Flere ruter er knust på Ruseløkka skole under politiøvelsen der. Foto: Per Stavgar
Flere ruter er knust på Ruseløkka skole under politiøvelsen der. Foto: Per Stavgar

Naboer rystet over at politiet får slå inn dører og knuse vinduer på Ruseløkka skole mens det ennå er strid om skolens fremtid

Publisert

Politiets beredskapstropp har fått tillatelse av Undervisningsbygg til å trene urban krigføring på Ruseløkka skole. Naboer er forbannet og rystet.

– Hvem har gitt politiet tillatelse til å drive terrorøvelse på Ruseløkka skole, spør beboer og initiativtaker til oppropet mot riving av Ruseløkka skole, Anne Ølstad.

Hun forteller at naboene hører lyden av skyting og små eksplosjoner på natta. Fra utsiden av skole, kan man observere knuste ruter.

– Det virker som om politiet sparker inn dører, skyter i vinduer og lager eksplosjoner, mens rivingen av skolen er under politisk behandling. Før skolen er vedtatt revet, kan man vel ikke drive en politiaksjon på skolen. Her må demokratiske spilleregler følges, mener hun.

Meldt til ulovlighetsavdelingen

Ølstad opplyser om at en nabo har meldt øvelsen inn til ulovlighetsavdelingen i plan- og bygningsetaten.

En annen engasjert nabo er Per Stavgar. Også han er overrasket over øvelsen.

– Jeg forstår godt at politiet har behov for å trene. Men de har vel ikke lov til å ødelegge skolen innvendig mens skolens fremtid er til politisk behandling, sier han.

Skriften på veggen på Ruseløkka skole. Foto: Per Stavgar
Skriften på veggen på Ruseløkka skole. Foto: Per Stavgar

– Ingenting på skolen skal ødelegges

Kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg, Marit Thorsen, bekrefter at Undervisningsbygg har gitt politiet lov til å øve på Ruseløkka skole. Men det fins klare betingelser knyttet til treningen, ifølge henne.

– Jeg skjønner at de som er mot en riving tenker at øvelsen er et ledd i denne prosessen. Men det er klinkende klart at avtalen vår med politiet sier at ingenting skal ødelegges der.

– Ingen grunn til bekymring

Ifølge Thorsen har venner av skolen ingen grunn til å engste seg.

– De har ingen grunn til bekymring. Det er mitt budskap. Vi har streifvakter som patruljerer skolen døgnet rundt og som hindrer at noen lurer seg inn og ødelegger noe.

Om vaktene sjekker at politiet ikke ødelegger bygget innvendig, er hun mer usikker på.

– Jeg skal ikke si 100 prosent sikkert om vaktene har gått inn og sjekket at noe har blitt ødelagt under politiøvelsene, sier hun.

Trener på barrikaderte dører

Fungerende leder i Beredskapstroppen, Torgrim Solberg, bekrefter at politiet øver på ulike scenarier innenfor beredskap og krisehåndtering.

– Vi er avhengig av å ha lokaler å øve i. Eksempelvis trener vi på skyting på skoler. Når beredskapstroppen trener på å forsere barrikaderte dører, blir det skader på dører, vinduer og vegger innvendig, forteller Solberg.

Han mener beredskapstroppen forholder seg til begrensningene Undervisningsbygg har satt og sier at avtalen varer frem til Undervisningsbygg har behov for bygget.

Naboer reagerer sterkt på de knuste rutene på Ruseløkka skole. Foto: Per Stavgar
Naboer reagerer sterkt på de knuste rutene på Ruseløkka skole. Foto: Per Stavgar