallvardkatedralen. Nå rapporterer naboer at anmeldelsen slett ikke stopper dem som står bak.

Jonas Daatland forteller at han bor i nærheten av parken og daglig ser hvordan hærverket i ruinparken har fått utvikle seg.

– I går (torsdag kveld) var det igjen 30-40 personer som brant ild og forsøplet, jeg talte åtte biler i Egedes gate som brukes som matlager og overnatting, i tillegg til at lekeslottet over gata brukes som overnatting.

En annen leser forteller fredag kveld, to dager etter anmeldelsen, at det er «full fest i middelalderparken i kveld også. Virker ikke som om noen bryr seg».

Meldt til politi og kommune i fjor

Jonas Daatland synes det er oppløftende at kulturetaten nå er klar over situasjonen og at det settes inn tiltak for å forhindre ytterligere skader.

– Dette er dog ikke et nytt problem, slik man får inntrykk av i nyhetssaken. Problemet var også et faktum i fjor sommer, og kulturminner ble utsatt for skade. Dette ble allerede da meldt til Oslo kommune ved bymiljøetaten og brann- og redningsetaten. Forholdet ble også meldt til Politiet, sier han.

Steiner fra ruinene brukes til bålplass. Foto: Oslo Byes Vel

Kulturminner ødelegges

Han forteller videre at problemet ikke er forbigående på våren, slik det hevdes av kulturetaten, men at aktiviteten i Minneparken foregikk i fjor gjennom hele sommeren og langt utover høsten.

– Jeg bor i St. Halvardsgate 25 og er nabo til parken. Styret her og privatpersoner har varslet gjentatte ganger, i møter med Bymisjonen og gjennom henvendelser til Oslo Kommune. Nylig ble også Byantikvaren varslet om situasjonen. Vi i nabolaget opplever at kulturminner ødelegges og at parken ikke lenger er et friareal til glede for alle. Jeg imøteser snarlige tiltak for å bøte på dette, sier Daatland.

Setter opp forbudsskilt

Anne Olaisen, som er ansvarlig i kulturetaten for for Middelalderparken, takker for at Daatland følger med på hva som skjer i området.

– Årets hendelse er politianmeldt som miljøkriminalitet og forsøpling. Vi er nå opptatt av å finne en mer permanent løsning på grilling inne og inntil middelalderruinene. Vi setter opp grilling forbudt-skilt for inne i ruinen, men kan ikke ha et slikt forbud på resten av arealene. Forbudet gjelder for alle som bruker området også i Middelalderparken.

Asbjørn Rønning og Anne Olaisen i kulturetaten er oppgitt over skadeverket på ruinene etter St. Hallvardskatedralen. Foto: Christian Boger

Olaisen sier at kulturetaten sammen med bymiljøetaten, Bymisjonen og politiet vil se hvordan forbudet skal håndheves.

Sliter også med tagging

– Kulturetaten og Bymisjonen vil invitere politiet til Minneparken over påskeferien. Bymisjonen stiller med tolk. Målet for samtalen er at all grilling i ruinen opphører, sier Olaisen.

Når det gjelder hennes tidligere utsagn i VårtOslo om at situasjonen vil endre seg når i mai, er det basert på hva kulturetatens driftstekniker frakter bort av søppel daglig.

– En annen utfordring vi har i området er tagging på middelalderruinene og på fasaden til Oslo Ladegård. Dessverre skjer det hele året og vi vet ikke hvordan vi skal få en stopper for denne type hærverk, sier Olaisen.

Hun sier at kulturetaten er åpen for dialog om hva som kan gjøres bedre.

Powered by Labrador CMS