Det er blitt oppdaget setningsskader på Saxegaarden på grunn av utbyggingen av Follobanen. Foto: Kulturetaten
Det er blitt oppdaget setningsskader på Saxegaarden på grunn av utbyggingen av Follobanen. Foto: Kulturetaten

Gamle Saxegaarden må avvikle aktiviteten grunnet skader fra Follobane-utbyggingen. Leietakerne får to uker på å flytte ut

I løpet av sommeren har leietakerne opplevd at huset beveger på seg. Gulv, vegger og karmer sprekker, og i sommer ble det vannlekkasje. Det er vanskelig å åpne dører og vinduer.

Publisert

Saxegaarden ligger i Middelalderbyen i Gamlebyen og er opprinnelig en middelaldersk bygård, oppkalt etter stormannsætten Saxe. Bygget sto i mange år og forfalt, og i 2000 ble bygningen okkupert.

Etter at okkupantene ble kastet ut, benyttet NRK huset som innspillingssted for barne-TV-serien Uhu! I dag er huset restaurert og leies ut til foreninger og kunstnere. Første etasje leies ut til selskaper og arrangementer.

Bane NOR tar ansvaret

Bane NOR tar fullt ansvar for skadene og jobber nå sammen med kulturetaten med løsninger for å stabilisere bygget.

– I første omgang skal vi stabilisere og jekke opp bygget. Så kommer vi inn med mer permanente løsninger, sier prosjektleder for Follobanen i Bane NOR, Anne Marie Dyrøy, til NRK Østlandssendingen.

Riksantikvaren, Byantikvaren og BaneNOR vil nå kartlegge skadeomfanget. Inntil videre blir det ikke mulig å leie Saxegaarden.

Saxegaardens historie går tilbake til Middelalderen. Foto: Kulturetaten
Saxegaardens historie går tilbake til Middelalderen. Foto: Kulturetaten

Storgård fra middelalderen

Saxegaarden spores tilbake til herr Saxe og hans sønner Agmund og Ulv Saksesson (1295-1349). Sistnevnte var norsk ridder og riksråd og fikk trolig ridderslaget 1337. Agmund og Ulv var eiere av den første Saxegaarden.

Senere ble huset benyttet som bolig for besøkende biskoper fra Hamar. Den første Saxegaarden er omtalt i historien fra 1334 til 1414 og er blant de meget få middelaldergårdene i Oslo hvis beliggenhet kan fastslås med sikkerhet.

Middelalderhuset brant i bybrannen i 1624. Nytt hus ble bygd på de gamle murene like etterpå. Dagens hus ble reist i år 1800 av rådmann Ingstad. I 1890-årene ble det foretatt større innvendige ombygninger med etablering av fire leiligheter.

Powered by Labrador CMS