Glade gjester har kjøpt planter på Linderud gård ved åpningen.

Nå er Linderud gård åpen. En frodig møteplass for hele Groruddalen

I helga som gikk åpnet Linderud gård. På den historiske herregården yrer det nå av liv. Et tomt jorde har blitt til en grønn og populær møteplass for hele Groruddalen.

Publisert

Våronna er i gang og det finnes mange muligheter for de som ønsker å få jord under neglene ved herregården på Linderud.

– Linderud Nærmiljøhage er en inkluderende og frodig møteplass hvor folk i alle aldre møtes, forteller Kimberly Weger. Hun jobber i Nabolagshager og har koordinert lokale ungdommer med å utvikle møteplassen.

Danja Qais (18) har jobbet på Linderud Gård og fått arbeidserfaring, utviklet lederegenskaper og lært om de sosiale dimensjoner ved nærmiljøsatsing.

Ungdomsmedarbeidere har jobbet med urbant landbruk på Linderud Gård og i nærområdet. De har intervjuet lokale aktører for å kartlegge ønsker og har skapt en interaktiv natursti i samarbeid med Grorud Historielag og spesialklassen ved Bjerke Videregående.

Dessuten har de tilrettelagt for rullestol- og barnevogntilgang ut på jordet.

Ungdomsmedarbeider Lana (t.v.) har vært med siden starten, under ledelse av Kimberly Weger.

– Flere av ungdommene har jobbet hos oss siden vi startet her for snart tre år siden. De har sett forvandlingen fra et tomt jorde til myldrende liv. At ungdommene også henger her på fritida, ser vi som en bekreftelse på at de setter pris på stedet, forteller Kimberly Weger.

Nærmiljøhage, gründere og andelsbønder

En stor del av området er også satt av til Linderud Andelsgård. Som andelseier betaler man en engangssum på starten av sesongen, og dyrker og høster i fellesskap. Medlemmene bidrar på dugnad gjennom året.

Jordet på Linderud, som hadde ligget brakk i årtier, er nå tilholdssted for en nærmiljøhage som huser foreninger, sosialentreprenører og dyrkefokuserte gründere.

– Vi har utvidet arealet vårt i år, og har plass til flere medlemmer, understreker Anne Lyth, en av de engasjerte andelseierne. Vi åpner for både enkeltandeler og familieandeler, forteller hun, og legger til at medlemmene kommer fra hele Groruddalen.

Markblomst-gründer Camilla Gulbrandsen og kunstner Eliana Vero er begge aktive i forskjellige prosjekter i Linderud Nærmiljøhage.

Sesongåpning

Forrige helg var det markedsdag og sesongåpning for den grønne møteplassen. Med antikvitetsmarked, plantemarked, ponniridning, matservering og leker var arrangementet populært.

Elever ved Natur Videregående Skole har dyrket frem kortreiste tomatplanter som en del av undervisningen. De var svært populære på markedsdagen.

Foreningen Bydelsmødre sto for kaffe, vafler og skravlings. Foreningen samler mødre fra mange kulturer som har til felles at de står på for å skape et godt nærmiljø. I nærmiljøhagen på Linderud har foreningen en parsell hvor de blant annet dyrker urter som de bruker i matlagingen på forskjellige arrangementer.

Foreningen Bydelsmødrene er en viktig kobling mellom nærmiljøhagen på Linderud og alle barnefamiliene i området.

Gjennom sommersesongen vil det være en rekke arrangementer hvor både dyrkeinteresserte og lokalhistorieinteresserte får mange påskudd til å nyte de herskapelige omgivelsene på Linderud.

Alléen på Linderud gir herskapelige omgivelser til ponniridning.
Powered by Labrador CMS